Stát chce začít vybírat daň z příjmů z obchodu s kryptoměnami

4383
kryptomenami
Foto: Freepik.com

Poskytovatelé služeb spojených s kryptoměnami budou muset jednou ročně hlásit Finanční správě ČR [FS ČR] obchody, které lidé s těmito aktivy uskutečnili. Předpokládá to návrh zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní.

Novelu tento týden Ministerstvo financí ČR [MF ČR] poslalo do připomínkového řízení. Úprava zákona, která převádí do českého práva evropskou směrnici, cílí na omezení možnosti daňových úniků. A také chce sladit podmínky mezi držením kryptoaktiv a využíváním standardních finančních produktů.

„Bitcoin vznikl jako reakce na finanční krizi v roce 2008. A podle mě argumenty, které zněly v roce 2012, 2013 – zvýší se daně, přijde vysoká inflace, přijde zabavování majetku – platí i dnes. Vidíme, že se tyto věci dějí,“ charakterizoval na FinTag podstatu kryptoměn na příkladu bitcoinu finanční ředitel společnosti SatoshiLabs Štěpán Uherík.

Upřesnil, že to vše, co jmenuje, se děje v prostředí stále sílící regulace a dohledu politiků nad trhem s financemi.

„Často se setkávám s tím, že mi řeknou, že bitcoin je podvod, letadlo. Tak já odpovídám, že do bitcoinu se zapojilo už přes 200 milionů lidí. Oproti tomu je pak taková česká koruna miniaturní projektík pro deset milionů lidí,“ dodal.

MF ČR v důvodové zprávě k návrhu zákona upozornilo, že v Česku zatím chybí legislativa, která by umožňovala systematicky sbírat informace o uživatelích kryptoaktiv pro daňové účely. Což platí zejména pro inkaso daně z příjmů.

Obchody s kryptoměnami makléři ohlásí

Navržený zákon předpokládá, že poskytovatelé služeb spojených s kryptoaktivy, kteří sídlí na českém území, by jednou ročně nejpozději do konce června předávali FS ČR souhrnné informace o transakcích jejich klientů za předchozí rok. Údaje o daňových rezidentech z jiných členských zemí Evropské unie automaticky předá Finanční správa ČR daňovým úřadům dotčených zemí. Stejně tak z těchto zemí dostane informace o transakcích s kryptoměnami, které uskutečnili čeští občané prostřednictvím zahraničních poskytovatelů služeb spojených s kryptoaktivy.

V případě porušení oznamovací povinnosti poskytovatelům služeb spojených s kryptoměnami hrozí pokuta až 1,5 milionu korun. Finanční správa je zařadí na seznam nespolupracujících subjektů. V krajním případě takovým subjektům zakáže činnost na území České republiky.

Podle ministerstva financí zákon zmenší prostor pro obcházení daňových předpisů a pro daňové úniky. Narovná tržní prostředí mezi kryptoměnami a standardními finančními produkty. A to tím, že odstraní neoprávněnou výhodu těch držitelů kryptoaktiv, kteří řádně neplnili své daňové povinnosti. Vyšší transparentnost v sektoru kryptoaktiv podle ministerstva pomůže i k odhalování vlastnických a obchodních struktur, které slouží k obcházení daňových zákonů.

Daň z příjmů na kryptoměny

Po projednání v připomínkovém řízení se návrhem bude zabývat vláda, v případě schválení dostane normu k posouzení Parlament ČR. Ministerstvo navrhuje, aby zákon nabyl účinnosti k 1. lednu 2026.

Důvod, proč MF ČR vkládá do zákona ustanovení o kryptoměnách, je inkaso daně z příjmu. Platbě daně podle úřadu podléhají jak příjmy z transakcí s kryptoaktivy, jako je jejich těžba, výměna za běžnou měnu, tak i maloobchodní transakce placené kryptoměnami.

Vývoj ceny bitcoinu od rou 2019

[Zdroj: xStation 5]

S péčí o kryptoměny MF ČR přichází akorát v době, kdy v USA schválili burzovně obchodované fondy na bitcoin. To značí, že kryptoměny podléhají regulaci a významně se rozšiřují možnosti, jak do nich mohou lidé investovat.

„Tyto produkty jsou navíc bez pákového efektu a obchodují se v Evropě se všemi zárukami, které jsou s cennými papíry spojeny. Včetně bezpečného uložení u depozitáře i tříletého časového testu,” uvedl v nedávném článku Bitcoinové ETF jsou nyní dostupné i českým investorům! na FinTag analytik XTB Tomáš Vranka.

–ČTK/DNA–

7 KOMENTÁŘE

  1. Nejdřiv zkurví korunu a ted chcou parazitovat na něčem co si lidi vymysleli sami. Diky bohu že to nejde trasovat 😀

    • Asi Vás zklamu, ale Bitcoin není anonymní a všechny transakce jsou veřejně dostupné. S odpovídajícími nástroji pak lze i identifikovat zapojené subjekty.

    • Samozřejmě, ze “zachytí”. Všechny směnárny už teď mají povinnost identifikovat své klienty pomocí KYC/AML. Takže vše je opravdu velmi jednoduše dohledatelné.

        • 10101 jedna z prvnich decentralizovanych smenaren pro btc se jim leda vysmeje. A aplikace vexl je take velmi zdarila a pro hodne pripadu nedohledatelna. Tech moznosti jak odejit z radaru spise pribiva jak jde vyvoj na btc dopredu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here