Nejbližší býčí meta pro bitcoin je 100 tisíc dolarů

7152
bitcoin
Finanční ředitel SatoshiLabs Štěpán Uherík / Foto: Redakce FinTag

„Bitcoin je na prahu toho, stát se něčím, čemu já říkám digitální zlato,“ říká v debatě #VítěznéPortfolio finanční ředitel SatoshiLabs Štěpán Uherík. Podle něj důvody, proč bitcoin v roce 2009 vznikl, dále nabývají na intenzitě.

Za hlavní témata trhu s bitcoinem Uherík označil blížící se halving a vznik burzovně obchodovaného fondu [ETF] od společnosti BlackRock zaměřeného právě na bitcoin.

„Bitcoin prochází přibližně čtyřročními cykly. Každé čtyři roky prochází takzvaným halvingem. Což znamená, že nových bitcoinů do sítě přibývá vždy o polovinu méně. Představme si to prostě tak, že nová nabídka bitcoinů klesá,“ popisuje halving.

Po halvingu podle něj přichází ohromný růst bitcoinu, aby pak následoval jeho pokles. Doba, kdy kryptoměna prakticky nikoho nezajímá.

 „A právě teď jsme ve fázi, kdy by měl nastat ten býčí cyklus,“ říká Štěpán Uherík.

Situaci podle něj navíc nahrává oznámení společnosti BlackRock o tom, že na trh uvede nový bitcoinový ETF. To může znamenat spolu s dalšími okolnostmi i to, že se v Americe chystá seriózní a regulovaný trh, který poslouží nástupu bitcoinu, míní Uherík.

Česká koruna je proti bitcoinu „projektík“

„Z mého pohledu ta meta, která nyní čeká bitcoin, je sto tisíc dolarů,“ tipuje vývoj Štěpán Uherík a dodává: „Často si kladu otázku, je to tím, že roste bitcoin, nebo tím, že peníze ztrácejí hodnotu.“

I když tvrdí, že za pozornost stojí i některé ostatní kryptoměny, bitcoin mezi nimi hraje prim. Aktuálně v něm drží peníze zhruba 200 milionů lidí a disponuje funkční technologickou sítí. Ostatní kryptoměny nejsou ve srovnání s bitcoinem zdaleka tak stabilní.

„Často se setkávám s tím, že mi řeknou, že bitcoin je podvod, letadlo. Tak já odpovídám, že do bitcoinu je zapojeno 200 milionů lidí. Oproti tomu je pak taková česká koruna miniaturní projektík pro deset milionů lidí,“ vysvětluje sílu bitcoinu.

Upozorňuje na příležitosti investování do klasických akcií úzce spojených s bitcoinem a kryptoměnami. Zmiňuje například výrobce grafických karet nebo chipů.

Bitcoin má víc smyslu než kdy jindy, tvrdí jeho fanoušek

Bitcoin vznikl jako reakce na finanční krizi v roce 2008. A podle mě argumenty, které zněly v roce 2012, 2013 – budou se zvyšovat daně, bude vysoká inflace, bude hrozit zabavování majetku – platí i dnes. Vidíme, že se tyto věci dějí,“ říká Štěpán Uherík s tím, že to vše se děje v prostředí stále sílící regulace a dohledu politiků nad trhem s financemi.

Nic z toho pro bitcoin ale neplatí. Na druhou stranu i potvrzuje vysoké riziko ztráty. Říká, že bitcoin je adrenalinová investice. A není vhodná pro investory, kteří se cítí pohodlně „ve státních dluhopisech”. Bitcoin je tu naopak pro ty, kteří nechtějí důvěřovat žádnému státu.

Zaostřeno na kryptoměny! Udrží růst i v příštích měsících?

Blíže hodnotí i nabídku ETF navázaného na bitcoin. Podle Uheríka jde o hořkosladké vítězství, protože sice přivede k bitcoinu více investorů a peněz, ale jde přímo proti podstatě kryptoměn.

„Investovat do bitcoinu přes ETF mi moc smyslu nedává,” tvrdí.

A dodává, že nadcházející halving a očekávání příchodu ETF od BlackRock už je v ceně kryptoměny částečně obsaženo.

Více o projektu #VítěznéPortfolio a výběr toho nejlepšího z debat ve formě podcastů najdete na odkaze zde.

–RED–

4 KOMENTÁŘE

  1. Bitcoin by měl perspektivu, pokud by byl unikátní, bez možnosti napodobení. Jenže existují další kryptoměny a defacto každý stát, korporace nebo firma si může vytvořit vlastní kryptoměnu. Takže v této konstalaci je budoucnost bitcoinu jen vlhký sen.

  2. A čím je Bitcon unikátní? Momentálně má relativně hodně “uživatelů”, ale drtivá většina ho nepoužívá jako peníze (nepoužívá se ke směně za zboží), takže s tvrzením, že je to mnohem větší projekt, než česká koruna, bych byl hodně opatrný. Bitcoin stojí (a PADÁ) na víře, že hodnota poroste, proto je často využíván pro uložení přebytečných prostředků. Ale bez toho, že by plnil funkci peněz je limitován nepraktickým způsobem zabezpečení, které je extrémně energeticky náročné a navíc pomalé. Nemyslím si, že v této oblasti nebude žádný pokrok, a v momentě, kdy se najde technologicky podstatně lepší řešení, není důvod proč setrvávat na archaickém bitcoinu. Víra v udržení hodnoty zmizí, a následně se počet uživatelů i směnný kurz propadne k nule.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here