Krize covid výrazně sráží výplaty dividend

207
dividend
Foto: FinTag.cz

Výplata dividend největšími společnostmi světa letos klesne kvůli koronavirové krizi o 17,5 procenta až 20 procent. To odpovídá zhruba 263 miliardám USD [5,8 bilionu Kč]. Vyplývá to z prognózy investiční společnosti Janus Henderson.

Prognóza zdůrazňuje, že půjde o nejvyšší pokles od finanční krize v roce 2009. Odkazuje přitom na dosavadní výsledky. Ve třetím čtvrtletí firmy ve snaze vyrovnat se s dopady koronaviru snížily výplatu dividend o 11,4 procenta, tedy 55 miliard USD. Ve druhém čtvrtletí pak dokonce o 22 procent [108 mld. USD].

„V nejlepším případě nyní čekáme pokles na očištěném základě o 17,5 procenta na 1,2 bilionu USD. V nejhorším případě vidíme pokles očištěných dividend o 20,2 procenta na 1,16 bilionu USD,” uvedl Janus Henderson.

Lepší vyhlídky predikuje pro příští rok. Odkazuje k faktu, že některé firmy již výplatu dividend obnovily, i když na nízké úrovni. To spolu s průlomem ve vývoji vakcín poskytuje naději na obnovení dividend v roce 2021. Ty by mohly stoupnout až o dvanáct procent, v závislosti na vývoji pandemie a na tom, zda evropské banky opět obnoví výplatu dividend. V případě horšího scénáře by dividendy mohly příští rok stagnovat.

Které sektory omezily výplatu dividend

Podle sektorů nejvyšší pokles ve třetím čtvrtletí zaznamenaly firmy prodávající spotřební zboží, jež se považuje za zbytné. Pokud lidé nemají dostatek peněz, jejich nákup odkládají, v čele s automobilkami a prodejci dovolených. Výrazně snížily výplatu dividend i mediální firmy, výrobci letecké techniky a banky. Naopak dividendy zvýšily farmaceutické firmy a výrobci a prodejci potravin.

Také velkých technologických firem se pandemie téměř nedotkla. Největším plátcem dividend se tak zřejmě letos stane Microsoft.

Z geografického hlediska v Británii kvůli bankovním a ropným firmám klesly dividendy o téměř 42 procent. V Austrálii, která rovněž omezila dividendy bankám, klesly o 40 procent. Ve Spojených státech se dividendy snížily o 3,9 procenta. Podle analytiků byl pokles v USA relativně nízký, protože firmy spíše odložily zpětný odkup akcií. V Japonsku dividendy klesly o 16 procent, hlavně kvůli vývozcům. V Číně však stouply o 3,3 procenta a v Hongkongu o téměř deset procent.

Situace na pražské burze

Omezení výplaty dividend se zcela jistě letos dotkne také pražské burzy. Ta je vyhledávána i pro své dividendové akciové tituly. V rámci významných titulů dividendy nabízí tabáková společnost Philip Morris ČR. Dále je to telefonní operátor O2. Zisky přerozdělují i domácí banky – Komerční banka, Moneta Money Bank, Erste Group. Je tu ale i ČEZ nebo Kofola.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here