O peníze investorů se nově uchází První český veterinární fond

532
veterinarni
Veterinární zubní laser na ošetření onemocnění dásní. / Foto: Pixabay.com

Na českém trhu nově působí investiční fond kvalifikovaných investorů v oblasti veterinární péče. Fond se jmenuje First Veterinary Fund Central Europe [FVFCE] SICAV. Založili ho Richard Švejda a Dušan Moskaliev.

Investice do veterinárních klinik a ordinací FVFCE realizuje podfond První český veterinární. Minimální výší investice je jeden milion korun. Investiční horizont fondu zakladatelé stanovili na minimálně pět let. Emitovaným cenným papírem jsou prioritní investiční akcie [PIA]. Fond spravuje investiční společnost Tiller, administrátorem je společnost Avant a distributorem Conseq Investment Management. Depozitářem je Česká spořitelna. Oceňování fondu pak zajišťuje Grant Thornton CR.

Fond sází na tradici chování domácích mazlíčků s dalším očekávaným růstem. Skutečnost je, že počet domácích zvířat, hlavně psů, je v České republice nad průměrem Evropské unie a stále roste. Trend je pořizování si malých psů. Počet veterinárních lékařů je v Česku naopak pod evropským průměrem a kvůli vysokému počtu zvířecích pacientů jsou tak dle zástupců fondu přetížení.

Veterinární trh se konsoliduje, tipují správci fondu

Fond se v první fázi soustředí na nákup veterinárních klinik v Česku, nejprve v Praze a dále i v krajských městech. Později plánuje expandovat na Slovensko, do Polska a Maďarska. Aktuálně běží jednání a due diligence před podpisem smlouvy o akvizici jedné z největších veterinárních klinik v Praze, která se stane první referenční klinikou nově vznikající sítě Medicanima.

„V západní Evropě prošel trh veterinární péče během posledních pěti let významnou konsolidací. Trend udávají dva největší poskytovatelé veterinární péče IVC Evidensia a AniCura. Ti ve 13 zemích zaměstnávají 8 900 veterinárních lékařů a ošetřují více než sedm miliónů domácích zvířat,“ říká zakládající člen fondu Dušan Moskaliev, jenž má na starosti finanční řízení fondu, akvizice a styk s investory.

První český veterinární fond se dle jeho slov drží strategie, kdy vedení nakoupených klinik deleguje na profesionální management. Lékaři a sestry se při tomto modelu věnují výhradně odborné veterinární péči. Zástupci fondu tvrdí, že vlastníky veterinárních praxí a vedoucí lékaře stále více zatěžují administrativní úkony a starosti o finance.

Dušan Moskaliev tak bude mít na starosti finanční řízení fondu, akvizice a styk s investory. Přitom u veterinárních klinik předpokládá stejný vývoj jako u poskytovatelů zdravotní péče pro lidi. To znamená akvizice a shlukování do silných skupin.

„Konsolidace veterinárních klinik, profesionalizace jejich řízení a růst kvality veterinární péče představují významnou investiční příležitost,“ uvádí.

Podle něj platí, že při očekávaném výnosu Prvního veterinárního fondu do výše 7,0 procent p. a. správci fondu rozdělí veškerý zisk pouze mezi držitele prioritních akcií. V případě vyššího výnosu připadne na držitele těchto akcií dalších 10,0 procenta z výnosu nad 7,0 procent p. a.

Kdo jsou Dušan Moskaliev a Richard Švejda

Dušan Moskaliev byl v minulých čtyřech letech jedním z partnerů nemovitostního fondu ZDR Investments. Posledních 21 let se zabýval financováním nemovitostních akvizic. Od roku 2017 se věnuje finančnímu nastavení, řízení a distribuci u investičních fondů. V minulosti pracoval pro Vereinsbank a Deutsche Bank. A dále ve vedoucích pozicích českých a slovenských společností skupiny Raiffeisenlandesbank Oberösterreich. Je zakládající partner skupiny nemovitostních fondů ZDR Investments.

Jeho kolega Richard Švejda působí 24 let v oboru finančního a právního poradenství. Je právník, daňový poradce a zakládající partner společnosti BDO a Grant Thornton. Z toho osm let, jak uvedl, ve vysokých manažerských funkcích tuzemské bankovní „velké čtyřky“. Pracoval i jako Partner a Senior Counselor pro Tax & Accounting společností BDO a Grant Thornton. Je registrovaný daňový poradce, český a slovenský soudní znalec v oboru účetní evidence, daní, cel a mezd. Rovněž je mezinárodní arbitr za oblast transferových cen pro Českou republiku jmenovaným Evropskou komisí.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here