Spořit ve stavebku je potřeba alespoň šest let

283

Spořit ve stavebku se vyplatí vždy, protože stavebko je státem dotovaný finanční produkt. Stavebko přitom slouží nejenom k vytváření finanční rezervy a případnému čerpání úvěru, ale i k takzvanému zaparkování volných peněz. Což v překladu znamená úložku peněz tak, aby z nich co nejméně vzala inflace. V obou případech to má ale jednu podmínku, kterou je šestiletá doba spoření. Jinak se může každý u spoření ve stavebním spoření rozlouřit nejen se státním příspěvkem.

Smlouvu o stavebním spoření může spořicí kdykoli vypovědět, ale pokud tak učiní dříve než po šesti letech spoření, ztratí nárok na státní podporu. A spořitelna mu přitom vezme i tu státní podporu, kterou má již připsanou na účtu. Hlavní výhoda stavebního spoření v podobě státního příspěvku v tom případě tak přestane platit. Spořicí navíc zaplatí cca 0,5% sankci z cílové částky za předčasné ukončení smlouvy. Kdo se rozhodne pro spoření třeba z důvodu ochrany peněz před inflací, nesmí ze spoření vystoupit předčasně.

Spořit ve stavebku nejen státní podporu

Státní podpora u stavebního spoření může činit až 10 % z ročně uspořené částky. Nejvýše  2 000 Kč ročně za podmínky, že spořicí každý rok pošle do stavebního spoření minimálně 20 tisíc korun. Přitom platí, že kdo bude spořit méně, dostane nižší státní podporu, ale poplatky bude platit stejně vysoké jako ten, kdo vyinkasuje maximální státní podporu. Sjednávat si stavební spoření a posílat do něj jen pár stokorun měsíčně tak ve většině případů nedává smysl. Rozdíl ve zhodnocení uložených peněz bude pak zásadní.

Naopak smysl dává vzít si celou státní podporu, plus úrok z vkladů od stavební spořitelny. Po odečtení poplatků totiž jedině tak může spořicí dosáhnout na jisté roční zhodnocení ve výši přes 3 %, které nabízejí stavební spořitelny. A to i v případě, kdy Česká národní banka zvýší či sníží základní úrokové sazby. I zde spořit ve stavebku dává smysl, protože stavební spoření garantuje úrok po dobu právě nejméně šesti let. Úrok nikterak závratný, ale přesto jistý, protože v podobě pevné úrokové sazby. Ta se aktuálně pohybuje ve výši cca 1 %. U dětí a mládeže u některých spořitelen i ve výši 1,5 %.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here