Rychlé půjčky do výplaty jsou vůbec nejdražší

328
rychle_pujcky_do_vyplaty
Foto: Redakce FinTag

Celkové roční náklady na běžný bankovní spotřebitelský úvěr se pohybují kolem cca 10 procent z dlužné částky. U nebankovních poskytovatelů úvěrů kolem cca 15 procent výše. Rekordmanky jsou rychlé půjčky do výplaty. U nich se úroky s poplatky počítají ve stovkách i tisících procent.

Praxe ukazuje, že úvěrové smlouvy na rychlé půjčky do výplaty, jsou nastaveny velmi draze pro dlužníka a často i velice účelově ve prospěch poskytovatele půjček. Není ničím výjimečným, když se roční náklady u těchto půjček pohybují i v řádu tisíců procent z dlužné částky. Tomu, že z 100 zapůjčených korun není hned dlužných 10 000 korun, brání pouze to, že většina z těchto rychlých půjček je splatná do několika málo dnů nebo týdnů.

Rychlé půjčky do výplaty

Kdo si sjedná on-line půjčku ve výši dvou tisíc korun se splatností do 15ti dnů, tuto půjčku přeplatí 720 korunami. Pokud by si půjčil 4 500 korun a chtěl by je splatit do 30 dnů, zaplatí 1 000 Kč poplatek za sjednání úvěru a úrok ve výši 26 % [1 170 Kč]. Celkem tedy zaplatí 2 170 korun za zapůjčení 4 500 Kč.

Rafinované jsou podmínky i ve chvíli, kdy dlužník neuhradí dluh v daném termínu.  Za to zaplatí sankcí navíc ve výši osm procent z dlužné částky, ale může i 30 procent. To podle toho, jestli je po splatnosti 15 nebo 30 dní.

Kdo poskytuje úvěry

Úvěry na našem trhu nabízejí banky, specializované nebankovní instituce, obchodní společnosti a někdy i osoby samostatně výdělečně činné. Banky stojí ve struktuře poskytovatelů úvěrů nejvýše. Mezi zájemci o úvěry si vybírají ty nejbonitnější, respektive ty s nejnižším rizikem, že úvěr nebudou splácet.

Naopak peníze prakticky komukoli půjčí většina nebankovních poskytovatelů úvěrů. U nich jsou ale náklady na úvěr znatelně vyšší. Vůbec nerizikovějšími jsou úvěry nebankovních poskytovatelů půjček, kde se musí dlužník za půjčku zaručit bytem, domem, pozemkem nebo třeba autem.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here