Zadlužení českých domácností meziročně stouplo o 111 mld. Kč

250

Zadlužení českých domácností u bank a družstevních záložen stouplo letos v červenci proti červnu o 11 miliard korun na celkových 1,599 bilionu korun. V meziročním srovnání je to nárůst o 111 miliard korun.

Zadlužení českých domácností stoupá nepřetržitě od února roku 2016. Od té doby narostly o více než čtvrt bilionu korun. Zhruba tři čtvrtiny z celkového objemu peněz, které domácnosti dluží, připadají podle ČNB na úvěry na bydlení, hlavně na hypotéky. Zbytek jsou spotřebitelské a další typy úvěrů.

ČNB v červenci zaznamenala mírný nárůst hypotéčních úvěrů. Celkem o 0,6 % na 1,2 bilionu Kč. Podle analytikům velkou část z tohoto navýšení hypotéky takzvaně na poslední chvíli, tedy ještě před další zavedením další z regulací centrální banky na hypotéčním trhu, která vstoupí v platnost 1. října.

Nopak u nových spotřebitelských úvěrů nastal podle statistiky ČNB v červenci mírný meziměsíční pokles, jejich objem ale i tak přesáhl 9 miliard Kč a z meziročního pohledu je o více než 8 % vyšší. Domácnosti čerpaly o 1,3 % půjček meziročně více. Úvěry domácnostem jsou těsně pod hranicí jeden a půl biliónu korun, respektive suverenně se přiblížily 1,6 bilionu korun.

Zajímavý je i vývoj v podnikové sféře:
V posledních třech měsících dynamika nových podnikových úvěrů citelně zrychlila. Meziročně vzrostla o 4,3 %. Proti loňskému červenci stouply dluhy firem o více než 42 miliard korun. Celkem tvoří podnikové úvěry 1,094 bilionu korun. / Objem nově poskytnutých korunových podnikových úvěrů dosáhl 43 miliardy Kč, což je sice méně než v červnu (54,3 mld. Kč), ale i tak jde o hodnotu citelně převyšující celoroční průměr (38 mld.).

Dobrou zprávou je, že podle statistik klesá podíl nesplácených úvěrů takzvaně v selhání. Ten se od léta 2013 snížil z 5,1 % na 2,3 %. V případě podnikové sféry je současný podíl úvěrů v selhání s 3,5 %.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here