Lidé si ne vždy dostatečně plánují své finanční cíle

312

Je mu 43 let, žije na vesnici a pracuje ve státním podniku. Co se týče budoucnosti, říká: „Já už na stará kolena nic rozjíždět nebudu.“ Žije sám v podnájmu a nedávno si polebedil, protože byl na nemocenské kvůli zádům.

„Nikdo neví, co bude za pět, deset nebo 15 let, takže se nemá smysl o nic snažit,“ odpovídá na otázku, zda má nějaké finanční cíle. Neví, bude-li v pronájmu bydlet i v penzi.  Říká, že to nemá smysl řešit, protože nikdo neví, co bude v budoucnu. Jaké budou penze, jestli neumře a tak dále. Za bydlení aktuálně platí cca 5 000 korun (nájemné, voda, elektřina) a má i vlastní představu o pohodové penzi: „Moje máma je v pečovateláku. Kromě víkendu má obědy za 58 korun v nedaleké restauraci. Tam si vždy zajde a když potřebuje s něčím pomoc, zavolá si pečovatelku. Ta si bere 100 Kč na hodinu. Má pokoj o 20 metrech čtverečních. Je moc spokojená a nic jí nechybí.“

Finanční cíle a obnovující se tradice

Finanční odborníci se často setkávají s názorem lidí, kteří tvrdí, že nemá smysl si nic plánovat, protože nikdo neví, co bude zítra. Natož za deset nebo více let. Tuto odpověď slýchávají, když lidem nabízejí třeba životní pojištění nebo pojištění na penzi se státním příspěvkem. A zřejmě by se našly i další případy.

Věc komentují i psychologové. Podle nich většina lidí přebírá názory a návyky svých rodičů, takže většina lidí z hlediska financí je sto v ČR mluvit hlavně o tom, co a kolik, jak a kdo vydělává. Málokdy ale mluví o tom, jak s vydělanými penězi pracuje, jak se o ně stará

Psychologové spolu s ekonomy se shodují, že v České republice se teprve obnovuje tradice odpovědného finančního plánování. První zdravé návyky by si podle nich lidé měli odnést z rodiny. Tam, kde rodina selhává, může pomoci škola, ale zde nelze čekat zázraky. V pravidelném průzkumu České bankovní asociace stojí, že výuka finanční gramotnosti, která byla do českých středních škol zavedena v roce 2009 a do základních škol v roce 2013, se prozatím míjí účinkem.

Změna k lepšímu

Odborníci jsou ale i tak přesvědčeni, že aktivní postoj k plánování financí si česká společnost osvojuje.  Tvrdí, že s poučeným přístupem k penězům se dá začít prakticky kdykoli. Stačí si v rámci jednoho měsíce přesně spočítat všechny své příjmy a výdaje a pokusit se v nich najít rezervu třeba na horší časy.

Závěrem: Japonská tisková agentura Kjódó před nedávnem informovala, že snoubenec japonské princezny Mako musí císařské rodině před svatbou předložit svůj životní plán, včetně podrobných informací o svých kariérních ambicích.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here