Dostupnost bydlení v Česku je nejhorší v celé EU

1608
Zdroj: Deloitte Property

Dostupnost bydlení v ČR a unijních zemí. To bylo téma studie společnosti Deloitte. ČR z ní vyšlo jako země, kde se na bydlení vydělává vůbec nejdéle. Vlastní byt přijde na 11,3 průměrných ročních platů. Skutečnost je ale ještě mnohem horší.

Studie potvrzuje nejenom nedostatek bytů v Česku, ale také náročnost pro Čechy si vlastní byt koupit. Dostupnost vlastního bydlení v Česku se oproti loňsku zhoršila. Loni na nový byt o velikosti 70 metrů čtverečních potřebovali Češi cca 10,9 průměrného ročního platu. Letos na stejný byt 11,3 průměrných ročních platů. Vyplývá to z nejnovější studie Deloitte Property Index 2018.

Docela jiná situace panuje v okolních zemích, jako je například Německo nebo Rakousko. V Německu na pořízení nového bytu o velikosti 70 metrů čtverečních potřebují 5,8 průměrného ročního platu. Podobné je to v Rakousku s 5,6 průměrným ročním platem. Nejsnadněji na bydlení dosáhnou Belgičani [3,7 ročních platů]. Méně průměrných platů je na pořízení nového bytu i ve Velké Británie, kde jsou ceny nemovitostí i nájemního bydlení tradičně nejvyšší.

Dostupnost bydlení v ČR je tragická

Česko vychází z porovnávaných zemích jako nejdražší.

Pro Českou republiku jsme vycházeli z údajů Českého statistického úřadu, který za rok 2017 uvádí hrubou průměrnou nominální mzdu ve výši 29 500 Kč měsíčně. U ostatních zemí se také vždy jedná o hrubou nominální mzdu,“ doplňuje výsledky studie senior konzultant v oddělení nemovitostí Deloitte Vojtěch Petrík.

Upozornit je proto třeba i na skutečnost, že za 11,3 průměrného ročního platu sice lze nějaký menší byt v Česku zakoupit, ale pouze za předpokladu, že z 11,3 průměrného ročního platu si kupující nepořídí nic dalšího.

Průměrná hrubá mzda v kvartálním srovnání klesla o 335 Kč

[12×29 500 = 354 000 Kč, tj. průměrná hrubá roční nominální mzda x 11,3 = 4 000 200 Kč hrubého. [Z hrubé mzdy se odečítá sociální a zdravotní pojištění, daň z příjmu].

Na nový byt o velikosti 70 m² potřebují Češi letos 11,3 ročního platu
Země Počet ročních platů potřebných ke koupi bytu
Česko 11,3
Velká Británie 9,8
Francie 8
Polsko 7,5
Maďarsko 7,1
Itálie 6,3
Nizozemsko 5,8
Rakousko 5,6
Španělsko 5,4
Německo 5
Dánsko 4,3
Belgie 3,7
Zdroj: Studie Deloitte Property Index 2018

Nedostatek bytů

 „Česko v transakčních cenách nového bydlení začíná dohánět západní země. Například průměrná cena oproti loňsku vzrostla o 9,7 % na 2 587 EUR za metr čtvereční. Meziročně nejrychlejším tempem ale rostly ceny hlavně v německých nebo maďarských městech,“ doplňuje Vojtěch Petrík.  

Jako hlavní důvody uvádí nedostatek nových bytů na trhu, který žene poptávku a ceny na rezidenčním trhu v Česku nahoru. Zmiňuje i regulaci přístupu k hypotékám ze strany České národní banky, zdlouhavé povolovací procesy, vysoké zdanění i sentiment kupujících. Zejména ve velkých městech přitom nelze čekat, že nabídka nových bytů vzroste.

Loňské průměrné úroky českých hypoték patřily s dvěma procenty v Evropě k těm nejnižším. Ty nejlevnější přitom byly v Portugalsku [1 %], nejdražší v Maďarsku [4,9 %]. Aktuálně úroky u hypoték převyšují hranici 2,5 % a stále rostou.

Od října platí další omezení ze strany České národní banky v přístupu k hypotéčním úvěru v podobě stanovení limitů pro celkové zadlužení žadatele o hypotéku.

Nemovitostní trh

Jako řešení někteří z ekonomů nabízejí nájemní bydlení. Ze studie vyplývá, že i výše nájmů v českých městech rychle roste [srovnání 40 evropských měst ze 14 unijních zemí]. Byť vůbec nejlevněji je v Ostravě [6 EUR za m²], Praha předběhla s 13,1 EUR v drahotě nájmů Milán, Frankfurt nebo Vídeň. Třetí české město ve studii Brno je s 8,6 EUR za m² v poslední čtvrtině. Nejvyšší nájem je z porovnávaných měst v centru Paříže [26,4 EUR za m²] a Londýna [26,3 EUR], nejlevnější v Ostravě [6 EUR].

 

Regulace hypoték? Je za ní i tlak majitelů na zdejší banky

Rostoucím nájmům odpovídá i růst cen nemovitostí. V Praze přesáhla průměrná cena za metr čtvereční 100 tisíc korun. Cena exkluzivní nemovitosti ve vysokém standardu s parkováním, terasou a pěkným výhledem se může v žádané lokalitě Prahy 1 vyšplhat až na 250 tisíc korun za metr čtvereční. Pro srovnání ještě v roce 2007 ve stejné lokalitě stál metr čtvereční 140 tisíc korun.

Jaké jsou ceny bytů a pozemků v Praze, Brně a Ostravě

Pomalá výstavba

Studie současnou situaci na nemovitostním trhu v Česku dává do souvislosti především s pomalou výstavbou nového rezidenčního bydlení, která je zapříčiněna zdlouhavou legislativou. Stavební řízení u nás trvá dle aktuálních dat déle než v rozvojových zemích, jako je Irák, Svazijsko či Rwanda. Všechny tyto země mají rychlejší povolovací procesy než Česko. Ta v délce stavebních řízení aktuálně obsazuje 165. místo ze 180 zemí světa.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here