Zvyšující se úroky u hypoték překvapí nejednu domácnost ve chvíli, kdy bude chtít u hypotéky znovu zafixovat úroky. Zde vnímám lehce podobu scénáře s počátkem krize v USA v roce 2008,“ říká finanční poradce společnosti Partners Ondřej Hatlapatka.

Jak vidíte budoucí vývoj úroků u hypoték?

Když se mě někdo zeptá, kde vidím sazby v budoucnu, tak říkám, že je rád uvidím na úrovni 2,6 % ročně. Což jsou zcela reálné a skvělé sazby, kterých by mohla naše ekonomika dosahovat a nepoškodit občany.

To jsou ale současné úroky. Analytici jsou přesvědčeni, že úroky i nadále porostou…

Ano samozřejmě. Pokud bych mluvil jako ostatní analytici v ČR, řekl bych, že se sazby budou zvedat. Tím ale podpořím banky v jejich zvedání úroků. Je to stejný efekt, jako bych řekl, že rohlík bude stát 10 korun. Pokud to takto začneme říkat všichni, ráno nekoupíme rohlík pod 9 korun. Můj názor je, že sazby bohužel porostou, nesmyslně, ale porostou. A v případě hypoték jejich úroveň můžeme očekávat [bez rozdílu fixace] okolo 3,1% úroku již v polovině příštího roku. A to je bohužel realita.

Regulace ČNB

Jak hodnotíte kroky centrální banky, zvyšování hlavních úrokových sazeb i její další omezení přístupu k vlastnímu bydlení, tedy k hypotékám?

Dělat záplatu na ránu, která teče tím, že do ní ještě říznu, ať více teče, není prostě řešení. Omezení a regulace jsou zcela v pořádku, ale zvedání sazeb přichází s křížkem po funuse. Toto zvýšení bohužel neuleví trhu v množství půjček, ani nezlevní nemovitosti. A pokud přece jen zlevní, tak maximálně o 10 %. Podle jednotlivých výpovědí realitních společností, ale to je k dnešním cenám nic.

Jaký tedy očekáváte vývoj?

Můj názor je, že tu budeme mít i nadále drahý [nemovitostní, hypoteční] trh, na kterém budou banky sedět na penězích, které klient nebude chtít, protože jsou drahé. Anebo si je půjčí i tak, protože bude chtít bydlet. Firmy je chtít nebudou, protože už je nechtějí delší dobu a do toho skončí fixace lidí, kteří si půjčovali za 1,6% roční úrok a budou refinancovat za dvojnásobnou sazbu. Toto může být pro většinu lidí fatální rána do rozpočtu, hlavně u větších objemů hypoték. Vzdají splácení, budou chtít nemovitosti prodat, nebo v horším případě o ně budou přicházet… Vracet je bankám.

Nevidíte to příliš černě?

Vůbec ne. Bohužel zde dlouhodobě byly banky, které půjčovaly až do 70% zatížení příjmu. To znamená, že paní, která vydělává 14 000 korun měsíčně, splácí momentálně 9 800 korun. Při fixaci bude refinancovat za 3% úrok a splátka jí vyskočí na 11 300 korun. To rozhodně nemá šanci finančně ustát.  Zde vnímám lehce podobu scénáře s počátkem krize v USA v roce 2008.

Vývoj úroků

Jaké úroky byste vy osobně očekával u hypoték vzhledem k současné situaci, v níž se stále častěji skloňuje slovo krize?

Očekávání sazeb a realita jsou dvě rozdílné věci. Pokud se podívám na trh jako ekonom, pak očekávám sazby na 2% úrovni ročně, protože nemáme důvod je zvyšovat. Pokud zvyšování sazeb centrální bankou obhajujeme tím, že chráníme trh před zadlužováním a nechceme krizi, pak si myslím, že právě toto nesmyslné zdražování nás přivede do krize.

 Z čeho se skládá úrok u hypotečního úvěru?

Sazba, kterou nám banka nabízí se skládá ze tří částí. První je sazba ČNB, kterou nám úspěšně a zcela nelogicky proti ekonomice, centrální banka zvyšuje. Další část je marže banky, tedy to, co chce mít banka takzvaně do kapsy. Nakonec ale vstupuje do sazby ještě jedna veličina, kterou je risk přirážka. Ta vlastně vykrývá budoucí kolísání sazby centrální banky a ochraňuje marži bank.

To značí, že pokud banka svým klientům nabídne hypotéku kupříkladu za 2,69 % ročně s fixací na sedm let, má spočítáno, že ani soustavné navyšování sazeb ze strany České národní banky neohrozí její marži?

Ano přesně tak. Přitom platí, že čím delší fixaci u hypotéky dlužník zvolí, tím vyšší risk přirážku mu naúčtuje banka.

 –DNA–

Ondřej Hatlapatka působí jako poradce pro VIP klienty v Brně. Ondřej Hatlapatka se specializuje se na hypoteční trh. Ondřej Hatlapatka je držitelem titulu €FA a členem VIP Hypo Clubu Partners.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here