Česká republika loni z unijního rozpočtu vyčerpala o 45,3 miliardy korun více, než do něj odvedla. Předloni byl přebytek ještě o cca 11 miliard korun vyšší. ČR tak prozatím z EU získala o 741,3 miliardy korun více, než do ní odvedla.

Česká republika loni obdržela z unijního rozpočtu 94,9 miliardy korun a odvedla do něj 49,6 miliardy korun. Celkově od vstupu do EU v květnu 2004 ČR do konce roku 2018 zaplatila do rozpočtu EU 565,4 miliardy Kč a získala z něj 1,31 bilionu korun. Plusovou bilanci mají prozatím všechny státy, které spolu s Českou republikou vstoupily v roce 2004 do Evropské unie.

Kdo platí v EU?

Naopak mezi země, které platí více, než z unijních fondů dostávají zpět, patří Německo, Francie, Itálie nebo Velká Británie [před započetím procesu jejího odchodu z Evropské unie].

Vůbec největším přispěvatelem je Německo. To dalo například v roce 2017 do unijního rozpočtu o 10,7 miliardy eur více [zhruba 275 miliard Kč], než z něj dostalo. Ve stejném roce pak největším příjemcem bylo Polsko, které získalo z rozpočtu Evropské uni o 8,6 miliardy eur více, než do něj odvedlo. Polsko je v rámci unie velice aktivní. Daří se mu prosadit mnoho úlev a zvýhodnění zejména pro polské podniky.

Čistá pozice ČR

Čistá pozice v čerpání peněz z evropských fondů by mohla být ještě vyšší. To pokud by ČR dokázala z unijních fondů vyčerpat všechny peníze, které mohla. České republice ale bylo Evropskou komisí [stejně jako třeba Rumunsku] v minulosti pozastaveno čerpání dotací kvůli nezvládnuté administraci, chybám i netransparentnosti.

Čerpání z evropských fondů provázela korupce i nezvládnutá administrace vyhodnocování a vyhlašování výzev na čerpání podpory. U mnoha operačních programů se v určitých obdobích buď přestaly vůbec vyhlašovat výzvy [podávání žádostí o dotace]. Anebo se vyhlašovaly se zpožděním, anebo se vyhlašovaly bez ohledu na takzvanou absorpční kapacitu příjemců dotací [dotace se nevyčerpaly].

Podle odborníků jde o promarněnou příležitost už kvůli tomu, že za pár let, kdy se ČR ekonomicky více přiblíží “starým“ unijním zemím, bude i ona dávat do unijního rozpočtu více, než z něj dostávat.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here