Biscayne a reality: Aukční dům Concierge Auctions a společnost Engel and Völkers nabídne od 19. do 22.  března v on-line dražbě jednu z floridských supernemovitosí přímo u zálivu Biscayne. Jedná se o dům se zahradou v cípu zálivu Biscayne za v přepočtu cca 1 543 600 000 Kč.

Dům se zahradou o rozloze 1300 metrů čtverečních leží v miamské oblasti ve městě Coral Gables. Jeho aktuální cena je odhadována na 68 milionů USD. Při současném kurzu cca 22,7 Kč za USD: 1 543 600 000 Kč. Nabízí se otázka, jak by vypadala taková nebo jiná nemovitost koupená v USA z hlediska investora.

Nemovitost, která se nachází jihozápadně od Miami na Floridě ve městě Coral Gables, je obklopená oboustranným 175metrovým vodním přístupem k zálivu Biscayne. Součástí areálu je tak i chráněný dok, ve kterém může kotvit obrovská jachta o délce přibližně 60 metrů. Venkovní část zahrnuje třípodlažní terasy, relaxační prostory u bazénu, venkovní kuchyň a krytou jídelnu, odrostlé palmy a přímý výhled na východ slunce.

Jak koupit nemovitost v USA

Začít je nutné cenou a dalšími náklady. V USA kupující hradí jednorázové poplatky související s transakcí ve výši cca 5 až 6% z ceny nemovitosti. Provizi realitní kanceláři pak prodávající.

A dále je potřeba počítat s vysokou roční daní z nemovitosti. Ta je počítána z její katastrální hodnoty nemovitosti a většinou je v řádu několika procen. V případě Floridy, Kalifornie cca 2%. V případě výše nabízené nemovitosti je tak třeba [velice orientačně] počítat s daní ve výši v přepočtu 30 872 000 korun ročně [počítáno z tržní ceny].

[Mnozí pozorovatelé upozorňují i českou veřejnost na skutečnost, že daň z nemovitosti v Česku je na nesrovnatelně nižší úrovni než v USA nebo i západní Evropě. Což se podle nich do budoucna změní.]

Dále je třeba vědět, že bez residenčního víza nelze nemovitost využít déle než šest měsíců v roce. Vlastnictví nemovitosti není důvodem, proč byste měli residenturu v USA dostat. Daně za nemovitosti se stejně jako většina ostatních věci při koupi nemovitosti liší stát od státu. Výhodou je, že rezervační i kupní smlouvy jsou v podstatě předtištěné formuláře. Ty se jen vyplní.

Poplatky a daně u zálivu Biscayne

Kupující hradí jednorázové poplatky související s transakcí ve výši cca 5 až 6% z ceny nemovitosti [každoroční daň z nemovitosti činí cca 2% z katastrální hodnoty nemovitosti]. Při podpisu rezervační smlouvy kupující skládá obyčejně 10 % z kupní ceny.

Roli českého notáře má v USA státem licencovaný úřad. Ten chrání práva prodávajícího i kupujícího. Zjišťuje, zda na nemovitosti neváznou dluhy, pohledávky či věcná břemena. Zajišťuje uzavření kupní smlouvy. Připraví i tzv. closing statement, který obsahuje seznam daní a všech poplatků spjatých s koupí nemovitosti, které prodávající a kupující musí uhradit.

U zálivu Biscayne je dům na adrese 41 Arvida Parkway

Prodej „minimalistické“ nemovitosti na adrese 41 Arvida Parkway, který navrhla Graciela Leanza, se podle odborníků stane březnovou floridskou senzací. Dům mění majitele již po několikáté. V roce 2012 byla prodána za 25 milionů USD. Což byla i na oblast Miami rekordní suma.

A pokud by vám náhodou nestačily peníze, není problém. V Kalifornii a na Floridě jsou na výběr jak nemovitosti s výhledy na oceán, tak ve vnitrozemí. A ty jsou o poznání levnější než rodinné domy, vily a kondominia na pobřeží.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here