Aktuální zpráva zní – čistý zisk skupiny ČSOB loni klesl o desetinu na 15,8 miliardy korun. A podobně jsou na tom všechny velké tuzemské banky. I když jejich zisky raketově nerostou a musí čelit konkurenci menších bank, stále mají žně.

Pokračujme aktualitou: Celkový objem aktiv pod správou skupiny vzrostl meziročně o jedno procento na 204,5 miliardy korun. Objem úvěrů ČSOB vzrostl meziročně o 5 % na 689 miliard korun. Objem vkladů se zvýšil o šest procent na 868 miliard Kč

Jak jsou na tom ostatní banky

Výsledky za loňský rok zveřejnily i některé další velké banky. Například Komerční bance loni klesl čistý zisk o 0,6 % na 14,8 miliardy korun. Ale bez započtení jednorázových položek, jí zisk meziročně stoupl o 5,8 %. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala loni čistý zisk 9,1 miliardy Kč, což je meziroční růst o 24 %. Monetě Money Bank loni vzrostl konsolidovaný čistý zisk o 7,1 procenta na 4,2 miliardy korun. Například Air Bank zvýšila svůj čistý zisk o 139 procent a vydělala tak 1,4 miliardy korun.

Výsledky ohlásí i další banky. Například největší co do počtu klientů Česká spořitelna vykázala ke třetímu čtvrtletí loni více než 11 miliard korun.

Bezmála 100 miliard korun

Analytici odhadují, že letošní celkový zisk bank a stavebních spořitelen působících na tuzemském trhu bude celkem více než 80 miliard korun. Na konci předloňského roku činil přitom jejich zisk asi 74 miliard korun. Jde tak o více než sedmimiliardový nárůst. Zisky bankám rostou kvůli silné poptávce po úvěrech a dalších bankovních službách. Dalším zdrojem pro banky jsou vyšší základní úrokové sazby ČNB.

Bez silné domácí banky

Analytici dále upozorňují na to, že podstatná část zisků tuzemských bank skončí u jejich majitelů v Rakousku, Německu, Francii nebo USA aj. Například vedení Komerční banky již nyní navrhlo za loňský rok poslat akcionářům dividendu ve výši 9,7 miliardy korun. Což bude o 1,2 miliardy více než loni. A podobně se svými zisky naloží většina tuzemských banky.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here