Česká spořitelna z rakouské skupiny Erste Group meziročně zvýšila čistý zisk o 5,1 % na 15,4 miliardy korun. Provozní zisk jí stoupl o 9,3 % na 20,8 miliardy korun. Loňský výsledek banky ovlivnily hlavně výrazně rostoucí úrokové výnosy a stabilní náklady.

Spořitelna jako největší banka v ČR podle počtu klientů ke konci loňského roku obhospodařovala 4,63 milionu lidí. Jenom čistý úrokový výnos banky za loňský rok dosáhl 27,8 miliardy korun, což je o 9,7 % více než o rok dříve.

Úvěry a zase úvěry

Banka potvrdila, že na její růst [čistý úrokový výnos jako nejdůležitější složky provozních výnosů] mají největší vliv rostoucí úvěrové obchody a zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou. To znamená, že stěžejním příjmem banky pramení z úvěrů.

Banka uvedla, že objem úvěrů ji loni vzrostl o 8,5 % na 706,8 miliardy korun. Nejvíce se zvýšil u hypoték, spotřebitelských i firemních úvěrů.

„Celkový objem privátních hypoték meziročně vzrostl o více než 11 %, stejným tempem rostly i úvěry velkým korporátním klientům,” uvedl předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

[Celkové aktuální zadlužení domácností u bank a družstevních záložen činilo k lednu podle ČNB 1,653 bilionu Kč. Celkové aktuální zadlužení firem je 1,109 bilionu Kč.]

Poplatky a zase poplatky

Důležitým příjem České spořitelny jsou i poplatky. Ty i přes mírný pokles [3 %] bance daly v čistých výnosech [z poplatků a provizí] 8,5 miliardy Kč. Banka informovala o navýšení příjmů z poplatků z investičních služeb, správy finančního majetku, z prodeje pojišťovacích produktů a poskytování úvěrů.

Nižší byly podle ní ale příjmy z platebních služeb. Což má být důsledek rostoucího podílu poplatkově zvýhodněných programů u běžných účtů.

Zisk Erste Group loni stoupl o více než třetinu na nový rekord

Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu, loni zvýšila čistý zisk podle předběžných výsledků o 36 % na rekordních 1,79 miliardy eur [45,9 miliardy Kč]. Vedení banky taktéž již potvrdilo, že na valné hromadě akcionářů navrhne zvýšit dividendu na 1,4 eura na akcii z 1,2 eura na akcii v předchozím roce.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here