Odkládat část peněz na horší časy se dnes učí mladí lidé už s první výplatou. Ne vždy si ale uvědomí, že spořit se nemusí jenom na spořicím účtu, ve stavebním spoření, podílových nebo penzijních fondech. Slušné zhodnocení [vedle spoření] může přinést i nákup pozemku. A třeba i na hypotéku.

 „Ceny pozemků určitě rostou, ne že by klesaly. Ale stále se dá výhodně koupit pozemek,“ říká realitní makléř M&M reality ve Středočeském kraji Lukáš Babický.

Jako příklad uvádí nedávný prodej pozemků v lokalitě Benešova u Prahy. Pozemky byly zasíťované a v dobré dostupnosti do Benešova i Prahy.

„Metr čtvereční se prodával za 1 590 korun, pozemky blíže trati pak za 1 300 korun,“ upřesňuje s tím, že ceny pozemků v dané lokalitě jsou úměrné blízkosti Praze. Podle něj cenový skok začíná u Bystřice u Benešova, pak pozemky jenom stoupají na ceně.  

Ceny nemovitostí

Vyplatí se nákup pozemku? Ceny pozemků na realitním trhu stoupají. I tak ale jde nákup pozemku přizpůsobit možnostem zájemce. Aktuálně se tak jako zajímavé mohou jevit pozemky kolem železničních tratí nebo u jejich stanic. Cena takových pozemků není většinou tak vysoká a dostupnost k pozemku zajistí nedaleká železniční stanice. Například pozemek na Havlíčkobrodsku na okraji města Golčův Jeníkov se dá koupit od 100 korun za metr čtvereční. Na pozemku je studna a možnost připojení se k elektřině.

Banky poskytují hypotéky pouze na nákup stavebního zasíťovaného pozemku, který je zapsaný v katastru nemovitostí. K pozemku musí být zajištěna přístupová cesta z veřejné komunikace. Překážkou může být minimální výše půjčované částky, která musí být od 300 tisíc korun výše. Proto se nákup pozemku, menšího, levnějšího financuje často i spotřebitelskou půjčkou, u které banka neřeší její účel.

Nákup pozemku

Brát nákup pozemku jako investici odborníci doporučují pouze za několika okolností. Totiž, že se pro pozemek najde správné využití. Postaví se na něm dům, výhodně se pronajme, anebo se prodá jako stavební parcela.

„Například, když někdo nakoupí pozemky, o kterých ví, že půjdou do územního plánu a stanou se pozemky určenými k bydlení. Takto spekulovat si ale mohou dovolit hlavně lidé, kteří mají peníze. Ti, kteří jsou sto nakoupit hodně pozemků,“ vysvětluje Lukáš Babický.

Jako příklad promyšlených investic uvádí i dlouhotrvající vzestup nákupů orné půdy, které vyhnaly její ceny – stejně jako pachtovné – za několik málo let o desítky procent nahoru.

„Zájem je o velké plochy, ty se prodávají nejlépe. Takový investor z těchto pozemků pak může pobírat dotace, anebo pachtovné,“ upřesňuje Lukáš Babický.

Jakkoli ceny orné půdy rostou, stále jsou například proti Rakousku nebo Německu poloviční. To se projevuje i mnoha investory ze zahraničí, kteří spolu s místními nakupují ornou půdu. Co se týče běžných investorů Lukáš Babický jednoznačně před koupí pozemku či půdy upřednostňuje nákup investičního bytu na hypotéku.

„To se při správném provedení vždy vyplatí. Byt nese okamžitý výnos z pronájmu. Když vše funguje je to jistá investice,“ říká.

Nutno dodat, že investovat do nákupu bytu, domu nebo jiného obytného místa se vyplatí pouze za předpokladu, že se nemovitostmi investor zabývá a rozumí jim. Jinak se může nákup bytu za účelem pronájmu s vidinou rychlého a bezpracného zisku stát peklem na zemi.

Opatrnost před podpisem smlouvy

V nabídce jsou podle realitních kanceláří pozemky, které jsou velmi atraktivní a cenově dostupné. Před nákupem si musí zájemce prověřit majitele pozemku v katastru nemovitostí. Dále si musí ověřit přístupovou cestu k pozemku. A jestli není pozemek v zástavě nebo nemá jiná omezení vlastnického práva.

Před podpisem rezervační listiny a složením zálohy je praktické se poohlédnout po okolí, promluvit s místními lidmi o lokalitě. Dobré je také navštívit místní městský nebo obecní úřad a zeptat se, kdy je v plánu změna územního plánu pro podání návrhu na změnu využití pozemku [ze zemědělského na rekreační, stavební].

Vlastnit pozemek není drahé

Vlastnictví pozemku ukládá majiteli pouze dvě základní povinnosti. Platit jednou ročně daň z nemovitosti, jejíž sazba se řídí místními koeficienty. A je-li to potřeba udržovat pozemek v takovém stavu, aby svým stavem neomezoval okolí.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here