Více stavebních spoření dá více peněz na hypotéku

446
stavebnich_sporeni
Foto: FinTag.cz

Jeden z hlavních důvodů pro stavební spoření zní, že může být vůbec prvním krokem před budoucí žádostí o hypotéku,” říká pro FinTag.cz tajemník Asociace českých stavebních spořitelen [AČSS] Jiřío Šedivý.

Stavební spoření již není takový hit jako v minulosti, kdy nabízelo vyšší úroky [dříve 3 %, nyní 1 %] i státní podporu [dříve 4 500 Kč, nyní 2 000 Kč]. Avšak vzhledem k nedostatku jiných vhodnějších spořicích produktů stále zůstává logickou první volbou mladých lidí, kteří chtějí v budoucnu úspěšně žádat o hypotéku. Pomoci ale může i rodičům, kteří tuší, že jejich děti bez pomoci na hypotéku jen tak nedosáhnou.

Ukažme si to na příkladu. Pokud čtyřčlenná rodina se dvěma dětmi uzavře čtyři smlouvy o stavebním spoření, a bude posílat za každého člena rodiny každý měsíc do stavebního spoření 1 700 korun, po šesti letech naspoří 550 tisíc korun. Na státním příspěvku dostane 61 200 korun. Což už je dobrý základ pro žádost o hypotéku.

Podle tajemníka Asociace českých stavebních spořitelen [AČSS] Jiřího Šedivého to má ale jednu podmínku. A tou je uzavření více stavebních spoření na domácnost.

Jak jsou na tom tuzemské domácnosti z hlediska počtu smluv o stavebním spoření? To znamená, kolik smluv evidujete na domácnost?

Čistě matematicky máme v České republice cca 4,3 milionu domácností a na konci roku 2018 bylo 3,17 milionu smluv o stavebním spoření ve fázi spoření a 0,28 mil. úvěrů ze stavebního spoření. Překlenovací úvěry běží paralelně ke smlouvě o spoření, takže je nezohledňuji… Vychází to tedy tak, že v Česku máme 0,8 smlouvy o stavebním spoření na domácnost. Jsou samozřejmě domácnosti, kde má každý člen nejméně jednu smlouvu a jsou takové, kde stavební spoření nemá nikdo.

Stalo se běžnou praxí, že lidé uzavírají stavební spoření i více stavebních spoření právě z důvodu, aby si našetřili peníze před žádostí o hypotéku?

Ano. Stavební spoření si pořizují především ty domácnosti, kde výhledově počítají s řešením/financováním otázek bydlení svého nebo potomků. Ale neplatí to výhradně. Rodiny stavební spoření uzavírají i třeba kvůli tomu, aby měly peníze na studia svých potomků.

Doporučujete uzavřít více smluv stavebního spoření a jaké z toho plynou výhody?

Více smluv v domácnosti znamená jednak lepší rozhodovací možnosti plynoucí z vyšší disponibilní částky, ale také možnost každého člena rozhodovat individuálně o svých záležitostech. Matematicky se pak vyplatí rozdělit úspory nad 20 tisíc korun ročně na více smluv, protože konstrukce produktu umožňuje dosáhnout na maximální státní podporu právě při vkladu 20 tisíc korun ročně. Jako výhodná možnost se pro mnohé domácnosti ukazuje i předplacení si vkladů do stavebního spoření na více let dopředu.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here