Ceny realit rostou po celé Evropě. Nejvíce pak v hlavních a velkých městech. To platí i pro Prahu, která ale stále zůstává na nižších cenách, než jsou západní metropole. A právě to vábí zahraniční investory, pro které se stávají města západní Evropy drahá.

Ceny realit rostou ve všech velkých evropských městech s výjimkou Itálie. Jedním z důvodů je přetlak investičních peněz, pro které investoři nenacházejí v období nízkých úrokových sazeb v eurozóně uplatnění na finančních trzích.

Podle aktuální zprávy německé realitní kanceláře Engel & Völkers se v prvním pololetí letošního roku pohybovaly průměrné ceny investičních nemovitostí [činžovních domů] v dobrých lokalitách Prahy v rozpětí 68 380 korun a 124 000 korun za metr čtvereční.

Ve stejném období vykazoval Berlín u stejného typu realit cenové rozpětí v přepočtu 74 000 korun až 100 000 korun. Mnichov pak 171 000 až 210 500 korun a švýcarský Curych 240 000 až 355 000 korun za metr čtvereční.

Praha vs. Curych

Podle odborníků má Praha do Curychu ještě daleko nejen z hlediska cen. Podle ředitele české pobočky Engel & Völkers Andrease von Schlika ceny v atraktivních lokalitách Prahy ale mohou velmi záhy vyšplhat až na cca 205 000 za metr čtvereční.

„Lze předpokládat, že pražský realitní trh v dohledné době dohoní v cenách západní města. Týká se to lokalit, jako je Staré Město, Malá Strana a některých oblastí Prahy 6 a Vinohrad,“ říká.

Argumentuje nedostatkem nových bytů, jejichž počet by držel krok s aktuálním růstem počtu obyvatel i turistů. Ve zmíněných lokalitách už teď není výjimkou v těchto místech platit až 25 euro za metr čtvereční.

„Praha je pro zahraniční investory z hlediska bydlení mimořádně atraktivní. Má strategickou polohu ve středu Evropy a ze zdejšího letiště je blízko do Berlína, Vídně, Curychu, Paříže, Londýna, Moskvy nebo i na Blízký východ,” vysvětluje.

Delloite Property Index

Názor ředitele české pobočky německé realitní kanceláře potvrzuje i senior manažer v oddělení nemovitostí Deloitte Petr Hána.

„V transakčních cenách dohání Česko západní země. Průměrná cena v Česku v meziročním srovnání stoupla o 16,8 procent. Ceny v Praze dokonce rostly ze všech sledovaných hlavních měst nejvíce. Konkrétně o 22 procent, na více než 83 tisíc korun za metr čtvereční,“ tvrdí.

Vývoj cen realit v EU od roku 2015 do roku 2019

[Zdroj: EFBS]

Andreas von Schlik upozorňuje i na to, že Praha za posledních pár let získala v očích investorů velmi dobré jméno. Podle něj je důvod relativní politická stabilita, příznivé právní podmínky pro pronajímatele, ale i téměř nepoškozené historické budovy města.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here