Českomoravská stavební spořitelna [ČMSS] vykázala v letošním třetím čtvrtletí čistý zisk 747 milionů korun. V meziročním srovnání jde o nárůst ve výši šest procent. Za růstem zisku stojí podle ČMSS rostoucí úrokové příjmy, kvalitní úvěrové portfolio a nákladová obezřetnost.

Čisté úrokové příjmy ČMSS meziročně vzrostly o deset procent na 1,61 miliardy korun. Příjmy z poplatků naopak klesly o tři procenta na 445 milionů korun.

„Za nárůstem zisku jsou především vyšší úrokové výnosy, ve kterých se projevilo navýšení tržních úrokových sazeb z konce minulého a začátku letošního roku. Nadále velmi kvalitní zůstává rovněž naše úvěrové portfolio,“ říká člen představenstva ČMSS Ladislav Neuhäuser.

Dodává, že v případě portfolia podíl nesplácených úvěrů spořitelně meziročně klesl o jeden procentní bod na 3,6 %. V letošním roce Českomoravská stavební spořitelna prozatím sjednala úvěry za více než 16,5 miliardy korun.

Vyšší provozní náklady

Stavební spořitelně rostly provozní náklady. Ty se zvýšily o sedm procent na 1,02 miliardy korun. Za jejich nárůstem stojí především zvýšené odpisy spojené se zaváděním nových systémů vedoucích ke zjednodušení a zrychlení obsluhy klientů.

„V posledním roce jsme spustili například novou klientskou zónu či online prodej stavebního spoření,“ vysvětlil Ladislav Neuhäuser.

Českomoravská stavební spořitelna letos prozatím uzavřela zhruba 150 tisíc spořicích smluv. Kapitálová přiměřenost ČMSS dle pravidel Basel III ke konci září činila 16,7 procenta, meziročně o 1,2 procentního bodu více. Poměr úvěrů a vkladů dosahuje 87 procent. To podle Ladislava Neuhäusera i znamená, že stavební spořitelna má stále dostatek kapitálu pro další úvěrový růst.

ČMSS 100% ČSOB

Českomoravská stavební spořitelna je největší stavební spořitelnou v České republice. Její aktiva ke konci září dosáhla 146 miliard korun, objem vkladů přitom činil 135,7 miliardy a objem úvěrů 117,2 miliardy. Aktuálně má ČMSS zhruba 1,3 milionu klientů. Stoprocentním vlastníkem ČMSS je Československá obchodní banka [ČSOB].

ČSOB přitom vykázala ve třetím čtvrtletí zisk ve výši 14,7 miliardy korun, na kterém se podílela více než dvěma miliardami její akvizice zbývajících 45 % v ČMSS. V důsledku toho totiž došlo k jednorázovému přecenění jejích dosavadního podílu v ČMSS v objemu 55 procent.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here