Letos 27. listopadu začne ostrý přechod na nový pozemní vysílací televizní standard DVB-T2. Zároveň dojde k vypínání stávajících DVB-T sítí. Změna se nejprve dotkne diváků v Praze a části Středočeského kraje. Vysílání v televizním standardu DVB-T ukončí 27. listopadu všechny programy České televize [ČT].

Ve středu 27. 11. 2019 začnou vysílat v novém formátu DVB-T2 [Digital Video Broadcasting – Terrestrial] vysílače Cukrák a Žižkov v Praze. Aktuální změna se týká cca 2,5 milionu diváků, z nichž 1,5 milionu se bude muset na přechod na nový standard DVB-T2 připravit. Od 9. ledna 2020 pak budou postupně vypínány další vysílače. A to nejen v síti ČT, ale i v síti Českých Radiokomunikací [CRA] a dalších operátorů. To znamená i komerčních televizí.

Co přinese standard DVB-T2

 „Pro diváky tato změna znamená nutnost pořídit si nový televizní přijímač, pokud už nemají televizor s kodekem HEVC. A to buď rovnou nový televizor nebo set-top-box DVB-T2/HEVC, který připojí ke stávajícímu televizoru,“ vysvětluje náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Dodává, že domácnosti, které přijímají televizní signál prostřednictvím společné televizní antény, si ještě budou muset k set-top-boxu [STB], prostřednictvím majitele nebo správce domu zajistit odbornou úpravu této antény pro příjem nových vysílacích sítí DVB-T2.

Ceny STB začínají na cca 550 korunách. Ideální je koupit STB certifikovaný Českými radiokomunikacemi. Na STB lze přitom napojit i ty nejstarší typy televizorů. Úpravy společných anténních systémů vyjdou od deseti tisíce korun výše. Úpravy je ale nutné provést ve spolupráci se specializovanými firmami.

Harmonogram přechodu na standard DVB-T2

Vysílání DVB-T sítí bude definitivně a celoplošně ukončeno 24. června 2020. Po tomto datu diváci nebudou moci na klasickou televizní anténu naladit televizní vysílání, aniž by neměli televizor vybavený set-top-boxem s tunerem DVB-T2.

Přechod na nové vysílání ve standardu DVB-T2 bude probíhat postupně podle jednotlivých regionů. Nejprve budou vypnuty celoplošné televizní sítě ve standardu DVB-T a hned poté budou ze stejných vysílačů spuštěny nové sítě DVB-T2. Kdy a kde dojde k ukončení DVB-T?

Praha

  • Praha – Žižkov: Od 27. 11. 2019
  • Praha – Cukrák: Od 27. 11. 2019

Středočeský kraj

  • Votice – Mezivrata: Od 07. 01. 2020

Karlovarský kraj

  • Cheb – Zelená Hora: Od 12. 02. 2020
  • Jáchymov – Klínovec: Od 12. 02. 2020

Plzeňský kraj

  • Plzeň – Krašov: Od 04. 02. 2020
  • Sušice – Svatobor: Od 26. 02. 2020
  • Domažlice – Vraní vrh: Od 04. 02. 2020

Ústecký kraj

  • Ústí nad Labem – Buková hora: Od 30. 01. 2020
  • Chomutov – Jedlák: Od 30. 01. 2020

Jihočeský kraj

  • České Budějovice – Kleť: Od 19. 03. 2020
  • Vimperk – Mařský vrch: Od 19.03.2020

Liberecký kraj

  • Liberec – Ještěd: Od 26. 02. 2020

Královéhradecký kraj

  • Trutnov – Černá hora: Od 07. 01. 2020

Pardubický kraj

  • Pardubice – Krásné: Od 30. 04. 2020

Kraj Vysočina

  • Jihlava – Javořice: Od 30. 04. 2020

Jihomoravský kraj

  • Brno – Kojál: Od 31. 03. 2020
  • Brno – Hády: Od 31. 03. 2020
  • Brno – Barvičova: Od 31. 03. 2020
  • Mikulov – Děvín: Od 31. 03. 2020

Olomoucký kraj

  • Jeseník – Praděd: Od 30. 04. 2020

Zlínský kraj

  • Zlín – Tlustá hora: Od 31. 05. 2020
  • Valašské klobouky – Ploštiny: Od 31. 05. 2020

Moravskoslezský kraj

  • Ostrava – Hošťálkovice: Od 30. 04. 2020
  • Ostrava – Hladnov: Od 30. 04. 2020
  • Frýdek-Místek – Lysá hora: Od 30. 04. 2020

Co je vysílací standard DVB-T2

V současné době lze v České republice přijímat televizní signál různými způsoby. Tím nejvíce využívaným je digitální pozemní vysílání ve standardu DVB-T. Ten ovšem nově nahrazuje právě standard DVBT-2/HEVC. Na ten Česká republika přejde mezi listopadem 2019 a červnem 2020.

Podle odborníků nový vysílací standard DVB-T2 s kodekem HEVC umožní aktivnější propojení televizního vysílání s internetem, prostřednictvím HbbTV. Divák se tak dostane k archivu vysílání, dodatečným informacím i dalším možnostem. Jako je například odložené přehrávání.  Navíc jde o jediný standard, který nabízí bezplatný příjem televizního vysílání veřejnoprávních i komerčních stanic.

 „Tento způsob příjmu je garantovaný do roku 2030,“ upřesňuje ředitel regulace a strategie Českých Radiokomunikací Marcel Procházka.

Standard DVB-T2 má své výhody

Podle Petra Očka přechod na nový systém není výmyslem televizí nebo vlády, ale je to důsledek rozhodnutí Mezinárodní telekomunikační unie [ITU] a Evropské komise.

„To nařizuje, že třetina vysílacích kanálů, na kterých v současné době probíhá pozemní televizní vysílání, bude do poloviny roku 2020 uvolněna pro potřeby mobilních sítí nové generace 5G,“ upřesňuje Petr Očko.

Dodává, že novější a efektivnější vysílací standard DVB-T2 umožní pokrýt televizním signálem Českou republiku z menšího počtu vysílacích kanálů. A zvýší i kapacitu vysílacích sítí, čímž se v éteru objeví více televizních programů než doposud, včetně stanic ve vysokém rozlišení obrazu [HDTV].

Podle Marcela Procházky jsou v novém vysílání DVB-T2 dostupné již nyní všechny programy dosud ve standardu DVB-T. Některé z nich vysílají ve vyšší kvalitě obrazu. Například Česká televize šíří v DVB-T2 všech šest svých programů v kvalitě Full HD.

„Nové vysílací sítě mají prostor i pro další programy, které se v nich postupně budou objevovat od začátku roku 2020. Z již známých projektů jde například o novou zpravodajskou stanici CNN Prima News nebo regionální TV Info,“ upřesňuje.

Mnoho lidí stále ještě tápe

Podle průzkumu Ministerstva průmyslu a obchodu [MPO] má již nyní více než 92 procent lidí povědomí o přechodu na nový vysílací standard. Potřebná technická vybavenost [televize, STB] podle stejného průzkumu je v půlce listopadu u domácností 56%.

Od nové možnosti vysílání si lidé nejvíce slibují mimo jiné zlepšení kvality obrazu v HD kvalitě, připojení TV k internetu, možnost přehrát pořad později, rozšíření počtu kanálu ve vysokém rozlišení, lepší zvuk, možnost nahrávání a 3D prostorový obraz.

„Ale je třeba říci, že stále velká část obyvatel neví, kdy k přechodu dochází,“ tvrdí Petr Očko.

Bez zajímavosti není ani další zjištění průzkumu. Podle něj televizní vysílání nyní sledují na klasické TV častěji starší respondenti, naopak mladší skupiny jej sledují častěji na moderních zařízeních, jako jsou notebooky či chytré telefony. Mezi mladými je také více lidí, kteří nesledují televizi vůbec. TV vysílání také méně sledují vysokoškoláci. Satelit a individuální anténu nejčastěji využívají lidé v menších obcích a vícečlenné domácnosti.

Dotační program na standard DVB-T2

Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] také připravilo dotační program, v němž je nyní 20 milionů korun. Za finanční prostředky poskytované prostřednictvím krajů a hlavního města Prahy bude možno do vybraných sociálních služeb pořídit set top boxy [STB], televize nebo úpravu antény. Proplacení probíhá ex-post, to znamená, že poskytovatelé sociálních služeb si je nejdříve musejí vybavení nakoupit, a pak zažádat o dotaci.

„Jde o sociální zařízení, kde je určitý počet lůžek a jsou sociálně potřební občané. Jde tedy hlavně o domovy seniorů, hospice a další sociální zařízení ve správě krajů, ale i Ministerstva práce a sociálních věcí. Podpora se pohybuje od tisíce do sedmi tisíc korun na zařízení,“ upřesnil pro Fintag.cz Petr Očko.

1 komentář

  1. Dobrý den,
    může mi někdo objasnit které vysílače ve městě Nová Bystřice – Jižní Čechy a v obci Písečné ( Písečné nad Dyjí ) Jižní Čechy, mi poskytnou ucelený příjem všech programů v DVB-T2 po celkovém přechodu na DVB-T2 ?
    Mám zmatek i u multiplexů neb jak jsem ,, pochopil “ tak například Javořice neposkytne všechny kanály v DVB-T2 a nikde se nedopátrám který vysílač v určitém místě bude v konečné fázi nejvhodnější nebo který tv.vysílač nebude vysílat DVB-T2.
    Omlouvám se za tyto otázky ale vzhledem k tomu že mám potíže že zrakem nemohu pročíst a pochopit tolik informací.
    Za pochopení děkuje
    Petr
    České Budějovice

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here