Hypoteční banka s ohledem na vzrůstající ceny na mezibankovním trhu znovu zvýšila úrokové sazby u hypoték. A to [znovu] o 0,2 procenta. Nový sazebník Hypoteční banky platí od 13. ledna 2020.

Z důvodu dlouhodobého růstu ceny peněz na finančních trzích se Hypoteční banka rozhodla pro zvýšení úrokových sazeb již v prosinci minulého roku. Kvůli postupnému růstu cenové hladiny Hypoteční banka přistoupila k dalšímu zvýšení.

„Vzhledem k rostoucí ceně našich zdrojů jsme se rozhodli k navýšení úrokových sazeb u našich hypotečních úvěrů. Měly by tak nyní lépe zohledňovat současné tržní ceny. Přes zvýšení ale sazby zůstávají na nízké úrovni pod třemi procenty, kde se pohybují už od roku 2013,“ uvedla tisková mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová.

Podle ní i přes toto navýšení se úrokové sazby Hypoteční banky drží spíše níže, než byla průměrná hodnota úrokových sazeb na začátku roku 2019, kdy dosahovala ke třem procentům. Například Jasnou hypotéku Hypoteční banky s fixací na pět let si i po zdražení bude možno pořídit s úrokovou sazbou 2,89 procenta.

Hypotéky na mobilní domy

Zdražení hypoték ale není jedinou novinkou, s níž Hypoteční banka přichází. Na konci loňského roku klientům nabídla jako jedna z mála tuzemských bank hypotéky i na mobilní domy. To znamená domy, které nemusejí mít přidělené číslo popisné nebo evidenční.

„Přestože jsou mobilní domy cenově výhodnější než dnes dostupné nemovitosti, financovat jejich koupi pouze ze svých úspor je pro mnoho zájemců náročné. Doposud mohl být na takový objekt poskytnut úvěr pouze za předpokladu, že bude mít přidělené popisné nebo evidenční číslo. Tuto praxi jsme ale nyní změnili,” uvedla při této příležitosti Andrea Vokálová.

Skupina ČSOB drží 30% podíl na trhu s bydlením

Hypoteční banka, která patří do skupiny Československé obchodní banky [ČSOB] ve vlastnictví belgické finanční skupiny KBC, dlouhodobě platí za jedničku na českém hypotečním trhu. Objem jí poskytnutých hypoték činí 315 miliard korun. V minulém roce se vlastník Hypoteční banky, skupina ČSOB navíc stala jediným vlastníkem největší stavební spořitelny na trhu, Českomoravské stavební spořitelny [ČMSS]. Ta loni zvýšila prodeje stavebka o 2,3 procenta a uzavřela 180 tisíc smluv. Po spojení Hypoteční banky a Českomoravské stavební spořitelny ovládla skupina ČSOB 30% podíl na trhu financování bydlení v České republice.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here