Nezaměstnanost v ČR v lednu stoupla na 3,1 % z prosincových 2,9 %. Jde o nejnižší lednovou hodnotu od roku 1997, kdy bylo bez práce 205 185 lidí. Největší poptávka je po pracovnících ze zahraničí. A to cizince se základním vzděláním.

Ke konci ledna evidoval Úřad práce ČR celkem 230 022 uchazečů o zaměstnání. To je o 14 490 více než v prosinci a o 15 035 osob méně než před rokem. Zároveň jde o nejnižší lednovou hodnotu od roku 1997, kdy bylo bez práce 205 185 lidí. Z celkového počtu nezaměstnaných bylo v uplynulém měsíci 210 109 dosažitelných uchazečů.

„Dalo by se říci, že je to ideální stav, ale není. Je mnoho lidí 50+, kteří mají problém najít práci. Zde je také třeba říci, že jakkoli se v Česku prodlužuje délka dožití, neplatí to pro prodlužování délky života ve zdraví,“ uvedla na nedávném semináři Hospodářské komory ČR [HK ČR] o zaměstnávání zahraničních pracovníků ve zdravotnictví a sociálních službách vedoucí kontaktního pracoviště úřadu práce v České Lípě Marcela Ottová.

Dále popsala i několik zajímavých trendů na tuzemském trhu práce. Například to, že u 78 procent poptávaných pracovních sil je ze strany firem zájem o zahraniční pracovníky. A u 72 procent těchto míst je požadavek na základní vzdělání.

„V evidenci nezaměstnaných je čtvrtina lidí se základním vzděláním. A v téhle skupině je významná skupina do 30 let. A trend je, že v této skupině lidí jenom přibývá,” upřesnila.

Jak si stojí statistika

Zaměstnavatelé v lednu nabízeli prostřednictvím úřadů práce 341 391 volných pracovních míst. Z toho 10 800 v rámci dohod mimo pracovní poměr, to je na dohodu o provedení práce [DPP] nebo na dohodu o provedení pracovní činnosti [DPČ].

Celkem 78 559 volných míst bylo takzvaně „bez příznaku“ pro cizince [absolutní hodnota bez rozlišení profese a regionu – 2,9 uchazeče na 1 volné pracovní místo]. U dalších 262 832 pozic, tedy 77 procent, pak zaměstnavatelé uvedli, že by na ně chtěli přijmout i pracovníky ze zahraničí. Náboru však stále brání zdlouhavý byrokratický proces.

„Uběhnou čtyři měsíce od prvního pohovoru, než pracovník dostane povolení od české ambasády. […] Další problém jsou dlouhé termíny Ministerstva vnitra ČR. To, než prověří žadatele, vezme věčnost,“ vysvětlil pro Fintag.cz Martin Stolín, jednatel společnosti AV Institut, která se specializuje na nábor pracovníků z Ukrajiny a Běloruska.

Na neutěšenou situaci na trhu práce poukazují i ekonomové.

„Trh práce zůstává i přes ekonomické zpomalování velmi napjatý. Pro letošek čekáme jen velmi mírný nárůst nezaměstnanosti na tři procenta po loňském rekordu 2,8 procenta,“ říká analytik Komerční banky Michal Brožka.

Podle něj dále platí a bude platit, že zaměstnanci, kteří opouštějí výrobní sektor, který je nyní v útlumu, snadno nalézají práci v jiných sektorech.

„Pro rok 2021 pak počítáme s dalším nárůstem podílu nezaměstnaných na 3,3 procenta,“ upřesňuje.

Napjatý trh práce ohrožuje ekonomiku

Napjatý trh práce představuje pro budoucí výboj ekonomiky značné riziko. To potvrdilo ve své lednové analýze i Ministerstvo financí ČR [MF ČR]. V ní napjatý trh práce spolu se situací na realitním trhu označilo za „vnitřní riziko“.

„Nerovnováhy na trhu práce přitom v krátkodobém horizontu vytvářejí silný tlak na růst mezd. A to má za následek zvyšování jednotkových nákladů práce. A právě to by při delším trvání mohlo negativně ovlivnit cenovou konkurenceschopnost vůči zahraničí,“ vysvětlil pro Fintag.cz Zdeněk Vojtěch z odboru Vnější vztahy a komunikace MF ČR.

Podle něj je navíc nedostatek pracovníků dlouhodobě evidentní prakticky ve všech odvětvích ekonomiky a téměř ve všech regionech. Z hlediska jednotlivých profesí je největší převis poptávky nad nabídkou u tříd Obsluha strojů a zařízení, montéři a Řemeslníci a opraváři.

„Jednoduše řečeno – firmám chybí zaměstnanci zejména ve výrobě, což limituje navyšování jejich produkce a představuje tedy výraznou překážku pro hospodářský růst,“ upřesnil.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here