Ministerstvo financí SR [MF SR] mírně snížilo [shodně o 0,1% bodu] výhled růstu slovenské ekonomiky pro tento i příští rok. Letos úřad předpokládá růst slovenského hrubého domácího produktu [HDP] o 2,2 procenta. Příští rok o 2,7 procenta.

Slovenské ministerstvo financí ponížilo i odhad loňského vývoje slovenské ekonomiky. Loni podle jeho současných odhadů tempo ekonomického růstu výrazně zpomalilo, a to na 2,3 procenta z předloňských čtyř procent.

„Slovenská ekonomika pod vlivem zahraničí pokračuje v pomalejším výkonu, ale stále jde kupředu. Ochlazení je citelné zejména v exportně orientovaném průmyslu, zatímco trh práce dále odolává,” uvedlo MF SR.

Ministerstvo, které už dříve opakovaně zhoršilo výhled slovenské ekonomiky, v nejnovější prognóze počítá oproti dřívějšímu výhledu s mírně vyšší inflací. A i s pomalejším růstem mezd.

Slovenský průmysl a stavebnictví

Podle slovenského Statistického úřadu SR [SÚ SR] loni slovenský průmysl zaznamenal nejpomalejší tempo růstu od globální ekonomické krize v roce 2009. Stavebnictví zaznamenalo pokles výkonů poprvé od roku 2016.

„Výkony průmyslu loni zpomalily tempo růstu na 0,4 procenta ze 4,3 procenta v předchozím roce. V samotném loňském prosinci klesly meziročně až o 7,1 procenta,“ uvedl SÚ SR.

Produkce ve výrobě aut v průměru za celý loňský rok na Slovensku ještě stoupla o 1,9 procenta, od června ale v meziročním srovnání klesá. Právě automobilový průmysl je jedním z hlavních tahounů slovenské ekonomiky.

Loni se nedařilo slovenskému stavebnictví. Sektor klesl o 3,3 procenta, zatímco v roce 2018 ještě dosáhl růstu o zhruba osm procent. Slovenské úřady aktuálně vybírají dodavatele i na velké infrastrukturní zakázky, které zahrnují třeba budování nejdelšího dálničního tunelu na severu země či rekonstrukci železniční tratě od Bratislavy až k českým hranicím.

Slovensko s ratingem A+

Na konci ledna mezinárodní ratingová agentura Standards & Poors potvrdila Slovensku rating A+ se stabilním výhledem. V této souvislosti poukázala na pozitivní růst slovenského hospodářství, stabilní bankovní sektor, stabilní veřejný sektor a nízkou míru zadlužení. Ocenila i rostoucí zaměstnanost na Slovensku. Za rizika S&P označila až příliš velkou orientaci Slovenska na automobilový průmysl. Odhad růstu slovenského HDP při problémech v automotive sektoru pak odhadla v příštím roce na 2,5 procenta. Pro udělení vyššího hodnocení by Slovensko podle S&P mělo zlepšit fiskální výkonnost a snížit dluh veřejné správy vůči HDP.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here