Český hrubý domácí produkt [HDP] loni podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu [ČSÚ] vrostl o 2,4 procenta. Loni ve čtvrtém čtvrtletí HDP rostl o 0,2 procenta a meziročně se zvýšil o 1,7 procenta.

Česká ekonomika v uplynulém roce nadále rostla. Hrubý domácí produkt očištěný o cenové vlivy, sezónnost a nestejný počet pracovních dní byl loni podle předběžného odhadu o 2,4 % vyšší než v roce 2018.

„I když se jedná o nejslabší výsledek od roku 2013, vedla si česká ekonomika lépe než Evropské unie jako celek,” uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Růst byl podle ČSÚ podpořen především spotřebními výdaji domácností a zahraniční poptávkou. Mírně rostly i investice. K růstu hrubé přidané hodnoty nejvýrazněji přispěla skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství a odvětví informačních a komunikačních činností. Dařilo se také průmyslu a stavebnictví. Česká národní banka [ČNB] počítala s loňským růstem ve výši 2,5 procenta, dnešní odhad se tak od jejího příliš neliší.

HDP v letošním roce

„V letošním roce dynamika HDP ještě více zpomalí, a to na úroveň 2,0 procenta,” okomentovala vývoj českého HDP ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Hlavním tahounem podle ní bude opět spotřeba domácností, jejíž tempo ale bude ve srovnání s loňským rokem nižší. Mzdy již neporostou tak silně, situace na trhu práce se bude mírně uvolňovat.

„Trochu lépe než v loňském roce, by na tom mohly být investice. Ty firmy v loňském roce, ať už z opatrnostních důvodů či z důvodů rostoucích mzdových nákladů, značně omezily. Podle našich odhadů činil loni růst investic méně než jedno procento,” dodala.

Ani v letošním roce to z hlediska investic dle jejích slov nebude zřejmě žádná hitparáda, ale nad úroveň jednoho procenta by investice přece jen měly stoupnout. Pomoci by k tomu měl jak pokles rizik vyplývajících z vnějšího prostředí, tak i nižší tlak na růst mzdových nákladů.

„Vývoj zahraničního obchodu naznačuje, že jeho příspěvek k letošnímu růstu HDP bude záporný. Naopak spotřeba vlády zřejmě ekonomice pomůže,” upřesnila.

HDP ve 4. čtvrtletí

Růst české ekonomiky pokračoval i závěrem roku. V posledním čtvrtletí předchozího roku vzrostl HDP oproti 3. čtvrtletí o 0,2 % a meziročně o 1,7 %.

„I v tomto případě byl růst HDP tažen převážně spotřebou domácností. Nadále se dařilo většině odvětví služeb a stavebnictví. Zpracovatelský průmysl již přestal přispívat k růstu hrubé přidané hodnoty,” uvedl ČSÚ ve své tiskové zprávě.

V meziročním srovnání vývoj HDP ve čtvrtém kvartále znamenal zpomalení na 1,7 procenta z předchozích 2,5 procenta. Podle ekonomů není vzhledem k předchozím datům ze zpracovatelského průmyslu překvapivé, že ten k růstu přidané hodnoty již nepřispíval.

„Zpomalování ekonomiky naznačuje i vývoj zaměstnanosti,” řekla Jana Steckerová.

Zaměstnanost vzrostla v minulém roce o 0,7 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí se zaměstnanost v porovnání s předchozím čtvrtletím snížila o 0,3 procenta a meziročně se nezměnila.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here