„Jen za posledních pár dnů koruna oslabila o 50 haléřů,“ říká v rozhovoru pro FinTag.cz člen představenstva Partners investiční skupiny Martin Mašát. Dle jeho slov to může být právě nový koronavir, který se promění v příslovečnou černou labuť, jež odstartuje masivní výprodej koruny i českých státních dluhopisů.

Jak závažné jsou podle vás dopady současné epidemie koronaviru Covid-19 do finančních trhů?

Těžko mohu mít jiný názor než ten, že jsou dopady závažné a to negativně. Zpomalení mezinárodního obchodu a pohybu osob silně ovlivní ziskovost mnoha firem. Plno z nich se dostane na hranu přežití. To následně ovlivní nejen ceny akcií, ale i rizikové přirážky dluhopisů. O útěku investorů z menších měn nemluvě, což je také důvod propadu koruny téměř o 50 haléřů za posledních pár dnů vůči euru.

Jaké škody koronavir již napáchal na asijských trzích?

Asijské finanční trhy byly samozřejmě na ráně jako první. Co jsou pro vyspělý svět USA, to je pro asijský region Čína. Čína je hlavním odběratelem komodit a zboží a pokud se vám takový trh zasekne, například prodeje aut klesly o 90 procent, tak najednou není, pro koho nebo z čeho vyrábět.

Jak si v tomto ohledu aktuálně stojí evropské trhy?

Podobné procesy postupně probublají i do Evropy a do dalších světadílů. První náznaky zastavení ekonomiky jsou vidět v některých regionech Itálie. Itálie se jako celek dostane do recese. Následky tady jsou a budou podobné jako před pár dny v Číně.

Konec mnoha fintech, biotech a dalších start-upů

Investoři se stahují z akcií, peníze dávají do zlata a dluhopisů. Překvapuje vás to?

Ne. Růst cen zlata a bezpečných státních dluhopisů správně ukazuje, že se mnoho investorů již začalo stahovat z rizikovějších aktiv, jako jsou akcie, rizikové dluhopisy, lokální měny. Začali ukládat peníze do aktiv, která by v případně krize neměla ztrácet na hodnotě. Jejich první volbou jsou samozřejmě státní dluhopisy. Někteří investoři krátkodobě sázejí na zlato, ale nejenom na něj, v kurzu jsou logicky i akcie farmaceutických firem.

Když byste měl zhodnotit již zjevné, ale i budoucí škody způsobené koronavirem do trhů, co byste hlavně zmínil?

Neřekl bych ani tak škody. Na finanční trh přišla po dlouhé době silná negativní zpráva. Tedy takzvaná černá labuť, která po letech bezbřehého optimismu velice rychle zchladila nadšené investory, kteří si mysleli, že akcie mohou jen růst. Tato lekce bude stát za koncem mnoha fintech, biotech a dalších projektů a start-upů, kde se investoři nedívali reálně na jejich rizika. A dále za ztrátami mnoha investorů, kteří u akcií očekávali jen a jen růst. Současná situace všechny vrátí na zem a začne se na potenciální rizika opět brát více zřetel. Snad se nebude opakovat situace z roku 2000, kdy podobná situace byla v IT sektoru a následně splaskla takzvaná dot-com bublina.

Sám jste uvedl oslabení koruny. Oslabilo i euro, to samé se čeká u dolaru, jakmile koronavirus naplno pronikne do USA. Jak vidíte vývoj na měnových trzích?

Už jsem to lehce nastínil. I zde budou investoři utíkat tam, kde najdou bezpečnější a větší jistotu. I kdyby se koronavir rozšířil v USA, budete více věřit vládě USA, tamnímu zdravotnictví a FEDu, že ekonomiku udrží v chodu, nebo budete více věřit třeba Itálii či Číně? Otázku lze položit také tak, proti jaké měně by dolar měl začít oslabovat? Zda vůbec existuje nějaká jiná bezpečná a proti viru odolná ekonomika s dostatečnou zásobou vlastní měny pro investory. Ve výsledku budou investoři rozhodně preferovat země se silným a kvalitním zdravotnictvím a zdroji na boj s virem či jakoukoliv jinou katastrofou.

Hrozí riziko výprodeje koruny i dluhopisů

To znamená, že propadu dolaru se zase až tolik neobáváte… Co koruna?

Případné zastavení mezinárodního obchodu a pohybu osob by silně zasáhlo českou ekonomiku, u níž export stojí za 80 procenty hrubého domácího produktu. To znamená, že z důvodu ochrany ekonomiky, nehledě na minulou více než tříprocentní inflaci, by Česká národní banka byla za takové situace nucena snížit sazby. A to ne o 0,25 či 0,5 procenta, ale klidně opět na nulu.

Co by to znamenalo pro korunu, pro investory?

To by znamenalo, že takové úroky tu investory neudrží. Navíc Česko je z pohledu mezinárodních finančních trhů nerozvinutou zemí. Což je pro investory v případě nejistoty i důvod nezůstávat v malé lokální měně. Tedy raději zrealizují své zisky a zbaví se nejen koruny. Jen za posledních pár dnů koruna oslabila z 24,85 na 25,35 korun za euro. To je propad o skoro dvě procenta. A může to být jen začátek.

Analytici dlouhodobě varují před skutečností, že právě v koruně je zainvestován velký objem spekulativního kapitálu. Myslíte, že to budou právě dopady koronaviru, které přimějí spekulativní investory k prodeji koruny?

Česká národní banka se zvyšováním sazeb snaží zahraniční investory udržet, ale poslední vývoj jí vyrazil trumfy z rukou. I strašení inflací, které stálo za posledním zvýšením sazeb, se minulo účinkem, protože šlo o inflaci za uplynulých dvanáct měsíců. Ne o inflaci za rok či rok a půl, na kterou má centrální banka cílit. Koronavir je navíc zcela nový fenomén, se kterým nikdo nepočítal a ve svém důsledku opravdu může odstartovat výprodej koruny.

Jak masivní by to byl výprodej?

Pokud vyjdeme z minulých intervencí České národní banky, tak na trhu, tedy v držení zahraničních investorů, je minimálně 2,5 biliónu korun. Není divu, že přes 40 % českých státních dluhopisů vlastní zahraniční vlastníci. Běžně to bývalo cca deset procent. To znamená, že výprodej dluhopisů a koruny by mohl korunu oslabit klidně i o několik korun.

Pokud by došlo k tomuto masivnímu výprodeji koruny a dluhopisů, co by to přineslo?

Výprodej poloviny českých dluhopisů by vedle zhroucení dluhopisového trhu způsobil nárůst výnosů o několik procent. Pak si představte sazby u hypoték kolem deseti procent. Kurz koruny někde kolem 30 korun za euro a přidejte si k tomu nemožnost vyvážet a dovážet…

To nezní jako příliš dobrá zpráva…

Koronavir je teď deus ex machina, všechny aktuální prognózy ekonomů proměnil v odpadky.

Troufnete si tipovat budoucí vývoj kurzu koruny?

Naše investiční společnost očekává pokračující tlak na korunu, stejně tak na ekonomiku a následně na ceny akcií. Koruna by mohla oslabovat hlavně vůči dolaru, ale pravděpodobně i vůči euru. Ani vysoká základní sazba nastavená centrální bankou nepomůže. Navíc lze očekávat, že ta v reakci na vliv viru rychle otočí a sazby zase sníží.

Znamená to, že argument centrální banky, že to bude právě kurz koruny, který bude tlačit inflaci dolů, vzala voda?

Platí, co jsem řekl. Všechny dosavadní prognózy jsou mrtvé.

Žádná dovolená v Itálii, banány nebo mobily

V magazínu Zdravezpravy.cz jsme vůbec první zprávu o nákaze přinesli 13. 1., koronavir si tehdy vyžádal první oběť. Nyní na konci února jich má na svědomí bezmála tři tisíce a rozšířil se do šesti kontinentů. Co myslíte, může nákaza stejně tak rychle zasáhnout ekonomiku?

To, že se koronavir šíří, může být jen začátek. Problém nastane, pokud zastaví mezinárodní obchod a pohyb osob. Exportní firmy budou na pokraji přežití a jejich dodavatelé jen o krůček za nimi. Situace by se mohla hodně podobat světové finanční krizi z let 2007 a 2008.

Co by to znamenalo pro českého spotřebitele?

Z pohledu českého spotřebitele by to mimo jiné znamenalo – žádná dovolená v Itálii, žádné banány či mobily.

Mluvili jsme spolu na konci loňského roku o výhledu na letošek. Počítal jste s tím, že ta černá labuť, o které již byla řeč, přijde tak rychle? Že globální ekonomiku a finanční trhy „dostane“ nákaza z čínského trhu s netopýry, svišti a hady?

Samozřejmě jsem s nákazou nepočítal. Nicméně, přehřátý optimismus na finančních trzích a nabubřelé vyjádření mnoha analytiků mě přesvědčily zdefenzivnit naše investiční strategie. Proto naše klientská portfolia na současnou turbulenci reagují mnohem pomaleji.

Co tedy radíte investorům?

Tady je to čisté věštění. Jako správce peněz klientů a s výhledem na nepředvídatelnost koronaviru jsme spíše na té bezpečnější straně. Jsme opatrní jak u dluhopisů, tak u akcií.

Daniel Tácha

Ing. Martin Mašát CFA, FRM se na finančních trzích pohybuje od roku 2000. Pracoval v ING, kde řídil portfolia českých a slovenských penzijních fondů a pojišťoven. Od roku 2013 působí v Partners investiční společnosti, kde je členem představenstva a působí na pozici vedoucího oddělení investic a správy aktiva. Jako portfolio manager zodpovídá za řízení Partners podílových fondů. Absolvoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií na Univerzitě Karlově.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here