Zvýhodněné financování ze strany Evropské investiční banky [EIB] loni v Česku využilo sedm tisíc podniků. EIB tak v Česku loni podpořila projekty v přepočtu za 37,9 miliardy korun [1,5 mld. eur]. Meziročně je to více než dvojnásobný nárůst.

Úvěry, které Evropská investiční banka v ČR loni poskytla, činily 32,9 miliardy korun [1,3 mld. eur]. Dceřiný Evropský investiční fond [EIF] se zavázal poskytnout 6,5 miliardy korun [255 milionů eur] v rámci deseti operací zahrnujících kapitálové vklady, záruky či mikrofinancování asi 5 700 malých podniků.

„Údaj o celkovém financování podle banky nezahrnuje drobné překrytí způsobené společným zapojením EIB a EIF,“ uvedla tento týden v Praze viceprezidentka EIB Lilyana Pavlovavá.

Ta se setkala s vicepremiérkou a ministryní financí Alenou Schillerovou [za ANO]. Ministryně Schillerová upřesnila, že od roku 1992 do konce roku 2019 EIB v České republice investovala v přepočtu více než 550 miliard korun [22 mld. eur].

„Ve spolupráci s českými partnery jsme zajistili vyváženou podporu pro veřejný i soukromý sektor. Náš příspěvek se přitom neomezuje jen na peníze, stejně důležité je i poradenství,” řekla Lilyana Pavlovavá.

Dodala, že díky podpoře EIB byla v ČR loni zajištěna podpora pro 137 650 pracovních míst.

EIB a konkrétní projekty

Mezi projekty, kterým investiční banka loni v Česku pomohla, patří například úvěr ve výši 11,3 miliardy korun [444 mil. eur] pro osm projektů modernizace, rekonstrukce a obnovy železniční infrastruktury. A dále pak projekty v rámci úzké spolupráce, kterou má EIB s Českou spořitelnou a jejím korporátním bankovnictvím. To spolu s EIB loni poskytlo zvýhodněné úvěry malým a středním podnikům za 10,17 miliardy korun [407 mil. eur].

Česká spořitelna může díky podpoře Evropského investiční fondu pro strategické investice [EFSI] u projektu snížit úrok u úvěru o 0,25 procenta. A to pro střední podniky definované EU a takzvané MID-CAP společnosti do tří tisíců zaměstnanců. U středních podniků je však podmínka pro získání úvěru výše obratu firmy či náklady na projekt. Úvěr lze využít na nákup technologie, rekonstrukci či výstavbu nemovitosti určenou pro výrobu či podnikání.

Banka v Česku poskytla i úvěr ve výši 8,4 miliardy korun [330 mil. eur] společnosti ČEZ. A to konkrétně na rozšíření, posílení a modernizaci elektrické rozvodné sítě v devíti krajích. Podpořený projekt má pomoci k lepšímu začlenění elektřiny z obnovitelných zdrojů do sítě.

Úvěr od EIB ve výši 1,3 miliardy korun [50 mil. eur] pak získaly Plzeňské městské dopravní podniky. Peníze od EIB umožnily městu nákup více než nových 30 tramvají a 30 trolejbusů. Součástí projektu přitom je i rekonstrukce vozoven a modernizace elektrické rozvodné sítě.

Jak to chodí v Evropské investiční bance

Evropská investiční banka je institucí Evropské unie, která se specializuje na poskytování dlouhodobých úvěrů. Jejími akcionáři jsou členské státy Evropské unie. Dává k dispozici peníze na soukromé projekty a hraje důležitou roli u zvýhodněných úvěrů u projektů podpořených z evropských fondů. EIB byla zřízena v roce 1957. V jejích orgánech má každá členská země EU jednoho člena a jednoho člena jmenuje Evropská komise. Českou republiku v Radě guvernérů EIB zastupuje Alena Schillerová. Což neodporuje zvyku, že členy rady jsou většinou ministři financí jednotlivých unijních zemí.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová loni v létě, ještě před svým jmenováním, vyzvala EIB, aby zhruba polovinu z ročně investovaných až dvou bilionů korun směřovala do ekologických projektů. V listopadu rada banky rozhodla, že EIB od konce roku 2021 zastaví financování projektů v oblasti fosilních paliv.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here