Akcie v pátek 13. března v USA i Evropě smazaly část vysokých ztrát z předchozích dnů. Oproti čtvrtku akcie v USA posílily o téměř deset procent. Mírně stouply i evropské akciové indexy. V obou případech sehrály významnou roli kroky politiků jak v USA, tak v Evropě. Stranou nezůstal ani americký FED.

Impuls k růstu cen amerických akcií bylo prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa o tom, že vyhlásí stav nouze. To mu umožní rychleji čerpat peníze na zvládání koronaviru SARS-CoV-2. V první vlně má jít o fiskální stimul ve výši 50 miliard dolarů [cca 1,175 bil. Kč]. Donald Trump současně oznámil odpuštění úroků na všechny federální studentské půjčky, stejně tak plán na mohutné rozšíření ropných rezerv.

Stranou nezůstala ani americká centrální banka [FED]. Federální rezervní systém včera zahájil nákupy státních dluhopisů v objemu 37 miliard dolarů [téměř 870 miliard Kč]. Důvod je, aby do finančního systému napumpoval FED likviditu. Nákupy představují zhruba polovinu z 80 miliard dolarů [1,881 bil. Kč] plánovaných na celý měsíc. FED svůj plán tento týden aktualizoval a zahrnul do něj papíry s další splatností.

Podle analytiků zrychlené nákupy mají za cíl řešit potíže ve fungování trhu státních dluhopisů v souvislosti s koronavirem. FED už ve čtvrtek uvedl, že nabídne krátkodobé půjčky v objemu 1,5 bilionu dolarů [35,3 bilionu Kč], a to ve třech tranších po 500 miliardách USD. FED dále uvedl, že tím reaguje na známky finančního stresu, který se objevuje na vícero trzích.

Akcie v pátek v USA

Na kroky Donalda Trumpa a FEDu trhy reagovaly nárůstem. Dvouciferné zisky si připsal finanční sektor a segment informačních technologií. Jim sekundovaly komunikační služby.

Páteční závěrečné hodnoty
  • Index Dow Jones: +9,36 % na 23185,62 b.
  • Index S&P 500: +9,29 % na 2711,02 b.
  • Index Nasdaq Composite: +9,35 % na 7874,875 b.

„I výkonnostně nejhorší odvětví – utility – nezůstaly úplně na chvostu a vykázaly více než 5% zisk,“ uvedl analytik Fio banky David Lamač.

Utility jsou předními představiteli defenzivního odvětví. Jedná se většinou o velké společnosti, jež vlastní rozsáhlé transportní sítě, pomocí nichž se distribuuje elektřina, ropa, plyn nebo voda. Podle Davida Lamače se dařilo i ropě a dalším komoditám.

„Po prohlášení Trumpa o navýšení ropných rezerv posílila ropa o 4,5 procenta na téměř 33 USD/barel, plyn pak zpevnil o 2,3 procenta na 1,883 mmbtu. Na druhé straně mohutný výprodej postihly drahé kovy – stříbro oslabilo o 7,2 procenta na 14,7 USD/oz, zlato pak ztratilo 3 procenta se závěrem na 1530 USD/oz,“ upřesnil.

Akcie v pátek 13. 3. 2020 v USA: Index S&P 500 +9,29 % na 2711,02 b.

Nejsilnější sektory S&P

Změna

Nejslabší sektory S&P

Změna

Finanční sektor

+13,2 %

Utility +5,6 %
Informační technologie

+12 %

Zbytná spotřeba +6,1 %
Komunikační služby

+9,2 %

Základní materiály +6,9 %

Nejsilnější akcie S&P

Změna

Nejslabší akcie S&P

Změna

Lincoln National Corp [LNC] +23 % Newmont Corp [NEM] -11 %
Coty [COTY] +23 % Zimmer Biomet Holdings [ZBH] -4,2 %
Ameriprise Financial [AMP] +23 % Capri Holdings [CPRI] -2,9 %
State Street Corp [STT] +22 % HP [HPQ] -1,9 %
Ventas [VTR[ +22 % Lennar Corp [LEN] -1,6 %

[Zdroj: Fio banka]

Akcie v pátek v Evropě

Včera posílily i evropské akcie. I když jen mírně. Panevropský index STOXX 600 obchodování uzavřel s nárůstem o 1,43 procenta na 299,16 bodu. Přitom ve čtvrtek se index propadl asi o 11,5 procenta a zaznamenal nejprudší pokles v historii. Index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohanem v pátek na začátku obchodování přidával přes dvě procenta, ale seanci uzavřel nárůstem o 0,77 procenta na 9232,08 bodu. Ve čtvrtek odepsal více než dvanáct procent, což představuje nejhorší denní propad od roku 1989.

Svou roli ve včerejším posílení indexu sehrálo oznámení německého ministra financí. Ten uvedl, že Německo podpoří kvůli dopadům nákazy SARS-CoV-2 svou ekonomiku částkou až půl bilionu eur [cca 13 bilionů Kč]. Jde o největší pomoc firemnímu sektoru v poválečné historii Německa.

„Státní banka KfW je připravena poskytnout firmám úvěry bez omezení,“ oznámil dnes na tiskové konferenci ministr financí Olaf Scholz.

Dodal, že společnostem bude poskytnuta daňová úleva, včetně odkladů splátek. Stát by to mohlo vyjít na desítky miliard eur, částka zatím není konečná. Německá vláda podle něj navíc i zvažuje, že v některých podnicích převezme majetkový podíl.

„Zatím to ale není nutné. […] Přijímáme ale veškerá nezbytná opatření k ochraně zaměstnanců a firem,“ uvedl ministr.

Pražská a ostatní burzy

Pražská burza v pátek po sérii poklesů posílila. Index PX po čtvrtečním nejvýraznějším propadu od krize v roce 2008 vzrostl o 1,15 procenta na 825,15 bodu. Index pařížské burzy CAC 40 v pátek vzrostl o 1,83 procenta na 4118,36 bodů. Milánská burza vykázala podle indexu FTSE/MIB růst o 7,12 procenta na 15954,29 bodů. Španělský IBEX 35 připsal 3,73 procenta na 6629,60 bodu.

Podle analytiků k posílení evropských akcií přispěl zejména vývoj v USA. I přesto jsou ale evropské akciové indexy na svých minimech. Jenom za čtvrtek propad akcií snížil hodnotu evropských podniků o více než bilion dolarů [přes 23 bilionů Kč]. Na to reagovaly některé burzy omezením prodeje. Na burzách v Itálii a ve Španělsku se regulátoři v reakci na čtvrteční propad rozhodli u akcií desítek firem zakázat takzvaný short-selling, který je formou spekulace na pokles cen. V Itálii se zákaz týká 69 akciových titulů, ve Španělsku 85. Při short-sellingu investoři prodávají vypůjčené cenné papíry v naději, že je budou moci později koupit zpět levněji.

Berkshire: Valná hromada bez akcionářů

Aktuální zprávou ze světa finančních trhů je i to, že výroční valná hromada investiční společnosti Berkshire Hathaway investora Warrena Buffetta se letos kvůli koronaviru SARS-CoV-2 uskuteční bez fyzicky přítomných akcionářů. Buffett držitelům akcií své firmy v dopise napsal, že se akce ale bude konat podle plánu 2. května a stejně jako v předchozích letech ji bude možné sledovat alespoň prostřednictvím streamovací služby Yahoo. Fyzicky se schůzky tak zúčastní Warren Buffett, jeho zástupce Charlie Munger a několik zaměstnanců Berkshire.

„Charliemu a mně budete chybět, ale příští rok se s mnoha tisíci z vás zase uvidíme,“ uvedl Warren Buffett.

Buffett patří mezi nejbohatší lidi světa a díky svým úspěšným investicím si vysloužil přezdívku Věštec z Omahy. Koncem února v rozhovoru s televizí CNBC uvedl, že navzdory „děsivé“ epidemii nového typu koronaviru zůstávají akcie dobrou dlouhodobou investicí a není načase je prodávat. Upozornil, že dlouhodobou výkonnost akciového trhu nelze předpovídat na základě každodenních novinových titulků. Skupina Berkshire Hathaway ovládá více než 90 dceřiných společností, které podnikají v různých odvětvích. Vlastní rovněž významné podíly v mnoha známých firem, například v největším světovém výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here