Moldex z Ústí nad Orlicí dodal MZ ČR první várku respirátorů

1293
Moldex a
Foto: Pixabay.com

Společnost Moldex předala na centrální závozové místo Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] prvních deset tisíc respirátorů FFP3. Vyrábí je ve svém závodu v Ústí nad Orlicí. Další dodávky budou pokračovat v týdenních intervalech.

Firma dodává své pracovní pomůcky na ochranu dýchacích cest zejména pro průmyslová odvětví. Vznikla v roce 1980 v Kalifornii, kde ji založil Mark Magidson. Jeho cílem bylo uvést nový typ jednorázového protiprachového respirátoru na americký trh. V roce 1985 firma založila společně s Martinem Skovem vývojový a výrobní podnik pro evropský trh. Vznikla tak Moldex-Metric AG & Co. KG ve Walddorfhäslachu u Stuttgartu v Německu. Moldex dodává respirátory do českého zdravotnického systému už dlouhodobě.

„Aktuální dodávky pro ministerstvo zdravotnictví budou realizovány za standardní ceníkové ceny pro rok 2020, to znamená za ceny před vypuknutím epidemie koronaviru,” uvedl Martin Trojan ze společnosti Moldex.

Historie výroby respirátorů FFP3 se ve firmě Moldex začala psát v roce 1990. Tehdy  společnost vyvinula první výdechový ventil pro FFP respirátory. Ty se staly díky malému výdechovému odporu mezi odběrateli velice populární. O čtyři roky později Moldex představil první polomasky Série 8000 a vůbec začátek produkce masek pod názvem “Ochrana proti párám, plynům a prachu”. V roce 2000 pak přebrali synové Martina Skova – Roman a Torben vedení firmy Moldex Evropa.

Dodávka respirátorů pro Česko

„Snažíme se uspokojit v maximální možné míře všechny strany, jak zákazníky z průmyslové oblasti, tak navýšením výrobních kapacit i potřeby zdravotnictví,” říká ředitel české pobočky Moldex Vladimír Pelej.

Kvóta deseti tisíc kusů týdně byla podle něj dohodnuta s MZ ČR a respektuje výrobní možnosti firmy. Centralizovaná distribuce byla hlavní podmínkou Moldexu, aby bylo zajištěno efektivního nakládání a spravedlivé rozdělení respirátorů pro klíčová zdravotnická pracoviště. Firma nabídku MZ ČR učinila, aby ukázala společenskou odpovědnost v situaci vzrůstajících obav před šířením koronaviru a pomohla v řešení nastalé situace. Podle Vladimíra Peleje je přitom o respirátory v současnosti obrovský zájem nejen v Česku, ale i dalších zemích. A to jak ze strany zdravotnických zařízení a běžných spotřebitelů, tak průmyslových firem. Ty totiž nyní doplácejí na přednostní dodávky pro zdravotnictví.

„Tento problém v této chvíli není prioritou v potírání koronaviru, má ale již teď významný vliv na ochranu zdraví svářečů, lakýrníků a dalších profesí, kde je potřeba dýchání chránit,” říká Martin Trojan.

Výrobce Moldex a jeho současnost

Firma Moldex má zastoupení v České republice, dále v Německu, Španělsku, Francii, Itálii, Nizozemsku, Velké Británii, Rakousku a Švýcarsku. Specializuje se na ochranu proti hluku, prachu, mlze, kouři, plynům a výparům. Vlastníky je americká společnost Moldex, Martin Skov se sídlem v Německu a Moldex/Metric ze Švýcarska. Svou evropskou produkci Moldex vyrábí téměř výhradně v Evropě.

„Moldex vyrábí v Evropě všechny respirátory FFP a rovněž komponenty, které jsou zapotřebí pro výrobu respirátorů. Nejsme proto závislí na dodávkách z Asie, což je pro tento trh neobvyklé. Specifikem evropského trhu respirátorů je, že přibližně 70 procent výrobků používaných v Evropě pochází z Asie, vysvětluje Martin Trojan.

Dopravní cesty výrobních komponentů a dílů jsou podle něj redukovány na minimum a logistické centrum pro hotové výrobky blízko Stuttgartu je centrálně umístěné v Evropě. Více než 90 procent všech komponentů si firma vyrábí sama. V evropských zemích, kde není vlastní obchodní kancelář Moldexu, se pracuje na bázi strategického partnerství. Firma dodává na trh v Evropě, USA, ale i v Africe a na Středním východě.

Poptávka po respirátorech

Byznys s respirátory se vyznačuje tím, že se jedná o byznys s rychloobrátkovým zbožím. Filtr v respirátoru totiž vydrží maximálně osm hodin, pak musí být respirátor obměněn. I proto je v současné době značná potřeba respirátorů. Což potvrzuje i poptávka MZ ČR. To má v plánu objednat až 1,4 milionu respirátorů. Jenom dnes má přitom být podle úřadu dodáno do nemocnic 60 tisíc respirátorů, v příštím týdnu dalších 290 tisíc.

Dokonce i sám ministr Adam Vojtěch [za ANO] situaci na trhu s respirátory přirovnal k obchodování na burze, neboť o ochranné prostředky mají podobně urgentní zájem další země. Ještě ve vyšších počtech se pak nakupují roušky. Těch by například mělo ze zahraničí dorazit příští týden pět milionů kusů. Dodejme, že vláda uvolnila z rozpočtové rezervy 500 milionů korun na nákup ochranných pomůcek proti koronaviru.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here