Ministerstvo financí ČR [MF ČR] po včerejší úspěšné emisi státních dluhopisů za 53,4 miliardy korun, dnes investorům nabídlo roční pokladniční poukázky. Ty na trzích prodalo v objemu 68,5 miliardy korun. Za dva dny si tak zajistilo cca 70 % z nově schváleného deficitu státního rozpočtu ve výši 200 miliard korun.

Ministerstvo financí trhlo další rekord. Tentokrát, když dnes na trzích uspělo s emisí ročních pokladničních poukázek. A to v objemu 68,5 miliardy korun s výhodným výnosem 1,25 %. Ty dnes nabídlo investorům a uspělo, prodalo je.

„Za poslední týden tak získalo ministerstvo skrze emisi státních dluhopisů, pokladničních poukázek a jejich přímých prodejů ze svého portfolia přibližně 70 procent z celkového letos plánovaného deficitu státního rozpočtu,” říká ekonom Komerční banky František Táborský.

Ministerstvo přitom ještě na začátku týdne počítalo s tím, že v druhém čtvrtletí bude emitovat 100 miliard státních dluhopisů a 100 miliard pokladničních poukázek. Příslib nákupů státních dluhopisů centrální bankou však zvýšil zájem investorů o české státní cenné papíry a umožnil ministerstvu realizovat svůj plán dříve a za výhodnějších podmínek.

Na trzích MF ČR uspělo již včera

Úspěch MF ČR zaznamenalo i včera [25.3.], kdy ve třech aukcích prodalo státní dluhopisy za 53,4 miliard korun. Plán byl dvanáct miliard korun.

„Za vysokým zájmem investorů stálo nedávné zlevnění státních dluhopisů a aktuální oznámení možných nákupů státních dluhopisů centrální bankou. Už jen to, že ČNB k takovému kroku může přistoupit, uklidnilo investory a zesílilo poptávku po českých státních dluhopisech,“ uvedl František Táborský.

Podle něj včerejší aukce státních dluhopisů zaznamenala enormní poptávku investorů, čehož využilo ministerstvo financí a zajistilo si finanční prostředky v rekordním celkovém objemu 53,4 mld. Kč.

„Aukcí tak pokrylo ministerstvo zhruba třetinu svých výpůjčních potřeb, pokud počítáme s deficitem státního rozpočtu ve výši 200 miliardy korun,“ upřesnil.

Nejvíce se prodával státní dluhopis se splatností v roce 2023 v objemu 37,7 miliardy korun. Čímž několikanásobně přesáhl rekordní objemy aukcí v roce 2008. Výnosy státních dluhopisů v posledních dvou dnech opět klesají. To proto, že v minulých týdnech zaznamenaly nárůst rizikové prémie z důvodu zhoršení obrázku veřejných financí.

Deficit ve výši 200 miliard korun

Podle schválené novely zákona o státním rozpočtu by letos měly celkové daňové příjmy státního rozpočtu bez pojistného na sociální zabezpečení činit 762,9 miliardy korun. Proti původním plánům jsou tak nižší o 55,7 miliardy korun. Schodek rozpočtu tak [prozatím] stoupne ze 40 na 200 miliard korun. MF ČR počítá s propadem daně z příjmů právnických osob o 29,3 miliardy korun. Dále počítá s poklesem příjmů u daně z příjmů fyzických osob o 9,9 miliardy korun. U DPH o 8,5 miliardy a u spotřebních daní o 7,5 miliardy korun.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here