Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech [MFF Karlovy Vary] se letos kvůli krizi covid-19 neuskuteční. 55. ročník MFF Karlovy Vary se měl letos konat od 3. do 11. července. Naplánován je až na příští rok [2. až 10.7.].  Jde o další významný zásah do ekonomiky Karlovarského kraje.

„S ohledem na přetrvávající opatření vlády v souvislosti s koronavirovou krizí a kvůli jejím mezinárodním dopadům a celosvětově komplikované situaci jsme pečlivě zvážili všechny okolnosti a rozhodli jsme se 55. ročník MFF Karlovy Vary v letošním roce neuskutečnit,“ uvedli ve svém prohlášení organizátoři festivalu.

Odvolali se přitom na to, že za současné situace by festival nedokázali připravit v takové podobě a kvalitě, na kterou jsou u něj diváci, hosté i partneři zvyklí. Zavrhli i možnost termín konání festivalu posunout. To potvrdil i prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška. 

Hledání redukovaných nebo alternativních variant by šlo proti hlavnímu smyslu MFF Karlovy Vary, a tím je vzájemné setkávání diváků, filmových tvůrců, lidí z různých oblastí života a jejich kolektivní vnímaní filmových děl. Věřím, že síla společného prožitku při projekcích v sálech a jeho sdílení jsou nenahraditelné,“ uvedl.

V původním termínu se ale uskuteční speciální verze tradiční přehlídky Vary ve vašem kině. Ta nabídne divákům kin po celé České republice snímky vybrané programovým oddělením festivalu. Současná vládní opatření totiž počítají s tím, že od 8. června by se mohla otevřít kina pro omezený počet diváků.

Zrušení MFF Karlovy Vary je problém pro ekonomiku

Zrušení MFF Karlovy Vary je další ze špatných zpráv pro město Karlovy Vary i celý region. Ten je totiž již silně postižen uzavřením lázeňských domů a služeb s lázeňskou turistikou souvisejících. A s plnou obnovou navíc nelze počítat ani v následujících měsících.

Uvolnění lázní je pouze částečné. Restart lázeňství bude těžký

To, že letošní zrušení festivalu, bude další citelnou ztrátou pro region potvrdil i hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis [ANO].

„Pro Karlovarský kraj je to špatná, byť očekávatelná zpráva,“ uvedl s tím, že rozhodnutí organizátorů chápe.

Festival podle něj ale i tak mohl být jednou z věcí, která mohla restartovat cestovní ruch.

„Já jsem o tom s panem Bartoškou a s paní primátorkou už v minulých týdnech mluvil a jsem rád alespoň za tu malou alternativu Vary ve vašem kině, to je skvělé. Ale to, že festival nebude, kraji v současné chvíli určitě nepomůže,” upřesnil.

Obdobně hovoří i primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová [ANO]. I podle ní mohl být festival pro hotely dobrým startem po období, kdy musely kvůli koronaviru zavřít.

„Nás to samozřejmě hrozně mrzí. Festival přilákal do Karlových Varů spoustu návštěvníků nejen z České republiky. Ale mrzí nás to i proto, že podnikatelé, kteří počítali s výnosem, který z festivalu byl, tak budou v tomto ohledu ohroženi. Obávám se, že tato situace se bude promítat až do konce roku a festivaly, na které jsme tradičně v Karlových Varech zvyklí, letos asi nebudou,” uvedla primátorka města.

Karlovy Vary každý rok poskytovaly festivalu osmimilionovou dotaci. Ta zatím zůstává v rozpočtu města. Podle primátorky, pokud festival přijde s nějakým nápadem, jak uspořádat nějakou menší akci, tak ji město podpoří. Rádo opět přiláká do města návštěvníky.

Podle průzkumu, který před čtyřmi lety pro festival připravila agentura CzechTourism, fanoušci festivalu navštěvují restaurace, polovina z nich i památky a více než třetina ve městě nakupuje. Desetina využila možnost zúčastnit se lázeňských nebo wellness procedur. Celková útrata návštěvníků v Karlových Varech tak dosahuje kolem 350 milionů korun.

Online festival pro nákupčí

Prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška doplnil, že partneři festivalu vyjádřili vůli nadále akci podporovat i v příštím roce. Rozpočet festivalu se poslední roky pohybuje kolem 135 milionů korun, státní dotace činila 30 milionů korun. Příspěvek města a kraje činil po osmi milionech, strukturu dalších příjmů festival nesděluje.

Na druhou stranu v původním termínu letošního festivalu se uskuteční velká část soutěžní přehlídky projektů pro filmové profesionály KVIFF Eastern Promises. Vzhledem k předpokládaným omezením se ale odehraje ve virtuálním prostředí. Díky tomu se filmové projekty v různých fázích vývoje či výroby z regionu střední a východní Evropy, Balkánu, bývalého Sovětského svazu, Blízkého východu a severní Afriky budou moci představit také zahraničním nákupčím, festivalům a distributorům. On-line KVIFF Eastern Promises Industry Days budou od 6. do 8. července.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here