Nemocnice Plzeňského a Karlovarského kraje jsou přetížené testováním samoplátců na covid-19. Jde většinou o pendlery dojíždějící za prací do Německa. Ti se od pondělí musejí na české hranici prokázat negativním PCR testem. Pendleři jsou s aktuální situací ale nespokojení. V pátek chtějí zablokovat hranici a zvažují i žalobu na stát.  

Provoz většiny podniků v sousedním Německu obnovuje v tomto týdnu svou činnost. A to včetně významného zaměstnavatele koncernu Volkswagen. To znamená i tlak na české pracovníky, kteří do Německa dojíždějí za prací. Ne všem se to ale podaří. Při návratu se totiž musejí na hranicích prokázat potvrzením o negativním výsledku testu na covid-19, anebo přistoupit na dvoutýdenní karanténu.

„Německé firmy povolávají pracovníky zpět, a proto mnoho pendlerů už musela to výpalné [testy] zaplatit,“ vysvětluje Jan Průha ze sdružení Pendleři bez hranic, které má zhruba tři tisíce osob dojíždějící za prací do sousedních zemí.

Pendleři si podle něj schovávají účty za vyšetření a zvažují podat žalobu na stát, ve které budou požadovat náhrady výdajů. Zároveň chystají protestní akci naplánovanou už na tento pátek. Na hraničním přechodu Folmava na Domažlicku se jich mají sejít stovky. Svou akcí chtějí přechod od 15 do 16 hodin zablokovat a sbírat podpisy pod svou petici. Jejím hlavním bodem bude zrušení povinnosti prokazovat se negativním PCR testem.

„Tak, jak je ta povinnost nastavená, tak nemá žádnou ochrannou funkci pro ostatní občany. Je to jen tahání peněz z našich kapes. Když to stát odmítne, budeme po něm chtít, aby nám za testy zaplatil,“ říká Jan Průha.

Dodává, že pokud se svými požadavky neuspějí, budou požadovat, aby stát zajistil zvýšení doposud velmi omezený počet odběrových míst.

„Musíme se dlouho objednávat dopředu a jeden test stojí 2 500 až 3 tisíce korun. Vláda se chlubí, kolik peněz nalije do ekonomiky a nás za to, že si snažíme pracovní místa udržet, ještě pokutuje,“ upřesňuje.

Dva až tři tisíce za test

Slova pendlerů potvrzují i informace z nemocnic, které PCR testování samoplátcům v regionu nabízejí. Ty hovoří o tom, že nemocnice jsou přetížené a na mnohé z čekatelů na testování se nedostane. Například v Plzeňském kraji už se od soboty nechaly otestovat stovky samoplátců, další na otestování čekají. Problém je v tom, že laboranti testují pouze po předchozím objednání a po vyčerpání denních kapacit, odběrná místa zavírají.

Testy v kraji zajišťují především příhraniční nemocnice v Klatovech, Domažlicích a v Sušici. Podle informací z nemocnic bylo v neděli otestováno 51 osob, v pondělí 63 a v úterý 117 osob.

„Na zbytek týdne je zatím objednáno už zhruba 550 lidí, největší zájem je zatím o sobotu a pátek,“ uvedl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Upřesnil, že celková denní testovací kapacita je 300 lidí, z toho pro samoplátce necelých 200 odběrů. Dle jeho slov i přes relativně vysoké množství odběrů nemocnice v Klatovech a Domažlicích zájem ze strany samoplátců o testování plně nepokryjí. Velká část zájemců se na telefonní linky, kde se musí předem objednat, ani nedovolá.

Velký zájem s neuspokojenou poptávkou je i v příhraniční sušické nemocnice.

„Jsme blízko hranic, zájem je proto velký. V pondělí i úterý jsme měli desítky odběrů,“ uvedl ředitel nemocnice Václav Rada.

Pendlery začala v podělí po poledni testovat i nemocnice v Karlových Varech. Podle hejtmana kraje Petra Kubise [ANO] laboranti během odpoledne otestovali celkem 33 samoplátců. Cena za PCR test byla nemocnicí zpočátku vyčíslena na tři tisíce korun. Po dohodě s krajem ji nemocnice ponížila na dva tisíce korun.

„Chceme, aby byla cena přijatelná, nižší, protože někteří budou muset testy absolvovat třeba opakovaně. Proto jsme požádali vedení nemocnice, ať sníží poplatek na dva tisíce korun. Věřím, že tím aspoň trochu ulehčíme lidem situaci,” uvedl hejtman.

Do konce týdne kraj zahájí odběry pro samoplátce ještě v Chebu, v areálu tamní nemocnice. Na současnou situaci reagují i soukromé laboratoře. Například přímo na hranicích s Rakouskem v Dolním Dvořišti jedna z nich ve středu ráno postavila stan na testy na koronavirus pro pendlery. Přijížděli nejen lidé, co mají práci v rakouském příhraničí, ale i ti, kteří pracují v Německu. Test je tam vyjde na 2 599 korun a stačí na čtrnáct dní dojíždění. Na vyhodnocení testu čekají kolem 24 hodin.

Co musejí pendleři

Pendleři mohou od pondělí 27.4. opět každodenně dojíždět za prací přes hranice, tedy nejčastěji do Německa a Rakouska. Má to ale jednu podmínku. Při prvním vstupu na českou stranu musí hraniční kontrole předložit potvrzení o negativním PCR testu na koronavirus. Ten nesmí být starší čtyři dny. Poté mají pendleři podle šéfa Ústředního krizového štábu a ministra vnitra Jana Hamáčka [ČSSD] povinnost předložit potvrzení o negativním výsledku jednou za dva týdny. Pokud tak neučiní čeká je dvoutýdenní karanténa. Pendleři se mohou nechat otestovat v Česku a do čtyř dnů ho potom při návratu na hranicích předložit.

Pendleři ale nařízení kritizují. Prostřednictvím sdružení Pendleři bez hranici vládě již zaslalo několik dopisů, aniž by jim ale kdokoli prozatím věnoval pozornost. A to i přesto, že pendleři hledají kompromis.

Výstupy vlády jsou naprosto nepřehledné. Problém je vyznat se vůbec v tom, co je naší povinností. Sama policie si to na různých místech vysvětluje různě,” říká Jan Průha s tím, že například v pondělí byla na Rozvadově [na D5] několikakilometrová kolona.

Důvod byl, že tam policisté kontrolovali řidiče na výjezdu z ČR, ale podle nařízení vlády je mají kontrolovat jen na vstupu do ČR. Pokud zůstane vláda němá a nezahájí se sdružením jednání, pak připraví sdružení na konec příštího týdne zablokování hraničních přechodů.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here