Kvůli opatřením proti koronaviru je zavřeno 75 procent restaurací. Zbývající fungují díky výdejům přes okénko. Nefunguje 95 procent hotelů a dalších ubytovacích zařízení. Zavřeno mají i cestovní kanceláře a agentury. První odhady hovoří, že v odvětví horeca a cestovního ruchu by o práci mohla přijít třetina lidí.

Podle odborníků opatření proti šíření koronaviru nejvíce zasáhla obor hotelnictví, restaurací a cestovního ruchu. Meziročně se výkon těchto oborů propadne o polovinu a dopady navíc zřejmě budou dlouhodobé. Vláda sice začala rozvolňovat opatření proti koronaviru, ale zatím jasně neřekla, za jakých podmínek by mohly hotely, restaurace a cestovní kanceláře obnovit své provozy. Zatím se ví, že současný vládní harmonogram počítá s otevřením zahrádek restaurací od 11. května. Vnitřní prostory restaurací by mohly znovu začít fungovat od 25. května. Restaurace jsou zavřené od 14. března. Povolen mají prodej jen takzvaně přes ulici [skrz okénko] nebo prostřednictvím rozvážky domů.

Horeca: Vládní podpora není účinná

Další problém je, že dosavadní státní programy na podporu podnikatelů provozovatelům hotelů, restaurací či cestovních kanceláří příliš nepomohou. Alespoň to vyplynulo z prvního dílu [28.4.] online konferencí Terč – Totální ekonomický restart Česka Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR]. Konference se soustředila na odvětví horeca a cestovní ruch. Podle ní vládní pomoc není pro hotely, restaurace a cestovní ruch příliš efektivní. Řešením je pomoc, která by jim byla ušita více na míru.

Horeca a turistický ruch jsou odvětví, která v ČR dávají práci skoro 400 tisícům lidí a ročně dosahovaly obratu 500 miliard korun. Mají navíc silnou sociální a kulturní funkci, zejména na vesnicích a menších městech,“ říká člen představenstva SP ČR Petr Jonák.

Dodává, že záruky za komerční úvěry provozovatelům hotelů a restaurací nejsou řešení. To proto, že by musely být výrazně vyšší, jelikož banky vidí v oboru velkou nejistotu. Podle něj by proto pro hotely a gastronomická zařízení měl vzniknout speciální podpůrný program COVID. To znamená speciální program státních záruk za úvěry, který by obsahoval výrazně vyšší garanci státu a delší splatnost úvěrů než stávající programy.

Pomohla by také úleva na nájmech, na které by se stát podílel z 50 procent. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR [SOCR ČR] Tomáše Prouzy by byl ideální model, kdy by pronajímatel snížil nájem o 30 procent, 20 procent by zaplatil nájemce a zbytek pokryl stát. Podobně jako je to například ve Švédsku nebo Dánsku.

Odklad platby nájemného je dobrý, ale firmám ztrátu nenahradí

Firmám by pomohl i nový pilíř v programu Antivirus, který by obsahoval dlouhodobější podporu části mzdových nákladů. Program by se měl navíc vztahovat i na restaurace, jež prodávají přes okénko. Ty jsou škodné na tom, že když se snaží fungovat alespoň přes okénko, nemají pak zaměstnance na překážkách.

„S vládou už jednáme o možných řešeních,” upřesnil Petr Jonák.

Tomáš Prouza v této souvislosti uvedl, že program Antivirus na podporu zaměstnanosti dával smysl v březnu, nyní by se měl proměnit na zálohový program, protože firmy již nemají mzdy z čeho vyplácet.

Jaká podpora přichází do úvahy

Podle Tomáše Prouzy by bylo také dobré podnikatelům odpustit odvody na sociálním pojištění. Nikoli je jen odložit se sníženým penále, jak navrhuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD].

„Vláda by oboru mohla pomoci také snížením DPH na poskytované služby. Mezi možnou okamžitou pomoc patří pokrytí nákladů na zničené suroviny a hygienická opatření,” tvrdí Petr Jonák.

Možnou pomocí by byly také vouchery nebo finanční kredit, který by každý Čech dostal a mohl utratit v odvětví tuzemského cestovního ruchu nebo ve svých oblíbených hospodách, restauracích a kavárnách. Výhodou takového řešení by bylo, že pomoc by mířila k podnikatelům, kteří nabízejí dobré služby.

Online konference SP ČR

Dodejme, že v prvním dílu online konference SP ČR na téma restart české ekonomiky vystoupil člen představenstva SP ČR Petr Jonák, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR [SOCR ČR] Tomáš Prouza, zakladatel Zátiší Group Sanjiv Suri a ředitel společnosti Lagardere Travel Retail Richard Procházka.

Seriál online konferencí bude pokračovat už tento čtvrtek, kdy se viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj zaměří na fungování a potřebné úpravy programu Antivirus. Příští týden ve čtvrtek se viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR Milena Jabůrková bude se svými hosty věnovat tématu školství.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here