Podle čtvrtletního celosvětového průzkumu švýcarské banky UBS téměř polovina movitých investorů nemá v plánu v příštích šesti měsících osekávat svá akciová portfolia. 37 procent z nich do nich chce naopak ještě více zainvestovat. I tak ale optimismem movití investoři nehýří. Propad důvěry je citelný zejména v USA.

Movití investoři a vlastníci podniků podle čtvrtletního průzkumu Investor Sentiment UBS zůstávají z dlouhodobého hlediska optimističtí [do dalších deseti let]. A to i přes ostrý pokles krátkodobé důvěry [do roka] v budoucí vývoj kvůli pandemii koronaviru.

Celosvětového dubnového průzkumu se zúčastnilo 4 108 movitých investorů a podnikatelů ze 14 zemí. Z nich 47 procent uvedlo, že v příštích šesti měsících ponechají své investice na akciovém trhu ve stejné výši. 37 procent dotazovaných plánuje více zainvestovat. A 23 procent investorů věří, že právě teď je vhodný čas na nákup akcií. Dalších 61 procent vidí příležitost ke koupi, pokud ceny akcií klesnou o dalších 5 až 20 procent.

Propad důvěry z krátkodobého i dlouhodobého hlediska

I přes chuť držet svá portfolia a dál investovat výsledky průzkumu ukázaly na pokles optimismu movitých investorů z krátkodobého hospodářského výhledu do jednoho roku. Zatímco na začátku roku bylo optimistických 67 procent investorů, nyní jich je optimistických pouze 46 procent.

Z hlediska regionů se podíl investorů vyjadřujících optimismus ohledně krátkodobého vývoje nejvýrazněji snížil v USA. A to z 68 procent na 30 procent. Nejméně klesla důvěra investorů v Evropě [bez Švýcarska], konkrétně z 58 procent na 50 procent. V Asii pak ze 71 procent na 55 procent. V Latinské Americe z 60 procent na 49 procenta. V samotném Švýcarsku ze 47 procent na 28 procent.

Nálada bohatých investorů se ale příliš nemění v případě dlouhodobého výhledu. 70 procent respondentů uvedlo, že jsou z hlediska budoucího vývoje svého regionu optimističtí. 61 procent z nich vidí pozitivně i budoucnost svých podniků. To je však o dvanáct procent méně než počátkem roku [73 %], tedy před krizí covid-19 [mimo Čínu].

Z průzkumu dále vyplynulo, že 27 procent investorů plánuje najmout více pracovníků. Oproti tomu jen 17 procent vlastníků podniků naopak plánují zaměstnance propouštět. Rozdíl mezi těmi, kdo se chystají počty zaměstnanců zvýšit na jedné straně a snížit na druhé, byl pak největší v Latinské Americe [+22 %] a nejnižší ve Švýcarsku [+2 %].

Nálada investorů podle regionů

USA: Pouze 35 procent amerických investorů je optimisty ohledně vývoje amerických akcií v příštích šesti měsících. To je o 29 procent méně než před třemi měsíci [64 %]. Američtí investoři však věří, že právě nyní existuje dobrá příležitost akcie nakupovat [33 %]. 40 procent investorů si myslí, že nejhorší dopad pandemie covid-19 pomine do konce června, přičemž dalších 28 procent tipuje konec září.

Evropa: 46 procent evropských investorů se cítí optimisticky, pokud jde o evropské akcie, což je pokles z 57 procent. 43 procent z nich ale plánuje více investovat, což je nejvyšší procento mezi regiony světa. 41 procent z nich očekává, že nejhorší dopad bude mít pandemie covid-19 do konce června. To je druhé nejvyšší procento respondentů v jednotlivých regionech světa.

Latinská Amerika: 42 procent latinskoamerických investorů plánuje v příštích šesti měsících více investovat. Je to vyšší procento, než je celosvětový průměr [37 %]. Čtyřicet procent investorů se cítí optimisticky, pokud jde o místní akciový trh, což je druhé nejvyšší procento na světě. 42 procent se domnívá, že nejhorší období krize covid-19 skončí do konce června. To je nejvyšší procento respondentů ve srovnání s ostatními regiony. A to i navzdory velice rychle se šířící nákaze covid-19 v Brazílii.

Asie: 51 procent asijských investorů vidí v šestiměsíčním výhledu růst akcií ve svém regionu. Což je nejvyšší údaj ze všech sledovaných regionů. 85 procent investorů uvedlo, že pandemie skončí do konce června, září nebo prosince. Což patří k nejvyšším procentům v očekávání v rámci celého průzkumu.

Švýcarsko: 35 procent švýcarských investorů plánuje v příštích šesti měsících více investovat. 30 procent dotazovaných se domnívá, že nejhorší dopad pandemie covid-19 by měl do konce června pominout. Toto očekávání je pod celosvětovým průměrem.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here