Euro jako rezervní měna hraje proti USD stále druhé housle

939
euro
Foto: Pixabay.com

Euro jako globální rezervní měna oproti americkému dolaru stále tahá za kratší provaz. Globální používání eura se totiž i loni pohybovalo – po letech poklesu způsobeného dluhovou krizí v roce 2009 – jen blízko rekordního minima. Ve svém ročním hodnocení měny to uvedla Evropská centrální banka [ECB].

Euro mělo na konci loňského roku na globálních devizových rezervách podíl 20,5 procenta. To bylo o 0,2 procentního bodu více než o rok dříve. Podíl eura na nesplacených mezinárodních dluhových cenných papírech klesl na 22,1 procenta z 22,4 procenta. U zahraničních vkladů mimo eurozónu zůstává role eura prakticky beze změn. Podíl na zahraničních úvěrech se zvýšil o jeden procentní bod.

Rezervní měna je taková, která je ve vyšším množství uchovávána vládami a finančními institucemi [centrální banky] coby část jejich zahraničních směnných rezerv. Má současně tendenci být mezinárodní měnou pro určování ceny zboží, služeb a komodit.

Stav devizových rezerv České národní banky
Ke dni V mld. USD V mld. Kč V mld. EUR
31. května 2020 149,808 3 620,554 134,518
30. dubna 2020 146,883 3 659,601 135,066
31. května 2019 143,012 3 311,164 128,255

Zdroj: ČNB

Rezervní měny drží prostřednictvím svých devizových rezerv i Česká národní banka [ČNB]. Ty v květnu [zahrnují ale i cenné papíry a další aktiva] v přepočtu na euro činily 134,52 miliardy. Oproti dubnu klesly o cca půl miliardy eur. Meziročně se ale devizové rezervy ČNB zvýšily téměř o 6,3 miliardy eur.

Euro hraje druhé housle

Euro bylo v bezhotovostním režimu zavedeno před více než 20 lety a celou dobu hraje druhé housle, poznamenala agentura Reuters. Prvenství si dlouho drží americký dolar, přestože Evropská komise [EK] si stanovila za cíl zvýšit globální roli eura. Částečně například i snížením závislosti unie na dolaru v období rostoucího globálního obchodního napětí. Nicméně finanční architektura eurozóny je stále neúplná, protože jí chybí společný bezpečný majetek nebo schéma pojištění vkladů, její bankovní sektor je roztříštěný a kapitálový trh unie není dokončen.

Podobně jako euro, také dolar v posledních desetiletích ztratil svůj podíl na úkor jiných měn, jako je japonský jen a britská libra či švýcarský frank. Obě měny, tedy euro a dolar, se stále podílejí na globálních devizových rezervách více než 80 procenty. ECB uvedla, že pokles podílu dolaru naznačuje, že pokračuje trend diverzifikace portfolia globálních rezerv.

Rezervní měny v historii

Mezinárodně používanými měnami byly ve starověku a středověku řecká drachma, římský denár, byzantský solidus, arabský dinár, benátský dukát či florentský florin. Nizozemský gulden byl v Evropě rezervní měnou v 17. a 18. století. Britský šterlink byl světovou rezervní měnou v 19. století a v první polovině 20. století. Po zavedení brettonwoodského systému v roce 1945 se dominantní světovou rezervní měnou stal americký dolar. Po zavedení evropské měnové jednotky ECU v roce 1979 se i ona stala významnou rezervní měnou. V roce 1999 ji nahradilo euro, které zároveň jako rezervní měna nahradilo měny, jako byly německá marka či francouzský frank.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here