Více než 210 zaměstnanců propustil koncem května výrobce součástek do letadel Latecoere ve svém pražském závodě v Letňanech. V březnu u něj o práci přišlo již 60 agenturních pracovníků. Propouštění způsobil náhlý propad objednávek od výrobců letadel Airbus a Boeing.

Koncem května přišlo o práci v pražském závodě v Letňanech francouzského výrobce součástek do letadel Latecoere celkem 212 zaměstnanců. Důvodem propouštění je podle zástupců odborů výrazný propad objednávek od výrobců letadel Airbus a Boeing. Právě ty byly klíčovými zákazníky firmy Latecoere.

„Zakázky od Airbusu se snížily o 40 až 50 procent, ty od Boeingu se zastavily úplně,“ uvedl pro Hospodářské noviny [HN] odborář Zdeněk Novotný.

Upřesnil, že od poloviny dubna pracují zaměstnanci firmy jen tři týdny v měsíci a týden jsou doma. Výroba by se podle jeho názoru mohla zvýšit až v říjnu. To však neznamená, že firma s propouštěním definitivně skončila. To podle Zdeňka Novotného zatím jasné není.

„V srpnu budeme mít 14 dnů celozávodní dovolenou, a pak se asi uvidí,“ dodal pro HN.

První vlna propouštění přišla již v březnu, kdy firma Latecoere vypověděla zhruba 60 agenturních pracovníků. Další vlna nastala koncem května, kdy ve firmě přišlo o práci dalších 212 kmenových zaměstnanců.

Letecký průmysl dopadá na své dno

Koronavirová pandemie zasáhla nejenom letový provoz, ale celý letecký průmysl. Na jaře došlo k drastickému a zcela nečekanému omezení letecké dopravy, což se byť s mírným zpožděním promítlo i do zakázek výrobců letadel a součástek do nich.

Americký výrobce letecké techniky Boeing se přitom s ekonomickými problémy potýkal již před koronavirovou krizí. Ta jen uspíšila jeho rozhodnutí k propouštění svých zaměstnanců. V dubnu výrobce oznámil, že má v plánu propustit asi desetinu svých pracovníků, což se týká zhruba 16 tisíců zaměstnanců.

O něco menší propouštění se týká evropského výrobce letecké techniky Airbus. Ten dává práci více než 130 tisícům zaměstnanců, o práci by u něj mohlo letos přijít až 10 tisíc lidí. Ve věci se podle informací FinTag.cz ale již angažuje Evropská komise [EK] společně s francouzskou vládou. Společně plánují masivní podporu evropskému leteckému výrobci.

Propouštění avizoval i Honeywell Aerospace Olomouc

O propouštění hovoří i firma Honeywell Aerospace Olomouc. Ta v Hlubočkách u Olomouce vyrábí a opravuje letecké motory. Výrobky z Olomouce používají přední výrobci dopravních, nákladních a vojenských letadel. Honeywll Aerospace Olomouc v minulosti uvedl, že kvůli poklesu zakázek v leteckém průmyslu plánuje propustit až 200 svých pracovníků. Celkem u nás firma zaměstnává kolem jednoho tisíce lidí.

Garance pro Honeywell může prospět leteckému průmyslu v ČR

Honeywell Aerospace má největší vývojové centrum v Evropě a zároveň svůj největší evropský závod zaměřený na letecké motory. V Česku zaměstnává vývojové inženýry, konstruktéry i výrobu. V Olomouci vyrábí statické díly pro pomocné energetické jednotky a motory americké mateřské společnosti Honeywell. Mateřská společnost Honeywell International se sídlem v USA ve světě zaměstnává zhruba 130 tisíc lidí.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here