Novým Generálním tajemníkem Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj [OECD] by se mohl stát prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. „Bude to tvrdá kandidatura, ale uděláme vše, aby Vladimír Dlouhý uspěl,“ říká v rozhovoru pro FinTag.cz ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček [ČSSD].

Na přelomu letošního srpna a září zahájí členské země OECD výběr kandidáta na post nového generálního tajemníka. O významnou funkci, kterou v příštím roce opustí kvůli odchodu do penze současný generální tajemník a bývalý mexický ministr financí a zahraničí Ángel Gurría, se bude ucházet i český kandidát Vladimír Dlouhý. Ten v současné době zastává post prezidenta Hospodářské komory České republiky [HK ČR].

„Profil pana Dlouhého je velmi dobrý a má dost velké šance, aby byl v užším výběru,“ shrnul pro FinTag.cz ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Podle ministra je ale třeba počítat, že i další státy budou jistě navrhovat své kandidáty. Na druhou stranu cílem vlády je Vladimíra Dlouhého na funkci generálního tajemníka OECD prosadit. Bližší podrobnosti ke kandidatuře Vladimíra Dlouhého říká ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček v podcastovém rozhovoru pro FinTag.cz.

Volba začne na přelomu srpna a září

Celý proces výběru kandidáta na pozici generálního tajemníka OECD začne na přelomu srpna a září a potrvá až do jara příštího roku. Vladimíru Dlouhému vláda schválila podporu pro jeho kandidaturu již v březnu letošního roku.

„Vladimíra Dlouhého se již nyní snažíme prezentovat jako našeho silného kandidáta, který má podporu vlády i mnoha ekonomických subjektů v ČR,“ uvedl Tomáš Petříček.

Dále upřesnil, že jeho ministerstvo již nyní jedná o jeho kandidatuře s členskými státy OECD a prezentuje jeho program. Vladimír Dlouhý má podle něj neocenitelnou zkušenost s transformací v Česku v devadesátých letech. V minulosti působil jak ve státním, tak soukromém sektoru. Což je cenné, protože dle ministra je cílem České republiky do struktur OECD vnést i zkušenost odborníka z transformujících se zemí.

„Jsou tu ale i další témata. Naším tématem je, jak podpořit výrobu s vysokou přidanou hodnotou,“ uvedl ministr Tomáš Petříček.

Dodal, že důležitá jsou ale i aktuální témata. Jako je například digitální daň.

Kdo je Vladimír Dlouhý

Vladimír Dlouhý vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. V letech 1977 až 78 studoval na Katolické univerzitě v belgické Lovani a v letech 1980 až 1982 absolvoval postgraduální studium matematické statistiky a pravděpodobnosti na Karlově univerzitě. Po ukončení studií pracoval jako vysokoškolský učitel na VŠE na katedře ekonometrie, kde v roce 1983 obhájil kandidátskou disertační práci. V roce 1984 byl zakládajícím členem Prognostického ústavu ČSAV, který v té době podléhal přímo ÚV KSČ. Vladimír Dlouhý byl členem KSČ.

V letech 1989 až 92 byl Vladimír Dlouhý ministrem hospodářství ČSFR, od roku 1992 do června 1997 působil jako ministr průmyslu a obchodu ČR. Od září 1997 pracuje jako mezinárodní poradce americké investiční banky Goldman Sachs. Práci pro americkou banku přerušil pouze v roce 2012, kdy kandidoval na prezidenta České republiky. Vladimír Dlouhý dále pracoval v letech 1997 až 2010 pro společnost ABB.

V období 2000-2012 působil jako člen Mezinárodní dozorčí rady Illinois Institute of Technology v Chicagu. Byl také členem Evropské poradenské skupiny výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu [MMF]. Nyní je členem rady ředitelů KSK Power Venture v Hyderabádu [Indie]. Dále pak skupiny mezinárodních poradců Rolls-Royce [Velká Británie] a poradcem francouzské investiční skupiny Meridiam. Je členem několika mezinárodních think-tanků, především Trilaterální komise.

Od roku 2000 opět externě vyučuje na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. V letech 2006-2008 byl členem nezávislé odborné komise pro posouzení energetických potřeb ČR [Pačesova komise]. V letech 2009 až 2013 Národní ekonomické rady vlády [NERV].

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here