PODCAST: Hodně si slibuji od německého předsednictví

1172
Martina_Tauberova_MPO
Náměstkyně Martina Tauberová / Foto: MPO

Martina Tauberová je ve funkci náměstkyně pro řízení sekce EU a zahraničního obchodu Ministerstva průmyslu a obchodu [MPO] od loňského listopadu. V podcastu FinTag.cz popisuje, co je nynějším největším úkolem ČR i celé unie.

Martina Tauberová říká, že na konci loňského roku, kdy nastupovala do funkce náměstkyně, panovaly docela jiné podmínky, než panují vinou krize covid-19 nyní. Co se týče uvedení do funkce měla prý štěstí. Její předchůdce Vladimír Bärtl, který po odchodu z MPO vystřídal v pozici velvyslance v Lucembursku Petra Kubernáta, jí prý velice zodpovědně předal celou agendu náměstkyně pro EU a zahraniční obchod.

„Já jsem si nemohla přát lepšího předchůdce, než kterým byl Vladimír Bärtl. Ten mi velice pomohl s nástupem do funkce i s předáním agendy. Tam došlo skutečně k plynulému předání agendy a zasvěcení do problémů,“ uvedla Martina Tauberová.

Podle ní toto zpravidla nebývá běžnou praxí: „Mnoho náměstků je odvoláno a jejich nástupci přicházejí až několik měsíců poté. Tedy k tomu plynulému předání funkce i agendy nedochází. Já jsem měla v tomto trošku lepší výchozí pozici,“ říká.

O unijním rozpočtu, digitální dani i Donaldu Trumpovi

V podcastovém rozhovoru pro FinTag.cz Martina Tauberová hovoří o současných vyjednávání o unijním rozpočtu, potížích se zavedením digitální daně i případné možnosti zavedení cel na dovoz evropských automobilů na trhy USA. Na začátku však říká, co obnáší její funkce i agenda, kterou spravuje.

Podle ní dnes platí z hlediska české i evropské ekonomiky několik zásadních výzev. První je urychlená obnova funkčnosti jednotného vnitřního trhu Evropské unie už třeba proto, že do evropských zemí plyne více než 80 procent českého vývozu. Druhou výzvou je obnova evropských ekonomik. To je klíčové, aby se v EU obnovila poptávka po českých výrobcích a službách. A ta nepřijde, pokud nedojde ke znovunastartování ekonomik evropských zemí.

„Pro nás je nesmírně důležité, aby jednotlivé vlády členských zemí, stejně jako česká vláda, přistupovaly rychle k ekonomické pomoci svým firmám. A zároveň je důležité, aby co nejdříve došlo k dohodě o podobě evropské pomoci unijním ekonomikám, což úzce souvisí s vyjednáváním o unijním rozpočtu,“ říká.

Dodává, že v tomto ohledu doufá v to, že nadcházející německé předsednictví EU [od 1.7.] se stane silným hráčem, kterému se podaří uspořádat rozdílné názory na ekonomickou pomoc i unijní rozpočet v Evropské unii.

Kdo je Martina Tauberová

Martina Tauberová ukončila v roce 2000 studia mezinárodních ekonomických vztahů na Vysoké škole ekonomické. Následně absolvovala stáž v německém Bundestagu spojenou se studiem na Humboldtově univerzitě v Berlíně. V roce 2001 byla přijata ke studiu na Diplomatické akademii Ministerstva zahraničních věcí ČR [MZV ČR].

V diplomacii následně působila téměř dvacet let na různých pozicích až do léta 2019. Měla na starosti kupříkladu transatlantickou a bezpečnostní politiku, západní Balkán a východní Evropu. V letech 2002 až 2006 působila jako diplomatka na Velvyslanectví ČR v USA. Tam se věnovala vztahům USA s Evropskou unií a NATO. Po návratu na MZV ČR se stala zástupkyní ředitele Odboru jihovýchodní a východní Evropy. V roce 2008 pak zástupkyní ředitele Odboru severní a východní Evropy. Z této pozice se podílela na přípravě obsahových priorit předsednictví ČR v EU v roce 2009. V roce 2010 se stala tajemnicí 1. náměstka MZV ČR. Na starosti měla evropskou a transatlantickou agendu [vč. přípravy strategického dialogu ČR-USA] a koordinaci s ÚV, KPR a Parlamentem ČR.

V posledních pěti letech působila na Velvyslanectví ČR v Rakousku jako vedoucí Obchodně-ekonomického úseku. Zde se zaměřovala na podporu rozvoje obchodních vztahů mezi Českou republikou a Rakouskem a zájmů českých firem na rakouském trhu. Zasazovala se o nediskriminační zacházení a dodržování pravidel jednotného vnitřního trhu EU. Po návratu z Vídně nastoupila v září 2019 na MPO. K 1. listopadu 2019 ji následně ministr Karel Havlíček jmenoval do funkce náměstkyně pro řízení sekce Evropské unie a zahraničního obchodu. Hovoří anglicky, německy, francouzsky a rusky. Mezi její záliby patří sport [lyžování, běh a tenis], cestování a gastronomie. Je vdaná a má dva syny.

Dan Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here