Karlovarský Thermal otevře svůj bazén příští rok v červnu

754
Thermal
Foto: FinTag.cz

Karlovarský hotel Thermal prochází rozsáhlou rekonstrukcí. V následujících třech letech na ni vydá cca 580 milionů korun. Součástí rekonstrukce je i oprava padesátimetrového hotelového bazénu za více než sto milionů korun. Bazén avšak již bude provozovat soukromá společnost Saunia.

Hotel Thermal se kvůli rekonstrukci zcela uzavřel letos 6. ledna. Nyní má nové chlazení, topení, zpětné získávání tepla a další moderní technologie. V dubnu započaly práce na nových izolacích střech a teras. Částečnou nebo úplnou modernizací již prošlo 270 pokojů. Od června, kdy se hotel částečně otevřel veřejnosti, nabízí hostům 147 pokojů.

„Po letech, kdy se hotel de facto jenom užíval, je potřeba do něj znovu nalít peníze, aby dokázal generovat zisk,“ uvedl pro FinTag.cz ředitel hotelu Thermal Vladimír Novák.

Ten zastává funkci ředitele hotelu necelý rok. V podcastovém rozhovoru pro FinTag.cz se nevyjadřuje pouze k „vybydlenosti“ hotelu Thermal, ale obecně k cestovnímu ruchu v Karlových Varech.

Karlovy Vary dostaly druhou facku, říká šéf Thermalu V. Novák

Co se týče rekonstrukce Thermalu uvádí, že jeho modernizace není jen o pokojích. Náklady na jejich proměnu činí pouze deset procent z rozpočtu. Hlavní investice jsou moderní technologie, jako jsou například chlazení, topení, vzduchotechnika a energie.

„Díky novým technologiím v některých oblastech dosahujeme úspory až 80 procent. Dokonce máme i malou fotovoltaickou elektrárnu na střeše,“ vysvětluje Vladimír Novák.

Aktuálně dokončili stavbaři v hotelu Thermal nové vzduchotechnické zařízení a po kompletní úpravě už je 126 pokojů. Na rekonstrukce čerpá hotel dotace ve výši 113 milionů korun na zateplení a zvýhodněný úvěr [1,2 až 1,3 úrok ročně] ve výši 180 milionů korun.

Otevření bazénu v Thermalu

Podle odhadu z roku 2017 vyjde rekonstrukce bazénu v Thermalu na cca 117 milionů korun. V současné době je bazén zcela uzavřený a chátrá.

„Když jsem před dvaceti lety přišel do Varů, tak to tu žilo. Bazén Thermalu byl v provozu, jezdili do něj lidé z celého okolí, pařilo se tam, žilo to tam. Nyní je bazén zavřený a v centru města ani nezaparkujete, aniž by vás město nezkasírovalo, jak jen to umí,“ říká správce jedné z karlovarských budov, jež si najímají cizinci.

Podle ředitele hotelu Thermal Vladimíra Nováka by měl být bazén zrekonstruován v červnu roku 2021. Pak jej bude provozovat společnost Saunia, se kterou hotel uzavřel smlouvu o jeho provozování na 15 let. Nájemné je sjednáno na dvanáct milionů korun za rok.

„Když jsem do Thermalu přišel, smlouva se společností Saunia již byla podepsána. Přišel jsem tedy k hotovému,“ vysvětluje Vladimír Novák.

Zároveň dodává, že provozování bazénu je specifický byznys, který hotelu spíše nekonkuruje, ale rozšiřuje jeho služby: „Je tedy nutné, aby to dělala firma, která s tím má profesionální zkušenost. Aby to byla profi firma, jinak by to pro nás znamenalo další náklady, například na personál.“

Saunia je startup se slovenským pozadím

Společnost Saunia provozuje takzvané saunové světy. První z nich otevřela v roce 2013 v pražském obchodním centru Galerie Butovice. Od té doby otevřela již jedenáct poboček. Například v Praze, Brně, Ostravě, Liberci a Hradci Králové. Připravuje pobočky také v Českých Budějovicích a v Bratislavě, dále v Německu a v Rakousku. Svou nabídku koncentruje do obchodních center.

V případě Thermalu uspěla Saunia v regulérním výběrovém řízení Ministerstva financí ČR [MF ČR] na provozování komplexu v hotelu Thermal. Zvítězila s návrhem na jeho přeměnu v saunový svět a fine dining restaurant. Padesátimetrový bazén by tak měl být příčně rozdělen na několik menších částí.

„Když jsme vypisovali výběrové řízení na provoz bazénu, žádná fronta zájemců tady nestála, byli dva. Saunii jsme si prověřili. Určitě to není neznámá firma, a vyhrála s cenově nejlepší nabídkou,“ uvedla pro FinTag.cz ministryně financí Alena Schillerová [za ANO]. Ta ve věci Thermalu zastupuje stát [MF ČR je majoritní akcionář hotelu] a jezdí do něj na pravidelné inspekce.

Sama firma se charakterizuje jako nejrychleji rostoucí startup v oblasti wellness v České republice. Na svou expanzi vydává i dluhopisy v objemu 25 milionů korun s příslibem 6,56 % ročně. Emitentem je přitom slovenská společnost Saunia SK z Bratislavy.

Rekonstrukce hotelu a obavy z podzimu

Aktuálně je hotel Thermal obsazen z 50ti procent. Kvůli krizi covid-19 propustil dvanáct zaměstnanců. Vladimír Novák vyjadřuje vážné obavy ze situace na podzim. Říká, že za normálních okolností si je hotel typu Thermal schopen na sebe vydělat a generovat zisk. Krize covid-19 a pokles příjezdového cestovního ruchu do Karlových Varů všechno změnila.

„V případě Karlových Varů je to po krymské krizi druhá facka, která jasně ukázala, že nelze spoléhat zejména na ruskojazyčnou klientelu. […] Jak se porcuje dojná kráva, to už víme, nyní je však třeba jít dál,“ říká v podcastovém rozhovoru pro FinTag.cz.

Co se týče samotného Thermalu, hotel byl v minulosti dle jeho slov zaměřen na léčebné pobyty. Nově by k nim měla přibýt i kongresová turistika a nabídka pro rodiny s dětmi. A to i z České republiky.

„Určitě se nebojte do Karlových Varů přijet. A to nejen na jeden den, ale klidně i na dva, tři dny. Když zůstanete na týden, poznáte většinu zdejších pamětihodností a najdete si vyžití podle svého gusta. Je tu co vidět. A samozřejmě, že bereme i vouchery ve výši čtyři tisíce korun na léčebné pobyty,“ uzavírá.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here