Český statistický úřad [ČSÚ] zveřejnil seznam kandidátů pro říjnové volby 2020 do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Ze zveřejněných údajů vyplývá, že v krajských volbách kandiduje 85 politických stran, hnutí a koalic, které mají ve třinácti krajích zaregistrováno celkem 215 kandidátních listin.

Z nejvyššího počtu 20 kandidujících subjektů budou vybírat voliči v Jihočeském a Moravskoslezském kraji. Dvanáct subjektů, což je nejnižší počet, kandiduje v Královéhradeckém kraji.

„Seznamy kandidátů jsou zveřejněny na webové stránce Volby.cz, kde jsou k dispozici také statistické přehledy o počtech kandidujících podle krajů, věku, pohlaví nebo politické příslušnosti,“ říká první místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová.

Celkem se o mandát ve volbách do zastupitelstev krajů 2020 uchází přes 9 700 kandidátů.

„To je zhruba o dva tisíce méně než v roce 2016, kdy se konaly poslední krajské volby,“ dodává Eva Krumpová.

Průměrný věk kandidátů v krajských volbách je 48 let. Z celkového počtu kandidátů představují ženy 27,5 procenta. Relativní zastoupení žen se oproti předchozím volbám mírně snížilo. 37 procenta kandidátů je bez politické příslušnosti. Nejvíce takových jich je v Ústeckém kraji, nejméně pak v kraji Zlínském.

Volby 2020 do Senátu ovládli opět muži

V senátních volbách je registrováno celkem 235 kandidátů. Jejichž průměrný věk je 56 let. 84 procent kandidujících jsou muži a 40 procent kandidátů je bez politické příslušnosti.

Největší zájem o senátorský post je v senátních obvodech 30 Kladno, 72 Ostrava-město a 75 Karviná, kde se o zvolení uchází třináct zaregistrovaných kandidátů. Nejmenší pak v obvodu 39 se sídlem v Trutnově, kde se o přízeň voličů budou ucházet čtyři kandidáti.

Na podzim budou volit i lidé v nařízené karanténě

Volby 2020 do krajských zastupitelstev jsou 2.10. až 3.10. Stejně tak do Senátu. Dodejme, že zveřejněné registry kandidátů a kandidátních listin budou na webu volby.cz až do voleb průběžně aktualizovány podle pokynů registračních úřadů.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here