Čtyři z pěti největších čínských státních bank za pololetí vykázaly největší propad zisku za minimálně deset let. Rezervy na ztrátové úvěry, které se vrší vlivem pandemie nemoci covid-19, zvýšily o 27 až 97 procent. Čínské bankovnictví čelí nejhorší krizi za několik dekád.

Dvě největší banky světa podle aktiv, tedy Industrial and Commercial Bank of China [ICBC] a China Construction Bank [CCB], spolu s peněžními ústavy Agricultural Bank of China [AgBank] a Bank of China [BoC], vykázaly propad zisku o nejméně deset procent.

Na čtveřici zmiňovaných největších bank stoupl tlak ze strany vlády, aby podnikům půjčovaly. Objem poskytovaných úvěrů těmito bankami tak stoupl o sedm až deset procent navzdory tomu, že jim zároveň přibývá půjček nesplácených.

Úhrnem klesl více než tisícovce čínských komerčních bank zisk ve druhém čtvrtletí meziročně o 24 procent. Nesplácené půjčky se vyšplhaly na 2,7 bilionu jüanů. Společnost Citibank minulý měsíc snížila výhled zisku velkých čínských peněžních ústavů o více než deset procent a očekává, že tento rok jim klesne o 13 procent.

Čínské banky čelí Trumpovi i covidu-19

Čínské bankovnictví v hodnotě 45 bilionů jüanů [143,8 bil. Kč] se ocitlo v první linii při tlumení dopadů nejhoršího ekonomického propadu za 40 let, který způsobilo šíření koronaviru. Úřady po bankách chtějí, aby se vzdaly zisku 1,5 bilionu jüanů tím, že budou poskytovat levné úvěry, oddálí klientům splátky a zvýší objem půjček malým podnikům.

Pod tlakem byly ze strany tamější vlády čínské banky i před koronakrizí. To kvůli obchodní válce s USA a poklesem exportu do USA. I tehdy na ně vláda tlačila, aby poskytovaly více úvěrů. Zároveň jim ale i uvolnila limity nutných bankovních rezerv. I přes dohodu Číny s USA o celní politice, rozpory ve vzájemném obchodu stále přetrvávají. Americký prezident Donald Trump navíc oznámil, že zatíží cly americké firmy, které vyrábějí v Číně. A zároveň podpoří americké firmy, které výrobu z Číny vrátí zpět do USA.

HDP USA i Kanady rekordně klesl. Trump má plán na oživení

Zveřejněné hospodářské výsledky podle agentury Reuters ilustrují dopad pandemie a zpomalení tamního hospodářství na čínské banky. Ty v prvním čtvrtletí oproti globálnímu trendu vykázaly větší zisky a stálý poměr nesplácených půjček.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here