Soňa Porubská: Zentiva je správná firma na správném místě

1233
Sona_Porubska_Zentiva
Foto: Zentiva

Premiér Andrej Babiš [ANO] 27.8. navštívil společnost Zentiva. FinTag.cz při té příležitosti nahrál rozhovor s generální ředitelkou Zentiva CZ&SK Soňou Porubskou. Soňa Porubská v něm hovoří nejen o budoucnosti Zentivy, kterou před nedávnem nakoupil americký investiční fond Advent International.

Zentivu, která historicky patří mezi výsadní tuzemské firmy, v roce 2018 prodala francouzská farmaceutická skupina Sanofi-Aventis za 1,9 miliardy eur [cca 50 mld. Kč] americkému investičnímu fondu Advent International. Advent International vznikl v roce 1984 a spravuje majetek za bezmála jeden bilion korun. Zástupci fondu v minulosti několikrát uvedli, že chtějí ze Zentivy udělat hlavního evropského lídra v oblasti generických léků. Při převzetí firmy slíbili investovat do pražského výrobního závodu více než jednu miliardu korun.

„Aktuálně instalujeme nové vysokorychlostní linky na výrobu léků. Také rozšiřujeme sortiment léků. Rozšiřujeme i svou geografickou působnost. Dnes Zentiva působí ve více než 30 zemích světa,“ říká Soňa Porubská v podcastovém rozhovoru pro FinTag.cz.

Podle ní je Zentiva Group, která pod novým vlastníkem nedávno koupila například výrobní závod v Indii, Rumunsku, nebo například farmaceutickou Creo Pharmaceuticals ve Velké Británii, stále v rozvojové fázi. To znamená, že se aktuálně koncentruje hlavně na zvýšení svých výrobních kapacit a rozšíření sortimentů léků zejména pro onkologické pacienty a pacienty s kardiovaskulárními nebo psychickými problémy.

„Co chci ale i říci je, že i když je Zentiva evropský výrobce, který zásobuje celou Evropu, tak to srdce firmy, vedení firmy, vývoj léků a výroba je zde v Praze, v Čechách,“ doplňuje.

Ceny generických léků v ČR i jinde

V rozhovoru pro FinTag.cz se Soňa Porubská vyjadřuje i k současnému nastavení cenotvorby za generické léky v Česku, ale i v celé Evropské unii. A to s ohledem na dostupnost léků na jednotlivých unijních trzích.

„Cenotvorba léků obecně v Evropské unii čelí nyní výzvám. Dlouhé roky bylo takovou základní premisou, že musíme snižovat náklady na léky. Což je samozřejmě pochopitelné, protože zdravotní systém, pokud má být udržitelný, musí najít prostor, kde bude efektivně šetřit,“ vysvětluje.

Zároveň ale dodává, že do věci, což zřetelně ukázala i krize covid-19, začaly vstupovat další faktory. Zejména pak zajištění dostupnosti a dostatečného výběru léků v unijních zemích. Což platí i pro Českou republiku, kde se v poslední době již několikrát stalo, že někteří z výrobců a dodavatelů generických léků stáhli některé ze svých léků z nabídky. A to kvůli tomu, že systém regulovaných cen jim neumožňuje tvořit dostatečný zisk.

Generická léčiva v České republice jsou levná, laciná, ale na druhé straně určitě nejsou [v porovnání s jinými státy] úplně ta nejlevnější,“ uvádí v této souvislosti Soňa Porubská.

V případě České republiky je dle jejího názoru klíčové, že zde lze o tom, jak stanovovat ceny léků, diskutovat. Že je tu v této věci možnost vést dialog, jak zajistit dostupnost léčivých přípravků.

Soňa Porubská: Stabilní podnikatelské prostředí je základ

V rozhovoru pro FinTag.cz se Soňa Porubská vyjádřila i k včerejšímu jednání s premiérem Andrejem Babišem. Ten uvedl, že vláda má zájem, aby Zentiva expandovala a je připravena ji podpořit.

„O konkrétní podpoře jsme nejednali,“ odpovídá Soňa Porubská na přímou otázku, jak konkrétně chce vláda Zentivu podpořit. Podle ní je vůbec největší podpora od kterékoli vlády stabilní a předvídatelné podnikatelské prostředí.

„To třeba už kvůli tomu, že uvést na trh nový lék není otázkou několika měsíců, ale let,“ říká s tím, že Česká republika je dle jejího názoru stabilní a transparentní země.

V rozhovoru se vyjadřuje i k fungování emergentního systému na Slovensku, kde si podle jejího názoru na něj výrobci již zvykli. Není jim na překážku. A dodává, že s tím, jak je emergentní systém navržen pro Českou republiku, je „v pohodě“.

Premiéra Babiše zaujal The Parc

Na závěr dodejme, že vedení Zentivy vládní delegaci představilo také Centrum aplikovaného farmaceutického výzkumu nesoucí název The Parc. The Parc je unikátní výzkumná platforma nabízející absolventský program ve farmaceutických vědách. Což minimálně zaujalo premiéra Andreje Babiše, který The Parc zmínil před televizními kamerami na tiskové konferenci. A to v tom smyslu, že již v září bude mít vláda k projektu více informací.

The Parc pod vedením zkušených vědců z akademické obce i farmaceutického průmyslu poskytuje tuzemským studentům příležitost získat vzdělání na světové úrovni kombinované s praktickými průmyslovými a obchodními zkušenostmi. Během pěti let svého působení nabídlo centrum své služby desítkám studentům postgraduálního studia. Dále pak stáže v zahraničí a sdílení vědeckého know-how napříč různými zeměmi.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here