Fintech Mall Pay skupiny Mall Group a banky ČSOB získal od České národní banky [ČNB] licenci poskytovatele platebních služeb malého rozsahu. Ta mu umožní spustit zcela nový produkt v podobě prémiových účtů, které budou navázané na samostatnou platební kartu Mall Pay.

Mall Pay je fintech, vlastněný rovným dílem Mall Group a bankou ČSOB. V Česku je jedním z předních poskytovatelů takzvaných BNPL plateb [buy now – pay later].

„Stáváme se jedním z mála e-commerce hráčů, operujících s vlastní licencí. Hodláme toho využít a vybudovat v našem regionu silný platební nástroj. Nástroj, který poskytne maximální pohodlí pro zákazníky i zajistí maximální přínos pro zapojené e-shopy a online služby,“ uvedl obchodní ředitel Mall Group Jakub Střeštík.

Platby mobilem a hodinkami rostou. Čeká se už jen na prsten

Upřesnil, že podíl odložených plateb má v Česku šanci na exponenciální růst. Podle zástupců Mall Group byl proces udělení licence sám o sobě unikátní. Dle nich totiž existuje málo případů, kdy by o ni zažádal fintech s tak úzkou vazbou na e-commerce.

„Licenční proces je opravdu náročný. […] Nároky jsou rok od roku přísnější a je vidět, že ČNB k udělování licence přistupuje velmi odpovědně a je důsledná v posuzování, koho na tuzemský finanční trh pustí,“ uvedl finanční ředitel a risk manažer Mall Pay Richard Kotrlík.

Podle něj jsou právě platební metody jeden z mála segmentů, ve kterém české e-shopy dlouhodobě zaostávají za světem. A i proto je v Česku stále nejoblíbenější nákup na dobírku. Naopak takzvané BNPL platební metody – buy now, pay later – přitom patří v evropském regionu k těm nejrychleji rostoucím.

Odložené platby již nabízí Equa bank

Jako první z bank začala nabízet odložené platby Equa bank. Služba PlatímPak umožňuje nakupovat na internetu a zboží zaplatit kdykoli do 30 dnů od nákupu. Pokud kupující bance zboží nezaplatí, načerpá od ní úvěr, který mu nákup ale prodraží. Jinak je služba zdarma.

Podle zástupců banky je nová služba pro všechny, tedy i neklienty Equa bank. Funguje tak, že zákazník e-shopu si službu banky zvolí při nákupu jako platební metodu. Zadá nezbytné minimum údajů a vyčká 30 až 60 vteřin, zda mu Equa bank financování nákupu schválí či nikoliv. Pokud mu banka platbu schválí, banka následně uhradí zboží přímo obchodníkovi. Klientovi pak [zároveň] pošle e-mail s informací, že jeho objednávka na e-shopu byla uhrazena, včetně dalších platebních instrukcí.

Equa bank začala nabízet odložené platby pro e-nákupy

„V tuto chvíli nabízí naši službu více než tři desítky e-shopů. Dalších 200 obchodů postupně službu implementuje. Do konce roku chceme nabízet odloženou platbu v jednotkách tisíců e-shopů,“ uvedla pro FinTag.cz mluvčí banky Markéta Dvořáčková.

Dodala, že problém při využívání služby není ani u neklientů banky, protože ta má dost nástrojů na to, aby si ověřila bonitu klienta i jiné banky během několika mála desítek vteřin. Služba je zdarma, zákazník zaplatí pouze cenu objednávky. Odloženou platbou lze zaplatit zboží až do výše 25 000 Kč na jeden nákup, a to i opakovaně.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here