Tuzemská průmyslová produkce v srpnu reálně meziročně klesla o 5,5 procenta. Meziměsíčně byla reálně nižší o 0,9 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně propadla o 9,8 procenta. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Podle ČSÚ je srpnový výsledek tuzemské průmyslové produkce částečně ovlivněn čerpáním dovolených a částečně dopady koronavirové situace. Pro úplnost řekněme, že povzbudivá data za srpen neohlásilo u průmyslové produkce ani Německo. Tam v meziročním srovnání průmyslová produkce klesla o 9,6 procenta. Meziměsíčně propadla o 0,2 procenta. Jde přitom o první pokles po tříměsíčním růstu.

Česká srpnová průmyslová produkce

K meziroční změně průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů [-8 %]. Dále pak výroba strojů a zařízení [-12,5 %] a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků [-7,5 %].

„Jde o menší negativní překvapení. Slabší výsledek již dopředu indikovaly horší výsledky průmyslu v sousedním Polsku a Německu. Srpen byl do značné míry negativně ovlivněn čerpáním dovolených a není dobré z tohoto údaje činit silné závěry,“ okomentoval výsledky ekonom Komerční banky [KB] Michal Brožka.

Průmyslová produkce vzrostla v odvětvích ostatní zpracovatelský průmysl [+9,5 %]. To je zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků [+3,9 %]. A pak výroba oděvů [+10,1 %].

Průmysl v Česku hlásí oživení, v Německu zase rychlý útlum

Hodnota nových zakázek znovu klesla

Hodnota nových zakázek v srpnu 2020 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 9,8 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 11,1 procenta. Tuzemské nové zakázky propadly o 6,6 procenta. K celkovému meziročnímu poklesu nových zakázek přispělo odvětví výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů [-12,0 %]. Dále výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků [-9,7 %] a výroba strojů a zařízení [-11,2 %].

Ze zářijového průzkumu mezi členy Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR]  vyplývá, že firmy se budou i na podzim potýkat s nižším objemem zakázek.

„V říjnu a listopadu očekává meziroční pokles zakázek o 1 až 20 procent 43 procent firem, které se zúčastnily našeho zářijového průzkumu. Pokles zakázek o více než pětinu očekává na podzim 32 procent firem,” říká ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR Bohuslav Čížek.

Nové zakázky v srpnu mírně vzrostly pouze v odvětvích výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení [+2,1 %]. Podstatněji pak o 11,4 procenta u výroby oděvů.

Tržby z průmyslové činnosti

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v srpnu meziročně propadly o 7,2 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily o 9,8 procenta. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu v srpnu klesl o 4,1 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 2,0 procenta.

Data za průmysl odpovídají i výsledkům zahraničního obchodu, kdy v lednu až srpnu 2020 klesl meziročně vývoz o 11 procent a dovoz o 9,7 procenta. Za srpen byl pokles vývozu o 5,4 procenta a u dovozu byl pokles o 4,9 procenta.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here