Stavební produkce v srpnu reálně meziročně klesla o 9,7 procenta. Meziměsíčně české stavebnictví propadlo o 1,4 procenta. Meziročně bylo zahájeno o tři procenta méně bytů. Dokončeno jich bylo o 1,7 procenta méně. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Stavební úřady vydaly meziročně o tři procenta stavebních povolení více, ale hodnota těchto povolení klesla o dvanáct procent. Produkce v pozemním stavitelství se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížila o 11,2 procenta. Produkce inženýrského stavitelství meziročně klesla o 6,2 procenta.

České stavebnictví tak ani zdaleka nenarazilo na své dno. […] Slibně rozjetý segment hned na počátku hlavní sezony brutálně přerušil jarní ekonomický lock-down a od té doby tato důležitá součást celé ekonomiky jen strádá,“ okomentoval aktuální data generální ředidel společnosti Ekospol Evžen Korec.

Počty nově zahájených bytů

Počet zahájených bytů v srpnu 2020 meziročně klesl o tři procenta a dosáhl hodnoty 3 198 bytů. V rodinných domech došlo k poklesu počtu bytů o 10,9 procenta. V bytových domech byl zaznamenán pokles počtu zahájených bytů o 15,5 procenta.

Hypoteční trh v srpnu trhl rekord. Avšak kvůli ceně nemovitostí

Počet dokončených bytů v srpnu 2020 meziročně klesl o 1,7 procenta a činil 2 992 bytů. V rodinných domech došlo k poklesu o 14,9 procenta. V bytových domech počet dokončených bytů vzrostl o 7,3 procenta.

V srpnu začaly firmy v hlavním městě stavět 334 nových bytů. To je sice násobně více než červencových 46 zahájených bytů a více i než červnových 137 nově zahájených bytů.

„Ale ani tak to nejsou čísla, kterými by se mohla Praha extra chlubit. A už vůbec to nestačí k uspokojení stále vysoké poptávky po novém bydlení v hlavním městě,“ tvrdí Evžen Korec.

Nízkou bytovou výstavbu v Praze se stále více stavebních firem snaží řešit tím, že se zaměřuje na Středočeský kraj. Ten ostatně v minulosti už dávno převzal hlavnímu městu první místo v žebříčku lídrů bytové výstavby. Potvrzuje to i letos, kdy se zde začalo stavět už 3 605 nových bytů, zatímco v Praze 2 933. Navíc ji na záda dýchá Jihomoravský kraj s 2 871 zahájenými byty. V obou mimopražských krajích dominuje soukromá výstavba bytů v rodinných domech.

Klesá počet zaměstnanců, ale mzdy rostou

V srpnu klesl průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví [-1,9 %]. Naopak průměrná hrubá měsíční nominální mzda zaměstnanců v srpnu 2020 meziročně vzrostla o 6,1 procenta.

64 % developerů nechodí do tendrů na státní stavební parcely

Odborníci se shodují, že zásadním problémem bytové výstavby není jen covid-19, ale extrémně složitý a zdlouhavý proces povolování nových staveb. Proto je nutné urychleně přijmout nový stavební zákon, který slibuje výrazné zkrácení lhůt a vydání stavebního povolení do jednoho roku. Bez něj se bude české stavebnictví propadat stále hlouběji.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here