Meziroční růst hrubého domácího produktu [HDP] Číny zrychlil v letošním třetím čtvrtletí na 4,9 procenta z 3,2 procenta ve druhém čtvrtletí. Čína tak potvrdila pozici země, jejíž ekonomika roste již druhé čtvrtletí za sebou a je na úrovni před příchodem nového koronaviru.

Proti druhému čtvrtletí [+3,9 %] čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí vykázala růst o 1,7 procenta [4,9 %]. Analytici oslovení agenturou Reuters přitom čekali ještě vyšší růst [+5,2 %]. Čína, kde světová pandemie covidu-19 začala, ale i tak potvrdila, že je první velkou ekonomikou, která trvale roste. Ještě v prvním čtvrtletí přitom propadala o 6,8 procenta.

„Čína pokračuje ve zotavování, k němuž přispívá oživení exportu. Také spotřebitelské výdaje se ubírají správným směrem,“ uvedl hlavní ekonom ústavu Dai-Ichi Life Research Institute Jošikijó Šimamine.

Podle dalších ekonomů je čínská ekonomika stále méně závislá na vládních stimulačních opatřeních. Na úroveň z období před koronavirovou krizí se vrátily maloobchodní tržby. Ve třetím čtvrtletí meziročně stouply o 0,9 procenta. Stejně tak průmyslová výroba, která vzrostla o 5,8 procenta. Silný růst zaznamenává i zpracovatelský průmysl, zejména pak kvůli poptávce po rouškách a dalším zdravotnickém zboží ze zahraničí.

Jak si stojí obchodní bilance Číny

Podle ekonomů čínští exportéři nyní získávají v mnoha oblastech vyšší tržní podíl na úkor zahraničních výrobců, kteří se stále potýkají s dopady opatření proti šíření koronaviru. Tomu odpovídají výsledky zahraničního obchodu Číny. Vývoz čínských výrobců v září stoupl meziročně o 9,9 procenta. V srpnu vzrostl vývoz o 9,5 procenta.

Přebytek čínské bilance zahraničního obchodu v září dosáhl 37 miliard USD [852,1 miliardy Kč]. Jakkoli klesl oproti srpnovému přebytku [+58,93 mld. USD], meziročně vzrostl o 6,6 procenta. Vývoz v září stoupl meziročně o 9,9 procenta, zrychlil z 9,5 procenta v srpnu.

Zvyšuje se i dovoz do země. Dovoz do Číny v září vyskočil o rekordních 13,2 procenta. Šlo o překvapení, protože ještě v srpnu dovoz ztrácel 2,1 procenta. Za zvýšeným dovozem do země stojí ekonomické oživení. Například automobilky a další velcí průmyslový výrobci jsou nyní zpět na své běžné aktivitě. Země tak dováží více železné rudy, mědi a dalších surovin. Dovoz těžil také z propadu cen ropy a dalších komodit a nedávného posílení čínské měny.

Přebytek čínského obchodu s USA se snížil na 30,75 miliardy ze srpnových 34,24 miliardy USD. Vývoz do USA stoupl meziročně o 20,5 procenta. Dovoz se zvýšil o 24,5 procenta.

Jak se v Číně prodávají auta

Oživení čínské ekonomiky potvrzují také zprávy z tamějších trhu s auty. V září v Číně stoupl prodej osobních a nákladních aut meziročně o 12,8 procenta na 2,57 milionu. Růst tento trh přitom zaznamenal již šestý měsíc za sebou. Jakkoli je od začátku letošního roku prodej nových vozů meziročně stále nižší [-6,9 %] stále jde o fantastický výsledek. Prodej nákladních a dalších komerčních aut se v září zvýšil o 40 procent. Prodej osobních a lehkých užitkových aut se v září zvýšil o osm procent.

Ze situace v Číně těží koncern Volkswagen, jemuž patří tuzemská Škoda Auto. Ten zaznamenal v Číně růst o 0,9 procenta. Dodejme, že se mu ale dařilo i v západní Evropě, kde prodal meziročně o 10,3 procenta více vozů. Ve střední a východní Evropě vykázal nárůst o 3,4 procenta. Avšak znovu klesl v Jižní a Severní Americe.

Ekonomika Číny vzroste možná jako jediná na světě

Čínský statistický úřad i přes dobré výsledky čínské ekonomiky nicméně varoval, že „mezinárodní prostředí zůstává komplikované a nepříznivé“.

„Je tu riziko, že opětovné uzavírání ekonomik v Evropě a nová vlna nákazy ve Spojených státech budou mít negativní dopady na spotřebitelské výdaje a povedou k zániku dalších pracovních míst, což by bylo pro čínskou ekonomiku nepříznivé,“ říká ekonom Šimamine z ústavu Dai-Ichi Life Research Institute.

Spolu se s statistickým úřadem upozornil na to, že Čína musí i nadále pracovat na tom, aby zabránila druhé vlně koronaviru.

Čína nabízí Číňanům očkování proti covidu za 60 USD

Pokud se Čína ubrání druhé vlně koronaviru, z hlediska ekonomiky bude mít před sebou relativně úspěšný rok. Mezinárodní měnový fond [MMF] uvedl, že Čína bude zřejmě vůbec jedinou zemí, která se letos vyhne hospodářskému poklesu. Upozornil přitom i na to, že růst Číny je vykoupen rozsáhlou fiskální expanzí, tedy masivním zvyšováním výdajů vlády. Pro letošek očekává v případě Číny 1,9% ekonomický růst, v roce 2021 pak 8,9%. Celosvětově pak počítá s propadem v průměru o 4,4 procenta.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here