Na producenty potravin, kteří dodávají zboží do provozoven veřejného stravování, jako jsou školní jídelny nebo restaurace, dopadají opatření přijatá kvůli šíření covidu-19. Ti, kterým se meziroční příjmy propadnou o více než čtvrtinu, mají nárok na finanční pomoc z chystaného programu Agricovid.

Očekávané ztráty v sektoru jsou podle odhadů Ministerstva zemědělství [MZe] 1,5 miliardy korun za týden. Mezi nejvíce zasažené obory patří výroba masa a masných výrobků, mléka a výrobků z mléka, pečiva, piva, vína, lihovin, ovoce a brambor. Propad celkových příjmů u těchto producentů z důvodu nerealizovaných dodávek je mezi 20 a 30 procenty. Přitom platí, že až 40 procent tržeb si producenti zajistí právě ve čtvrtém kvartálu roku.

„Na producenty potravin, kteří dodávají své zboží do gastronomických provozů, silně dopadla už jarní vlna pandemie. S vypětím všech sil situaci zvládli, vyčerpali téměř všechny své rezervy, které už nyní nemají,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman [ČSSD].

Dodal, že jeho úřad na jaře začal připravovat program Agricovid, který by producentům kompenzoval část ztrát, a tento program si nechal notifikovat Evropskou komisí [EK].

„Nyní proto můžeme hned po uzavření restaurací předložit návrh opatření, které umožní výrobcům potravin poskytnout jednorázovou finanční pomoc, aby nezkrachovali,“ dodal.

Producenti potravin ztrácejí stejně jako ostatní

Podle materiálů, jež MZe předložilo vládě, dosahují ztráty zemědělských a potravinářských producentů až šesti miliard korun měsíčně. Například u masného průmyslu jde o 600 milionů korun měsíčně, tržby za pekařské výrobky klesají o více než 100 milionů korun.

Propad tržeb u lihovin v případě trvání vládních omezení do konce roku dosáhne nejméně 2,5 miliardy korun, u pivovarů 1,4 miliardy korun měsíčně. U vinařů jde o zhruba 185 milionů korun měsíčně. Ministerstvo však v jejich případě předpovídá za celý rok i kvůli rušeným vinobraním a svatomartinskému koštu propad 1,94 miliardy korun. Očekávají se také ztráty u produkce ryb.

Sektor

Týdenní odhadovaná ztráta tržeb v sektoru/společnosti

Odhadovaný počet žadatelů o kompenzace

Maso [hovězí a vepřové] 150 mil. Kč 300 – 400 subjektů
Drůbeží maso 15 mil. Kč 4 subjekty
Mléko 60 mil. Kč 8 subjektů
Zemědělské produkty 385 mil Kč tisíce subjektů
Pekařské výrobky 25 mil. Kč 100 subjektů
Ryby 2 mil. Kč 30 – 50 subjektů
Nealkoholické nápoje 90 mil. Kč 20 subjektů
Víno 50 mil. Kč 380 – 500 subjektů
Pivo 350 mil. Kč 300 – 400 subjektů
Lihoviny 220 mil. Kč 15 subjektů
Ostatní 150 mil. Kč 100 – 200 subjektů
Celkem 1 497 mil. Kč 8 500 – 10 000 subjektů

[Zdroj: MZe]

Podmínky nového programu Agricovid

Vláda již odsouhlasila princip zásad programu Agricovid, MZe nyní musí dopracovat jeho pravidla a poté je spolu s žádostí o uvolnění finančních prostředků předloží na jednání vlády. Celkem by v programu mohly být rozděleny až tři miliardy korun, to v závislosti na počtu zasažených podniků. Odškodněni budou výrobci potravin, kteří prokáží 25% pokles tržeb v meziročním srovnání. MZe původně požadovalo na kompenzace šest miliard korun.

„V praxi bude žádost velmi jednoduchá. Postačí prokázat pokles tržeb, doložit počet zaměstnanců a potvrzení, že jde o výrobce potravin dle definice zákona o potravinách. Takto nám pravidla schválila Evropská komise,“ vysvětlil Toman.

Podle něj každý, kdo splní podmínky, by měl mít nárok na 200 tisíc korun, dalších 20 tisíc korun ještě za každého zaměstnance. Maximální podpora u jednoho podniku nesmí dle schválených pravidel přesáhnout 800 tisíc EUR. MZe předpokládá, že by se do programu mohlo přihlásit až 10 tisíc subjektů.

„Zásady programu předložíme na některém z dalších jednání vlády, je tak možné, že ještě dojde k drobným změnám. Peníze budeme chtít vyplatit co nejdříve, aby pomoc byla opravdu rychlá a efektivní,“ uvedl Toman.

Dodejme, že ministr Toman minulý týden oznámil, že má pozitivní test na koronavirus. Stal se tak prvním českým ministrem s nákazou covid-19.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here