Musíme jet a nesmíme se rozsekat, říká Jiří Horyna z eManu

478

Česká softwarová společnost eMan upsala v minulých týdnech na trhu Start pražské burzy akcie za 46,6 milionu korun. Jak hodnotí zkušenost se získáváním peněz na rozvoj prostřednictvím burzy a jaké má plány do budoucna, říká v rozhovoru výkonný ředitel a zakladatel společnosti Jiří Horyna.

Vývojáři prodali celkem 914 tisíc kusů svých akcií za cenu 51 korun. Stali se tak v pořadí již sedmou obchodovanou firmou v segmentu malých a středních podniků pražské burzy.

„Velký zájem o naše akcie nás velmi těší. Děkujeme všem investorům za důvěru, kterou do nás vložili, a mohou si být jistí, že ji rozhodně nezklameme,“ říká v rozhovoru s Romanem Chlupatým z ABCD investora [viz výše] výkonný ředitel a zakladatel eMan Jiří Horyna.

Také ale dodává: „Teď musíme jet. A nesmíme se rozsekat!“

V rozhovoru Jiří Horyna popisuje poměry na globálním IT trhu i chuť k akvizici firmy, jež by pro eMan znamenala významný přínos. V rozhovoru varuje před sílící čínskou dominancí. Samozřejmě se vyjadřuje ke covidu, který urychluje procesy právě v oblasti IT.

Vstup na burzu byl plánovaným krokem, říká Horyna

Společnost eMan oznámila vstup na burzu již v dubnu. Podle Jiřího Horyny šlo o pečlivě plánovaný krok. Povolení od České národní banky [ČNB] ke vstupu na trh Start pražské burzy získali 14. srpna. Firma nabídla až 47% podíl. Což je 914 tisíc kusů akcií. Jejich úpis byl stanoven na cenu 51 až 56 korun za kus.

eMan jde na pražskou burzu, přesněji na její trh Start

V červenci společnost eMan nabídla a úspěšně upsala akcie za výhodnějších podmínek svým zhruba 20 zaměstnancům, to před samotným IPO. Ti tak nyní vlastní 2,3 procenta firmy. Většinovými vlastníky, kteří budou nadále ovládat více než 51 procent společnosti, zůstávají původní čtyři zakladatelé firmy, v čele s výkonným ředitelem Jiřím Horynou. Přes dvě procenta akcií drží zaměstnanci firmy a zhruba 47 procent připadá na nové akcionáře z řad fondů a drobných investorů.

Kdo je eMan

Mezi stávající zákazníky společnosti eMan patří Škoda Auto, E.ON, Bohemia Energy, MND, Honeywell, Lesy ČR, ČSOB nebo ČEZ. V USA česká firma podniká od roku 2018, kdy otevřela pobočku v texaském Houstonu a funguje tam pod hlavičkou společnosti eMan Solutions LLC. Celkem zaměstnává kolem 120 lidí.

Softwarová řešení vyvinutá společností eMan získala několik ocenění. Například Mobilní aplikace roku, Internet Effectiveness Awards, WebTop100, IT projekt roku nebo Zlatá koruna. V roce 2018 odkoupili původní zakladatelé eManu 60procentní podíl Jablotronu, který do společnosti eMan vstoupil v roce 2016. Hodnota transakce byla v řádu desítek milionů korun.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here