eMan jde na pražskou burzu, přesněji na její trh Start

301
eMan
Foto: Archiv FinTag.cz

Softwarová vývojářská společnost eMan získala 14. srpna povolení České národní banky [ČNB] ke vstupu na trh START pražské burzy. Firma hodlá nabídnout až 47% podíl. To je až 914 tisíc kusů akcií. Úpis akcií je stanoven na ceně 51 až 56 korun za akcii.

Firma eMan, která dodává komplexní softwarová řešení energetickým společnostem, průmyslovým firmám, bankám nebo automobilkám, vstupuje na pražskou burzu. Firma dnes operuje v Česku, i po celé Evropě a v severní Americe. Její tržby vzrostly v roce 2019 na 168 milionů korun. IPO [veřejná nabídka akcií, pozn. red.] by mělo do společnosti přinést odhadem 40 až 50 milionů korun nového kapitálu. Získané peníze by společnost použila na svůj další rozvoj, možné akvizice a také na splacení části bankovních úvěrů.

„Na burzu jsme chtěli vstoupit již v červnu, rozhodli jsme se však nabídnout akcie zaměstnancům a celé IPO se nám tak o dva měsíce posunulo. Zájem uvnitř společnosti nás potěšil. Věřím, že podobně to bude i u dalších investorů během upisovací aukce,” říká spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti eMan Jiří Horyna [na obrázku].

Mezi stávající zákazníky společnosti eMan patří například Škoda Auto, E.ON, Bohemia Energy, MND, Honeywell, Lesy ČR, ČSOB nebo ČEZ. V USA česká firma podniká od roku 2018, kdy otevřela pobočku v Houstonu a funguje tam pod hlavičkou společnosti eMan Solutions LLC. Celkem zaměstnává kolem 120 lidí. Veškeré informace pro investory jsou dostupné na adrese: www.eman.cz/investori.

eMan bude ke koupi mezi 17. a 31. srpnem

Investovat do společnosti eMan lze při upisovací aukci mezi 17. a 31. srpnem. A to prostřednictvím členů pražské burzy. IPO je dostupné i drobným investorům, kdy velikost minimální investice je stanovena na zhruba 25 tisíc korun.

Trh START vidíme velice pozitivně, říká mluvčí pražské burzy

„Již nyní se nám ozvalo několik zájemců z řad běžných investorů s dotazem na blížící se vstup na trh START. Registrujeme tak nižší desítky lidí, kteří plánují investici od minima 25 tisíc až po vyšší stovky tisíc korun. To nás mile překvapilo,“ doplnil Jiří Horyna.

Dle jeho vyjádření již delší dobu probíhají i neformální jednání s několika fondy, které sám vnímá velice slibně. S IPO transakcí pomáhá společnosti eMan skupina Starteepo, která na trhu START pomohla firmám získat kapitál již ve výši 400 milionů korun. Právním poradcem IPO transakce je advokátní kancelář Havel & Partners.

Majoritní vlastníci eManu zůstávají ve vedení firmy

Firmu vlastní čtyři společníci, kteří si chtějí i nadále ponechat kontrolní většinu 51 procent. Ti zároveň firmu řídí a řídit ji chtějí i do budoucna. Což bývá z hlediska investorů podle odborníků vždy zajímavá příležitost. Výhody této situace pro FinTag.cz před nedávnem [bez spojitosti s IPO společnosti eMan, pozn. red.] přiblížil managing partner Private Equity fondů Genesis Capital Ondřej Vičar.

„Výhoda nákupu minoritních podílů spočívá v tom, že v nakoupených firmách zůstává majoritní vlastník se zájmem o rozvoj firmy. Což znamená, že pokud do takové firmy vstoupíte správně, s velkou pravděpodobností získáte dobrý výsledek,“ uvedl.

PODCAST: To kouzlo je v tom, trefit ten byznys, říká Jan Tauber  

Společnost eMan v červenci také nabídla a úspěšně upsala zhruba 20 zaměstnancům akcie za výhodnějších podmínek před samotným IPO. Ti tak nyní vlastní 2,3 procenta firmy. Na trh START se tak dostane maximálně necelých 47 procent akcií.

Softwarová řešení vyvinutá společností eMan získala několik ocenění. Například Mobilní aplikace roku, Internet Effectiveness Awards, WebTop100, IT projekt roku nebo Zlatá koruna. V roce 2018 odkoupili původní zakladatelé eManu 60procentní podíl Jablotronu, který do společnosti eMan vstoupil v roce 2016. Hodnota transakce byla v řádu desítek milionů korun.

 –RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here