Příští týden do Česka dorazí na pomoc 28 vojenských lékařů ze Spojených států. Půjde o členy Národní gardy ze států Nebraska a Texas. Lékaři mají zkušenosti se zvládáním epidemie koronaviru v USA. Nasazeni budou v nemocnicích, kde mají  nedostatek personálu, případně v polní nemocnici v Letňanech. 

O příjezdu 28 amerických vojenských lékařů stručně informoval na středeční konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula [za ANO].

„Národní garda nám nabídla tým 28 zkušených lékařů, kteří poskytovali zdravotní péči v USA při covidu, budou mít své ochranné pomůcky. My je nepochybně využijeme, dorazí příští týden,“ uvedl s tím, že než půjdou do nemocnice v Letňanech, tak se zapojí do práce v některé z tuzemských nemocnic.

Zprávu o výpomoci v boji s epidemií koronaviru od Spojených států následně potvrdil ministr obrany Lubomír Metnar [za ANO].

„Americká armáda nabídla pomoc ve zvládání epidemie koronaviru. Jednáme o příjezdu 28 vojenských lékařů a zdravotníků, kteří mají zkušenosti s bojem proti covid z USA. Nyní dolaďujeme konkrétní detaily,“ řekl.

Pomoc od USA a dalších spojenců schválí Vláda ČR

Nabídku USA o vyslání vojenských lékařů na pomoc České republice dnes projedná a schválí na svém mimořádném jednání česká vláda, kterou o to požádal ministr ministr Metnar.

„Požádal jsem premiéra o mimořádné svolání vlády,“ informoval na sociální síti.

Příjezd několika týmů amerických vojenských lékařů podle Prymuly dojednal ministr Hamáček s americkým velvyslancem Stephen Kingem. Konkrétní nabídka ze strany Spojených států pak přišla po zaslání žádosti o pomoc se zvládáním epidemie koronaviru.

„Tito vojenští zdravotničtí profesionálové mají zkušenosti s reakcí na koronavirové onemocnění ve Spojených státech,“ uvedl King.

Přesné termíny příjezdu lékařů, jejich ubytování a místo působení se musí v těchto dnech ještě přesně doladit. Především prostřednictvím zástupců ministerstva obrany a velvyslanectví USA v Praze. Ministr Prymula uvedl, že české zdravotnictví v tuto chvíli absorbuje všechny zdravotnické posily.

Příjezd vojáků musí schválit vláda

Vláda dnes ale bude jednat i o další výpomoci ze zahraničí. Zástupci Ministerstva vnitra [MV ČR] už v minulém týdnu požádali o pomoc se zajištěním lůžek i personálu v zahraničí. A to prostřednictví jednotného evropského mechanismu civilní ochrany, jak ve čtvrtek 15.10. potvrdil ministr vnitra Jan Hamáček [ČSSD].

„My jsme vložili do evropského systému žádost o kapacity. Tedy jak o vybavení, tak personál. Bude záviset na jednotlivých členských státech unie, jak se k tomu postaví. To je další zdroj, který zajišťujeme,“ řekl.

O další pomoci podle mluvčí ministerstva vnitra Kláry Dlubalové jedná Česko na úrovni Evropské unie i Severoatlantické aliance.

„Co se týká zpětné vazby u EU, vypadá to, že by nám mohla vypomoci ventilátory, spíše tedy vybavením,“ řekla mluvčí.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here