Sasko během nadcházející listopadové celoněmecké karantény neomezí malý pohraniční styk s Českem. Nadále tak umožní Čechům vstup na své území bez negativního koronavirového testu až na 24 hodin. Češi mohou dále bez problémů dojíždět přes hranice za prací a levnějšími nákupy či tankováním.

Celé Německo se v pondělí 2. 11. kvůli prudkému nárůstu nových případů koronaviru uzavírá na celý listopad do rozsáhlé karantény. V zemi se zavřou restaurace, kina, divadla, hotely a další provozy. Omezuje se shromažďování, sejít se může maximálně deset lidí z nejvýše dvou domácností. Otevřené zůstávají školky, školy a obchody. Německá vláda již slíbila finanční pomoc zasaženým podnikatelům.

Vzhledem k horšící se epidemiologické situaci uvažovala saská ministryně zdravotnictví Petra Köppingová o zpřísnění podmínek přeshraničního styku s Českem. To je aktuálně z hlediska vývoje nákazy covid-19 po Belgii druhou nejzasaženější zemí Evropy.

„Mým doporučením je vzhledem k epidemické situaci omezit malý pohraniční styk, tedy tankování a nakupování,” navrhla ministryně.

Nespokojenost s omezením návštěv z České republiky, kterou Německo považuje za epidemiologicky rizikovou oblast, mezitím na sociálních sítích vyjádřili obyvatelé Saska. Tamní vláda následně návrhu ministryně nevyhověla. Její mluvčí Ralph Schreiber uvedl, že saská vláda nechce v zájmu německého hospodářství a volného pohybu pracovních sil žádnou novou uzavírku hranic s Českem a Polskem.

Sasko vyzývá ke zodpovědnosti Čechů

Podle současných pravidel musí lidé při cestě z rizikové oblasti v Německu nastoupit do karantény. Tu mohou po pěti dnech ukončit negativním koronavirovým testem. Z této povinnosti jsou vyjmuti pendleři. Ti se ale v Bavorsku musí pravidelně podrobovat testům na koronavirus. Sasko zachovalo volnější postup a dosud bez karantény a testu umožňovalo Čechům až 24hodinovou návštěvu spolkové země. Lidem ze Saska dovolovalo pobyt v Česku až na 48 hodin. Od pondělí se podmínky sjednocují na 24 hodinách.

„Postup saské vlády lze chápat jako apel na osobní zodpovědnost německých i našich občanů namísto tvrdé regulace,” sdělil český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka.

Saské nařízení, které umožňuje i přeshraniční nákupy, nicméně opakovaně zmiňuje nutnost dodržování hygienických pravidel. A současně vyzývá ke zvážení nezbytnosti takových cest. Podle statistik mají nejvíce nakažených nejlidnatější spolková země Severní Porýní-Vestfálsko [cca 127 000 případů a 2 102 mrtvých] a Bavorsko [cca 102 000 nakažených a 2 797 mrtvých]. Sasko zaregistrovalo od počátku epidemie na 16 500 infikovaných. S covid-19 tam zemřelo 315 lidí.

Německá politika je racionální

Podle pozorovatelů lze přístup Saska vnímat jako vstřícnou a racionální politiku. Mezi některými Sasy je totiž patrná hořkost kvůli tomu, jak se Češi zachovali na jaře, kdy ze dne na den uzavřeli hranice s Německem. V té době byla koronavirová situace v Česku výrazně lepší než v Německu, nyní je tomu naopak. Uzavření hranic tehdy kritizoval i saský premiér Michael Kretschmer. Ten nyní zdůrazňuje, že takovému scénáři je nutné předcházet.

Covidová krize německé firmy tvrdě zasáhla, říká Bernard Bauer

Německo stejně jako další země pracuje se seznamem rizikových oblastí. Ten platí pro celá území Rakouska [po rozšíření o spolkovou zemi Korutany], Chorvatska, Slovinska, Maďarska, Bulharska a Kypru. Další evropské regiony jsou na německém seznamu rizikových oblastí už delší dobu. Například celá Česká republika je na něm od 25. září. Lidé z rizikových regionů musí po příjezdu do Německa na 14 dní do karantény. Pokud nemají negativní test na covid-19 ne starší 48 hodin.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here