Prodejci a zprostředkovatelé pojištění se zřejmě dočkají kvůli koronavirové krizi delších lhůt pro složení zkoušky o odborné způsobilosti. Tu po nich vyžaduje zákon z roku 2018. Předpokládá to poslanecká novela, kterou dnes [20.11.] zrychleně již v úvodním kole schválila Sněmovna.

Předloha pětice zákonodárců z ANO, STAN, ODS, SPD a KSČM nyní zamíří k posouzení do Senátu. Prodejci a zprostředkovatelé pojištění musí ze zákona splňovat požadavky na odbornou způsobilost. Získání dostatečných znalostí a dovedností v oboru prokazují absolvováním odborné zkoušky. V tomto případě poslanci navrhli prodloužit termín o půl roku, konkrétně do 1. června 2021.

Poslanec Jan Řehounek [ANO] za předkladatele podotkl, že prvních deset měsíců nebyly připraveny testové otázky a systém zkoušek, potom přišla epidemie covidu-19.

„V současné době 15 000 až 20 000 pojišťovacích zprostředkovatelů nemá tyto zkoušky vykonané. Hrozí, že by od 1. prosince přišli o licence a nemohli by práci vykonávat,” uvedl.

Získání zkoušky zkomplikoval koronavirus

Zákon vyžadující prokázání odborné způsobilosti nabyl účinnost 1.12. 2018 a stanovil přechodné období pro složení certifikační zkoušky na 24 měsíců. Samotné zkoušky bylo ale možné skládat až od konce loňského roku, neboť testovací otázky se zveřejnily až v srpnu 2019. Zkoušení ještě na více než dva měsíce zastavila jarní vlna koronaviru a stav nouze. Situaci komplikuje i současná podzimní vlna pandemie.

ČASF varuje kvůli zkouškám před kolapsem trhu s pojištěním

To pro FinTag.cz potvrdil finanční poradce Partners Vladimír Weiss: „Problém je, že mnoho poradců, včetně mě, nechalo zkoušky na poslední chvíli. Hotové musejí být do konce letošního listopadu. Zkoušky skládám u EFPA ČR. Měl jsem již dva termíny, ty ale byly zrušeny, protože zkoušky se většinou skládají v posluchárnách vysokých škol, kam se najednou nahrnou desítky poradců, což ale teď není možné.“

Co dál patří k odborné způsobilosti

K odborné způsobilosti patří také získání všeobecných znalostí, které se prokazují maturitní zkouškou nebo vyšším vzděláním. Prodejci a další osoby, kterým to ukládá zákon, musí tuto povinnost splnit nejpozději do 1. června 2022.

„Toto datum však spadá do období ještě běžícího školního roku, což může být pro potřeby skládání závěrečných zkoušek, které na školách běžně probíhají i v měsíci červnu, nepraktické,” argumentují předkladatelé. Novela zákona tento termín o měsíc posunuje.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here